ENFP : „Bajnokok” általános jellemzése

Az ENFP – Bajnokok mind az ötletek, mind az emberek felé nyitottak. Továbbá mindenkit és mindent egy gyakran bizarr kozmikus egész részeként látnak.

Segíteni vágynak (legalábbis a saját definíciójuk szerint). S arra, hogy szeressék és csodálják őket, egyéni és emberbaráti szinten is. Elviekben érdeklik őket az új ötletek, de végül a többségüket elvetik ilyen vagy olyan okból.

Az ENFP – Bajnok társadalmi és személyes kapcsolatai

Az ENFP – Bajnokokat nagy adag bolondos báj jellemzi. Mellyel rendhagyóságuk ellenére a nehéz embereknél is behízelgik magukat. Társaságkedvelők, viccesek, és valóban szeretik az embereket. Társként szívélyesek, szeretetteljesek (sok a közszemlére tett érzelem) és zavarba ejtően spontánok.

Ennek ellenére van úgy, hogy a figyelmük csak rövid ideig koncentrálódik egy-egy kapcsolatra. Az ENFP – Bajnokokat könnyen kíváncsivá teszik és megzavarják az új barátok és ismerősök. S a régebbi kapcsolataikat hosszú időre elfelejtik.

Kevésbé érett ENFP-k úgy érezhetik, hogy állandóan a figyelem középpontjában kell lenniük. Csak hogy biztosak legyenek abban, hogy mindenki csodálatos és elragadó személyiségnek tartja őket.

Az ENFP – Bajnokoknak a kozmikus szemléletükhöz kapcsolódóan erős, néha szokatlan meggyőződéseik vannak különböző dolgokról. Általában a társas készségüket és kapcsolataikat használják fel, hogy szelíden meggyőzzenek másokat a szemléletük helyességéről. Ez néha oda vezet, hogy elhanyagolják a legközelebbi és legkedvesebb embereiket, míg körberöpdösve megpróbálják megváltani a világot.

Az ENFP – Bajnok munkakörnyezete

Az ENFP – Bajnokok kellemesek, lezserek. Általában vidám dolog velük dolgozni. Jó ötleteik vannak, nagy segítséget jelentenek a brainstormingos megbeszéléseknél.

A feladat végigvitele ennek ellenére általában problémás. Gyorsan elkezdenek unatkozni. Különösen, ha egy újabb, érdekesebb projekt jön szembe.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Szeretnek halogatni, mind a határidők betartásakor, mind a rájuk osztott kisebb, érdektelen feladat elvégzésekor. Az ENFP – Bajnokok akkor a leghasznosabbak, ha egy-két J – megítélő érzékelővel együtt dolgoznak, akik behozzák a lemaradást.

Az ENFP – Bajnokok gyűlölik a bürokráciát, elviekben és gyakorlatilag is. Mindig lesz egypár hangsúlyos keresztesháborújuk a bürokrácia valamely része ellen.

A bajnokok működésmódja

Az ENFP – Bajnokok barátságos emberek. A legtöbbjük igazán jó társaság. Az ENFP – Bajnokok a leglágyabb szívű emberek között vannak. S ezzel együtt minden ENFP – Bajnokoknak megvan a “hülyeség kapcsolója”.

Tudnak intellektuálisak, komolyak és üzletszerűek lenni egy ideig. De ha lehetőségük van rá, átállítják a kapcsolót. S átváltoznak neveletlen gyerekké, az uszoda veszedelmévé, csiklandozóvá például. Amikor ebbe a módba vannak kapcsolva, akár részegnek is tűnhetnek.

Egy tanulmány azt írja, hogy az ENFP – Bajnokok túl vannak reprezentálva a pszichodrámában. Legtöbbjüknek természetes tehetsége van a szerepjátszáshoz és színészethez.

Az ENFP – Bajnokok szeretnek vicces történeteket mesélni, különösen a barátaikról. Ez a hajlam lehet az oka, hogy vonzódnak az újságíráshoz.

Az egyik ENFP – Bajnok barátomat azzal szoktam traktálni, hogy ha azt akarom hogy a hatodik emelet tudjon valamit, csak neki kell elmesélnem.

Az ENFP – Bajnokok globális tanulók. Bőven elég az ENFP – Bajnok számára ha elég közel jut a megoldáshoz, ez idegesítheti a precízebb gondolkodó típusokat. Különösen az olyan esetekben, mint a zongoragyakorlás. (“három negyedhang vagy négy … mi a különbség?”)

Meglepő módon némely ENFP – Bajnok képesek elsajátítani olyan pontosságot követelő tárgyakat is, mint a matematika.

A ENFP a kapcsolatok bajnoka

Az ENFP – Bajnokok számára az élet a barátokról szól, még inkább, mint a többi NF – Idealisták számára. Ők tartják fenn a kapcsolatot. S néha áldozatává válnak a kevésbé törődő embereknek.

Az ENFP – Bajnokokat a mások társasága tölti fel energiával. Néhányuknak igazi nehézséget okoz az egyedüllét, különösen, ha az rendszeressé válik.

Egy ENFP – Bajnok kollégának – szociális munkás – olyan félelmetes kommunikációs képessége volt. A saját munkakeresésekor ő nyugtatta meg az interjúztatóit. Képes volt idegeneket régi barátként kezelni.

Az ENFP – Bajnokokat néha meg tudja lepni a másodlagos érző funkciójuk. Mélyen érzett értékeiken alapuló hirtelen döntéseik kiszámíthatatlan következményekkel járhatnak. Több ENFP – Bajnok mondott fel az állásából ilyen pillanatokban.


Az ENFP – Bajnok stresszes helyzetben:

  • Túlhajszolja magát, túl sok mindennek kötelezi el magát. Túlhajszoltnak és túl sok minden iránt elkötelezettnek érzi magát.
  • Érzelmileg érzékennyé válik. Azt hiszi, senki sem értékeli őt, és senki nem törődik vele
  • Újra és újra próbálja összeilleszteni az egymással ellentétes részeket harmonikus egészbe
  • Bűntudata van, amiért nem tett meg többet.
  • Távoli és színes fantáziákba menekül, mint amelyek megoldások jelen problémákra.

Stresszkezelési stratégiák:

  • Ítéletmentes környezetben beszélgessen másokkal
  • Mozogjon, aludjon többet, egyen jobb ételeket, menjen el masszázsra
  • Olyanokkal lépjen kapcsolatba, akiktől melegséget, kedvességet és egyetértést kaphat
  • Vizsgálja meg a lehetőségeket anélkül, hogy prioritási sorrendet állítana fel, vagy döntene.

Forrás:

http://typelogic.com/enfp.html

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..