ENFP : „Bajnokok” általános jellemzése

Az ENFP – Bajnokok mind az ötletek, mind az emberek felé nyitottak. Továbbá mindenkit és mindent egy gyakran bizarr kozmikus egész részeként látnak.

Segíteni vágynak (legalábbis a saját definíciójuk szerint). S arra, hogy szeressék és csodálják őket, egyéni és emberbaráti szinten is. Elviekben érdeklik őket az új ötletek, de végül a többségüket elvetik ilyen vagy olyan okból.

Az ENFP – Bajnokokat nagy adag bolondos báj jellemzi. Mellyel rendhagyóságuk ellenére a nehéz embereknél is behízelgik magukat. Társaságkedvelők, viccesek, és valóban szeretik az embereket. Társként szívélyesek, szeretetteljesek (sok a közszemlére tett érzelem) és zavarba ejtően spontánok.

Az ENFP – Bajnok társadalmi és személyes kapcsolatai

Ennek ellenére van úgy, hogy a figyelmük csak rövid ideig koncentrálódik egy-egy kapcsolatra. Az ENFP – Bajnokokat könnyen kíváncsivá teszik és megzavarják az új barátok és ismerősök. S a régebbi kapcsolataikat hosszú időre elfelejtik.

Kevésbé érett ENFP-k úgy érezhetik, hogy állandóan a figyelem középpontjában kell lenniük. Csak hogy biztosak legyenek abban, hogy mindenki csodálatos és elragadó személyiségnek tartja őket.

Az ENFP – Bajnokoknak a kozmikus szemléletükhöz kapcsolódóan erős, néha szokatlan meggyőződéseik vannak különböző dolgokról. Általában a társas készségüket és kapcsolataikat használják fel, hogy szelíden meggyőzzenek másokat a szemléletük helyességéről. Ez néha oda vezet, hogy elhanyagolják a legközelebbi és legkedvesebb embereiket, míg körberöpdösve megpróbálják megváltani a világot.

Az ENFP – Bajnok munkakörnyezete

Az ENFP – Bajnokok kellemesek, lezserek. Általában vidám dolog velük dolgozni. Jó ötleteik vannak, nagy segítséget jelentenek a brainstormingos megbeszéléseknél.

A feladat végigvitele ennek ellenére általában problémás. Gyorsan elkezdenek unatkozni. Különösen, ha egy újabb, érdekesebb projekt jön szembe.

Szeretnek halogatni, mind a határidők betartásakor, mind a rájuk osztott kisebb, érdektelen feladat elvégzésekor. Az ENFP – Bajnokok akkor a leghasznosabbak, ha egy-két J – megítélő érzékelővel együtt dolgoznak, akik behozzák a lemaradást.

Az ENFP – Bajnokok gyűlölik a bürokráciát, elviekben és gyakorlatilag is. Mindig lesz egypár hangsúlyos keresztesháborújuk a bürokrácia valamely része ellen.

A bajnokok működésmódja

Az ENFP – Bajnokok barátságos emberek. A legtöbbjük igazán jó társaság. Az ENFP – Bajnokok a leglágyabb szívű emberek között vannak. S ezzel együtt minden ENFP – Bajnokoknak megvan a “hülyeség kapcsolója”.

Tudnak intellektuálisak, komolyak és üzletszerűek lenni egy ideig. De ha lehetőségük van rá, átállítják a kapcsolót. S átváltoznak neveletlen gyerekké, az uszoda veszedelmévé, csiklandozóvá például. Amikor ebbe a módba vannak kapcsolva, akár részegnek is tűnhetnek.

Egy tanulmány azt írja, hogy az ENFP – Bajnokok túl vannak reprezentálva a pszichodrámában. Legtöbbjüknek természetes tehetsége van a szerepjátszáshoz és színészethez.

Az ENFP – Bajnokok szeretnek vicces történeteket mesélni, különösen a barátaikról. Ez a hajlam lehet az oka, hogy vonzódnak az újságíráshoz.

Az egyik ENFP – Bajnok barátomat azzal szoktam traktálni, hogy ha azt akarom hogy a hatodik emelet tudjon valamit, csak neki kell elmesélnem.

