Az ENTP Feltalálók pszichológiai jellemzése

Az ENTP – Feltalálók Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje:

Domináns: (Ne) Extravertált Intuíció
Kiegészítő: (Ti) Introvertált Gondolkodás
Harmadlagos: (Fe) Extravertált Érzés
Alárendelt: (Si) Introvertált Érzékelés

entp feltaláló fő tulajdonságai

Az ENTP – feltalálók az erős és kifelel forduló intuíciójuk révén képesek a világot megérteni.

Az ENTP – Feltalálók Extravertált Intuíciója (Ne)

Az ENTP elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét, ahonnan az információt megérzések, ráérzések formájában fogadja be. Másodlagosan befelé fordul, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat.

Lévén az Extravertált Intuíció uralja a személyiségüket, az életben elsődlegesen az őket körülvevő világ megértésére koncentrálnak. Folyamatosan elképzeléseket és képeket szívnak magukba azon helyzetekkel kapcsolatban, amikkel szembesülnek.

Intuíciójukat felhasználva dolgozzák fel ezeket az információkat, és emiatt elképesztően gyorsan és pontosan képesek felmérni egy-egy helyzetet. ENFP Bajnokokat leszámítva az ENTP Feltalálók mélyebb megértéssel rendelkeznek a környezetükről, mint bármelyik másik típus.

Ezen képességük, hogy ösztönösen megértenek embereket és szituációkat, határozott előnyt biztosít az élete folyamán. Általában gyorsan felfognak mindent és a dolgok mélyére látnak. Ennek megfelelően elég rugalmasak és jól alkalmazkodnak sokféle feladathoz.

Szinte mindenhez értenek, ami érdekli őket. Ahogy idősödnek és tovább fejlődnek az intuitív képességeik és éleslátásuk, nagyon jól észreveszik és tudatában vannak a lehetőségeknek, és ez meglehetősen találékonyakká teszi őket, amikor problémamegoldásra kerül sor.

Az ENTP-k az ötletek emberei. Az felfogóképességüknek köszönhetően mindenütt lehetőségeket látnak. Izgatottá és lelkessé válnak az elképzeléseikkel kapcsolatban, és ezt a lelkesedést képesek másoknak is továbbadni. Ily módon megkapják a látomásaik megvalósításához szükséges támogatást.

Kevésbé érdekli a tettek kivitelezésére irányuló tervek kiagyalása vagy a döntéshozatal, sokkal inkább a lehetőségek és elképzelések „gyártása” foglalkoztatja őket. Ezen elképzelések kivitelezése általában nem erőssége.

Néhányuk esetében ez kialakít egy olyan szokást, hogy sohasem fejezik be, amibe belekezdenek. Az az ENTP Feltaláló, akinek nem fejlődött ki megfelelően a Gondolkodó oldala, azzal a problémával küzd, hogy lelkesen ugrál elképzelésről elképzelésre anélkül, hogy azokat meg is valósítanák. Ezért ügyelnie kell arra, hogy teljesen végiggondolja az elképzeléseit azért, hogy hasznosítani tudja őket.

Az ENTP – Feltalálók Introvertált Gondolkodás (Ti)

Miért jársz ezen az oldalon?

 • Magánéleti nehézségeid vannak?
 • A munkádban (tanulmányaidben) akadtál el?
 • Változtatál az életeden, de valahogy nem az igazi?
 • Sok mindent kipróbáltál már, de valamiért még sem olyan az életed, amilyennek szeretnéd?

Az okok s a megoldások sokkal egyszerűbbek lehetnek, mint sok esetben az bemutatják...

De ahhoz, hogy ennek okait megérthessük, több mint 50 olyan apró részlet érdemes tudatosítanunk, amitől a változás nehézzé válhat.

Ahhoz, hogy ennek az 50 tényezőnek a tudatosítása ne legyen olyan nehéz, készítettem egy rövid minitanfolyamot, amiben mindent megmutatok.

Érthetően és mindenki számára követhetően, hogyan bárki ki tudjon keveredni a nehézségek dzsungeléből, a modern pszichológia eszköztárát felhasználva.

Megnézem --->

Az ENTP- Feltalálót a kiegészítő (másodlagos) funkciója, az Introvertált Gondolkodás (Ti) vezérli a döntéshozatalban. Habár jobban érdekli az információ szerzés, mint a döntéshozatal, meglehetősen ésszerűek és logikusak a következtetéseik.

Amikor az Intuitív meglátásaikra alkalmazzák a Gondolkodást, akkor a végeredmény igen erőteljes lehet. Egy mentálisan fejlett Feltaláló hihetetlenül látnoki, leleményes és  vállalkozó szellemű.

