Az ESFJ Gondoskodók pszichológiai jellemzése

Az ESFJ – „Gondoskodók” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje:

Domináns: (Fe) Extravertált Érzés
Kiegészítő: (Si) Introvertált Érzékelés
Harmadlagos: (Ne) Extravertált Intuíció
Alárendelt: (Ti) Introvertált Gondolkodás

Az ESFJ gondoskodók preferenciái

Az ESFJ Gondoskodők a világ felé fordulnak, s az érzéseik révén tájékozódnak

Az ESFJ Gondoskodók Extravertált Érzés (Fe)

Az ESFJ gondoskodók életét az Extravertált Érzés vezérli. Az Érzés, mint racionális (pontosabban döntéshozó) funkció, könnyen megfogalmazza és kifejezi a véleményét a tárgyakról és emberekről.

Rendelkezik az érzések (melegség, harag és sok másik érzelem) kifejezésének képességével. A különböző magatartásokat bátorítja vagy bírálja, attól függően, hogy azok milyen hatással vannak más emberekre,  különösen azokra, akikhez ragaszkodik és akikhez közel áll.

Ezt a típust a határozott hangneme teszi alkalmassá az igazgatásra és ellenőrzésre.

Az ESFJ gondoskodó Introvertált Érzékelés (Si)

A másodlagos Érzékelés funkció segíti és ösztönzi a domináns Fe-t azzal, hogy összegyűjti az érzékelt adatokat, és azonnal összeveti, összehasonlítja a belső formákkal vagy mértékekkel.

A döntésekhez alapul szolgáló adatok épp ezért élesek és kontrasztosak, és ez a kontraszt erősebb és tisztább az eredeti érzéklethez képest. Az Introvertált Érzékelés (Si) Extravertált Érzés (Fe)-re gyakorolt megerősítő hatása lehet a felelős a típus híres-hírhedt, “ami a szívemen, az a számon” tulajdonságáért.

Az biztos, hogy a gondviselőkre oly jellemző fekete-fehér életszemlélet egyértelműen megmutatkozik.

Az ESFJ gondoskodó Extravertált Intuíció (Ne)

Az Intuíció csupán harmadlagos funkció csupán a ESFJ gondoskodó számára. Ahogy megérik rá, és olyan helyzetek adódnak, amik megkövetelik a kritizálás mellőzését, az extravertált intuíció (Ne) kész játékossá tenni őket.

Az Extravertált Érzés (Fe) irányítása alatt az Intuíció képes megszabadulni a sokkal merevebb, a helyes és helytelen világában élő Introvertált Érzékelés (Si) általi meghatározásaitól. Csipkelődő és bohókás humorként tör a felszínre.

Az ESFJ gondoskodó képes felismerni a mintákat, összefüggéseket és gondolatokat, de az észlelés harmadlagos pozíciója a dolgok megértését gátolhatja. Végeredményben gyakran hiányzik náluk az összefüggések és kapcsolatok változatossága és komplexitása, amiket egy bonyolultabb rendszer igényelne.

Az ESFJ gondoskodó Introvertált Gondolkodás (Ti)

Az alárendelt Gondolkodás ritkán nyer teret magának. Ráadásul az ESFJ gondoskodó könnyen megbántódhat, sértésnek veheti a Introvertált Gondolkodás (Ti) domináns típusainak elfogulatlan, tartózkodó természetét, vagy épp ellenkezőleg, vonzódik hozzájuk.

Néhányan olyan módon racionális, ahogy a (jungi értelemben vett) Gondolkodók, de alapos megfigyelés után látszik, hogy a Gondolkodás náluk az Érzés szolgálatában áll. A gondolkodásból adódó eredmények, amik nem vetik alá magukat a személytelen logika elveinek.

Inkább azokon a rideg tényeken alapulnak, amik a domináns Extravertált Érzés által elért konklúziót támasztják alá. Pl.:

Mivel nem kötünk pulóvert villával, ezért annak sem látom értelmét. hogy kötőtűvel együnk.

/Miss Röfi a kínai kajáról./

Forrás: http://typelogic.com/esfj.html

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A ESFJ – „Gondoskodók” további jellemzői

  • ESFJ : „Gondoskodók” általános jellemzése

   Az ESFJ – Gondoskodók elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva élik az életüket. Aszerint állnak hozzá dolgokhoz, hogy mit éreznek velük kapcsolatban, illetve hogyan illenek bele a személyes értékrendjükbe. Másodlagosan befelé fordulnak, ahova az öt érzékszervükkel érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadják be. Abból adódóan a Gondoskodók társasági lények – Részletek —>

  • ESFJ Gondoskodók magánélete

   ESFJ Gondoskodók erősségei egy kapcsolatban: Sok energiát fektet a kötelezettségeibe Természeténél fogva kedves és barátságos Kedvében akar járni másoknak Nagyon komolyan veszi az elköteleződést, életre szóló kapcsolatot keres Felelősségteljes és praktikus, jó a minden napi dolgok elintézésében Lelkes és népszerű, az emberek keresik társaságát Jól bánik a pénzzel Hagyományőrző és Részletek —>

  • ESFJ Gondoskodók munkája

   A “Gondoskodó” (ESFJ) típus olyan, mint a Mikulás: népszerűek és azt figyelik, hogy az emberek jól viselkednek-e vagy csintalankodnak. Szeretnek gondoskodni az emberek jólétéről és jól fejlett társas készségekkel rendelkeznek, ígya legjobban az olyan állásokat kedvelik, ahol emberekkel foglalkozhatnak. Gyakran dolgoznak az egészségügyben orvosként vagy nővérként. Vonzódnak az oktatás vagy Részletek —>