Az INTJ Zsenik pszichológiai jellemzése

Az INTJ – Zsenik Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje:

Domináns: (Ni) Introvertált Intuíció
Kiegészítő: (Te) Extravertált Gondolkodás
Harmadlagos: (Fi) Introvertált Érzés
Alárendelt: (Se) Extravertált Érzékelés

Az INTJ gondolkodása kifele fordul, s belül intuitíve érti meg a világot.

Az INTJ Zsenik Introvertált Intuíciója (Ni)

Az INTJ az ötletek embere. Minden lehetséges számára, bármi legyőzhető. Mindegy, milyenek a külső körülmények, mindig kész felfogni a dolgok belső működését, felfedezni az összefüggéseket. A működtetéshez pedig a külvilágból veszi a segédanyagot.

Más emberek a világot úgy látják, ahogy éppen van, és azt kérdezik, mi miért van úgy, ahogy. Az INTJ Zseni ezzel szemben azt látja, mi lehetséges, és azt kérdezi: “Miért ne?”

A paradoxonok és ellentmondások gyakorlatilag szórakozási lehetőségek számára. Néha azonban túl komolyan veszi a világot saját, egyéni látásmódjának köszönhetően, viszont élvezi, ha összetett problémákra egyedi megoldást fejleszthet ki.

Az INTJ Zsenik Extravertált gondolkodása (Te)

Bár nem a Gondolkozás a fő funkciója a zseniknek, mégis hatalmas szerepet játszik az életében. Lezárja az eseményeket; összeköti az értékelést a meghatározással; az eredmény által vezérli magát a folyamatot.

Amikor teret nyer, a Gondolkozás felügyeli, megvédi, megerősíti és irányítja az Intuíció eredményeit; elrendezi őket úgy, hogy használhatóvá váljanak az életben is.

A Gondolkozás nem saját magáért működik és érvel, de megvédi saját pozícióját, és meg is tartja, így az Intuíció egyébként befolyásolható ötletei megvalósulhatnak.

Az INTJ Zsenik Introvertált érzés (Fi)

Az Érzés nem tűnik ki a zsenik funkciói közül, jóval kisebb a befolyása a személyre, mint az Intuíciónak. Nem látszik sok belőle, de megmutatkozik a munkáit kiváltó, befolyásoló okokban, ezek az okok pedig a Jóság, a Hasznosság és az Emberségesség.

Bepillantást nyerhetünk az érzésekbe a csendes, kimondatlan jó szándékon, barátságos mosolyon vagy biccentésen keresztül. Néhányan mégis megkérdőjelezik, hogy egyáltalán vannak-e érzései, pedig a Gondolkodást egyensúlyban tartó Érzés alkotja az INTJ Zsenik lelkének legnagyobb részét.

Az INTJ Zsenik Extravertált érzékelés (Se)

Az Érzékelés jól használható, de egyáltalán nem domináns. Mint a másik alárendelt funkció, csak a legalapvetőbb mértékben van jelen. Épp ezért van az, hogy sokszor szenved a dolgok részleteivel, vagy egyszerűen kihagyja őket, átsiklik felettük.

“Éppen gondolkozom, ne zavarj össze a tényekkel!”

Az ilyen kitörések jellemzőek az alkotó INTJ-re. Hajlamos nem tudomást venni arról, ami ott van előtte.

Az érzékelés extravertáltsága láthatóan megnyilvánul szándékában is: nem kategorizálni, rendszerezni akarja az élményeket, hanem elmerülni bennük, érezni az ízeket, illatokat, élvezni a látványt. Ezen élvezetek már-már hajhászásnak nevezhető kutatása valószínűleg a tudat alatti bosszú az alárendeltség részéről.

Forrás: http://typelogic.com/intj.html

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A INTJ – „Zsenik” további jellemzői

  • INTJ – „Zsenik” általános jellemzése

   Az INTJ -zsenik elsődlegesen befelé fókuszálva élik az életüket, ahova az információt megérzések, ráérzések formájában fogadják be. Másodlagosan kifelé fordulnak a külvilág felé, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezelik az életüket. Az INTJ – zsenik a gondolatok és a stratégiai tervezés világában élnek. Sokra tartják az intelligenciát, tudást és hozzáértést, Részletek —>

  • INTJ Zsenik magánélete

   Az INTJ Zsenik erősségei egy kapcsolatban: Nem érzi magát fenyegetve egy konfliktustól vagy kritikától Általában magabiztos Komolyan veszi a kapcsolatát és az elköteleződést Általában nagyon intelligens Képes kilépni egy olyan kapcsolatból, amelynek már nincs értelme, bár utána rágódhat rajta még egy ideig Érdekli őt, hogy az optimális kapcsolatot alakítsa ki Részletek —>

  • INTJ Zsenik munkája

   A Lángelme INTJ nagyon összpontosít a belső világára. Jó problémamegoldásban és szeret nehéz intellektuális kirakósokon dolgozni. Ennek köszönhetően gyakran kötnek ki műszaki munkakörökben, mint például tudományos kutató, fejlesztőmérnök, környezetmérnök. A genetika fejlesztési területe hasznot húz az INTJ-k erősségéből, csakúgy, mint a gyógyászat vagy a kutatás. Amennyiben tanítanak, azt többnyire főiskolai Részletek —>