Az ENFP – Bajnokok globális tanulók. Bőven elég az ENFP – Bajnok számára ha elég közel jut a megoldáshoz, ez idegesítheti a precízebb gondolkodó típusokat. Különösen az olyan esetekben, mint a zongoragyakorlás. (“három negyedhang vagy négy … mi a különbség?”)

Meglepő módon némely ENFP – Bajnok képesek elsajátítani olyan pontosságot követelő tárgyakat is, mint a matematika.

A ENFP a kapcsolatok bajnoka

Az ENFP – Bajnokok számára az élet a barátokról szól, még inkább, mint a többi NF – Idealisták számára. Ők tartják fenn a kapcsolatot. S néha áldozatává válnak a kevésbé törődő embereknek.

Mások társasága tölti fel energiával. Néhányuknak igazi nehézséget okoz az egyedüllét, különösen, ha az rendszeressé válik.

Az egyik ENFP kollégának – szociális munkás – olyan félelmetes kommunikációs képessége volt. A saját munkakeresésekor ő nyugtatta meg az interjúztatóit. Képes volt idegeneket régi barátként kezelni.

A néha magukat is meg tudja lepni a másodlagos érző funkciójukkal. Mélyen érzett értékeiken alapuló hirtelen döntéseik kiszámíthatatlan következményekkel járhatnak. Több ENFP – Bajnok mondott fel az állásából ilyen pillanatokban.


Az ENFP – Bajnok stresszes helyzetben:

 • Túlhajszolja magát, túl sok mindennek kötelezi el magát. Túlhajszoltnak és túl sok minden iránt elkötelezettnek érzi magát.
 • Érzelmileg érzékennyé válik. Azt hiszi, senki sem értékeli őt, és senki nem törődik vele
 • Újra és újra próbálja összeilleszteni az egymással ellentétes részeket harmonikus egészbe
 • Bűntudata van, amiért nem tett meg többet.
 • Távoli és színes fantáziákba menekül, mint amelyek megoldások jelen problémákra.

Stresszkezelési stratégiák:

 • Ítéletmentes környezetben beszélgessen másokkal
 • Mozogjon, aludjon többet, egyen jobb ételeket, menjen el masszázsra
 • Olyanokkal lépjen kapcsolatba, akiktől melegséget, kedvességet és egyetértést kaphat
 • Vizsgálja meg a lehetőségeket anélkül, hogy prioritási sorrendet állítana fel, vagy döntene.

Forrás:

http://typelogic.com/enfp.html

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A ENFP – „Bajnokok” további jellemzői

  • Az ENFP Bajnokok pszichológiai jellemzése

   ENFP – “Bajnokok” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje: Domináns: (Ne) Extravertált Intuíció Kiegészítő: (Fi) Introvertált Érzés Harmadlagos: (Te) Extravertált Gondolkodás Alárendelt: (Si) Introvertált Érzékelés Az ENFP Bajnokok Extravertált intuíciója (Ne) A fizikai világ, mind a föld, mind a világegyetem az elsődleges információforrása Az ENFP Bajnok számára. Ahelyett, hogy úgy érzékelné a Részletek —>

  • ENFP Bajnokok magánélete

   ENFP Bajnok Erősségei egy kapcsolatban: Jól kommunikál Természeténél fogva kedves melegszívű Szórakoztató vele lenni: humoros, energikus, drámai és optimista Érzékeny mások érzéseire Lojális és elkötelezett A legjobbat hozza ki mindenkiből ENFP Bajnok Gyengeségei egy kapcsolatban: Hajlamos megfojtani a másikat érzelmeivel Lelkesedése nem mindig realisztikus Nem érdekli őt a minden napi Részletek —>

  • ENFP Bajnokok munkája

   A “Bajnokok” (ENFP) olyan emberek, akikben könnyen megbíznak mások, ezért kiemelkedően dolgoznak közvetítőként, tanácsadóként, riporterként vagy tanári szerepekben. Bármilyen feladatot jól ellátnak, ahol kapcsolatokat kell kezdeményezni. Lehetnek újságírók, rovatvezetők, reklámszöveg-írók, reklámügynökök. A művészetek területén is megtalálhatóak mint karakterszínészek, karikaturisták, művészeti oktatók. Ha egy Bajnok esetleg étteremvezetőként szeretne dolgozni, akkor valamilyen Részletek —>