Jó társalgók, gyors észjárásúak, és élvezik a másokkal folytatott szóbeli vitákat. Imádnak mindent megvitatni, és időnként akár még a másik oldalra is képesek átállni, pusztán a vita kedvéért. Amikor azonban a saját álláspontjuk mellett kell érvelniük, néha kényelmetlenül érzik magukat, valamint nyersen és hevesen beszélnek.

A Feltaláló személyiségtípust olykor „Ügyvéd” típusnak is szokták nevezni, mert az ENTP „ügyvéd” gyorsan és pontosan megérti a helyzetet, és objektíven és logikusan jár el az ügyben.

A Gondolkodó oldaluk folytán a tetteiket és a döntéseiket egy tárgyilagos szabály vagy törvény gyűjteményre alapozzák. Ha egy olyan személyt védene, aki tényleg elkövetett valamilyen bűnt, akkor valószínűleg kihasználná a törvény kiskapuit hogy az ügyfele megússza a büntetést. Ha ezek után megnyerné az ügyet, a tetteit teljesen igazságosnak és a helyzetnek megfelelőnek tartaná, mert minden amit tett törvényes. Az ügyfelük bűnössége vagy ártatlansága sokkal kevésbé számítana.

Ha ez a fajta érvelés és gondolkodásmód teljesen ellenőrizetlenül elszabadul, az olyan személyt eredményezhet, akit mások etikátlannak vagy akár tisztességtelennek is tarthatnak. Az ENTP Ügyvéd, aki természetéből adódóan nem veszi figyelembe a személyesebb vagy emberi tényezőket a döntéseinél, jobb ha ügyel arra, hogy észrevegye az egyes szituációk szubjektív, személyes oldalát is.

Ez egy potenciális probléma számára. Habár a logikai képességeik erőt és célt kölcsönöznek, ezzel egy időben el is szigetelik őket a saját érzéseiktől és más emberektől.

Az ENTP – Feltalálók gyenge pontjai

Az ENTP legkevésbé fejlett területei az  Extravertált Érzés (Fe) és a  Introvertált Érzékelés (Si). Ha az Érzékelés oldalát hanyagolja, akkor hajlamos nem figyelni az életével kapcsolatos részletekre. Ha az Érzés oldalukat hanyagolják el, akkor előfordul, hogy nem tartják túl sokra mások véleményét, vagy túl nyerssé és erőszakossá válnak.

Nyomás alatt a Feltaláló elveszítheti a lehetőségek generálásának képességét, és az apró részletek megszállottjává válhat. Ezek a részletek számára kiemelkedően fontosnak tűnhetnek, de a valóságban általában lényegtelenek az átfogó kép szempontjából.

Általánosságban az ENTP Feltalálók vidám látnokok. Nagyon sokra tartják a tudást, és életük nagy részében egy magasabb szintű megértés elérésére törekszenek. A lehetőségek birodalmában élnek, és izgatják őket az elképzelések, a kihívások és a nehézségek.

Amikor valamilyen problémával szembesülnek, könnyedén rögtönöznek és állnak elő gyorsan egy újszerű megoldással. Kreatívok, okosak, kíváncsiak és elvontak, az lehetőségek széles választéka áll a rendelkezésére az életben.

Forrás:http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

 

 

 • A ENTP – „Feltalálók” további jellemzői

  • ENTP – „Feltalálók” általános jellemzése

   Az ENTP – feltalálók elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva élik az életüket, ahonnan az információt megérzések, ráérzések formájában fogadják be. Másodlagosan befelé fordulnak, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezelik az életüket. Tehát a két elsődleges funkció megélése pont ellentétes, mint a másik mérnök típusnál, a INTP – tervezőknél. Lévén az Részletek —>

  • ENTP Feltalálók magánélete

   Az ENTP feltalálók erősségei egy kapcsolatban: Lelkes, feldobott és népszerű Nagyon elragadó tud lenni Kitűnően kommunikál Hihetetlenül érdekli saját maga és kapcsolata fejlődése Laza és rugalmas, könnyű vele kijönni Nagy ötletei vannak, mindig dolgozik valamin Általában ügyesen keres pénzt Nagyon komolyan veszi kapcsolatát és az elköteleződést Képes tovább lépni, ha Részletek —>

  • ENTP Feltalálók munkája

   A racionalisták közül általában a Feltaláló ENTP Feltaláló a legnyitottabb a külvilág felé. Ez azért van, mert szeret eldicsekedni az ötleteivel a többi embernek és látni a reakciójukat. Nem szokatlan, ha ezt a típust olyan munkakörben találjuk, ami új ötleteket és emberekkel való kapcsolattartást igényel. ENTP feltalálók találhatók a politikában, Részletek —>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .