Az ESTP Vállalkozók pszichológiai jellemzése

Az ESTP – „Vállalkozók” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje:

Domináns: (Se) Extravertált Érzékelés
Kiegészítő: (Ti) Introvertált Gondolkodás
Harmadlagos: (Fe) Extravertált Érzés
Alárendelt: (Ni) Introvertált Intuíció

Az ESTP Vállalkozó az érzékelés és a gondolkodás kiegyensúlyozottsága révén a leginkább a jelenben élő lélektani típus

Az ESTP – Vállalkozók Extravertált Érzékelés (Se)

Az ESTP – Vállalkozók a legrealistább lélektani típus. Az Extravertált Érzékelésének köszönhetően a jelenben él, az egyetlen élő, valóban létező pillanatban.

Az Érzékelése révén folyamatos késztetést érez, hogy lásson, érintsen, ízleljen, szagoljon, és érzékeljen minden mozdulatot, szellőt, csilingelést, szikrázást, vibrálást, rezgést.

Van, aki rendkívül ínyenc, csak a kivételes tapasztalatok elégítik ki. Mások dőzsölnek az egyszerű tapasztalatokban is. Szeretik ezzel megbotránkoztatni a prűdebb embereket.

Az ESTP – Vállalkozók Introvertált Gondolkodása (Ti)

Még egy érzékelőnek is tudnia kell, hogy meddig mehet el az élet habzsolásában: az Introvertált Gondolkodás segíti ebben.

Mivel a Gondolkodás befelé forduló és csak kiegészítő funkció, nem akkora a hatása, és befelé fordultsága révén véleményét általában megtartja magának, másrészt átengedi az Érzékelésnek a jelen élvezetét.

Jellemző, hogy szellemileg, testileg, érzelmileg szeretnek erősek lenni; ennek oka a kiegészítő Gondolkodás funkció.

Az ESTP – Vállalkozók Extravertált Érzése (Fe)

Bár az Érzés kisebb szerepet játszik az életében, mégis fellelhető olykor.

Nem igaz az, hogy nincsenek mély érzelmeik mások iránt, de inkább mások megnyerésére használják azt, s nem csupán az érzések megéléséért önmagában.

Mivel az Extravertált Érzés csak harmadlagos ennél a típusnál, eléggé egyszerűen van jelen. Így áldozatul eshet olyanoknak, akikben (talán tudattalanul s indokolatlanul) megbíznak.

Az ESTP – Vállalkozók Introvertált Intuíciója (Ni)

Lévén alárendelt funkció, az Introvertált Intuíció az idő nagy részében hiányzik az ESTP-ből. Belső látomásaik homályossága az ára a külvilág fele mutatott éberségüknek.

Mint a többi SP típusnak, az neki is van egyfajta szerencse- és időérzékük. Nyomás alatt az alárendelt Intuíció előtörhet, és sztereotíp benyomást adhat általa megfigyelt egyénekről és csoportokról, akiket ellenségesnek és ártalmasnak tekint.

Forrás: http://typelogic.com/estp.html

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A ESTP – „Vállalkozók” további jellemzői

  • ESTP : „Vállalkozók” általános jellemzése

   Az ESTP – Vállalkozó elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét, ahonnan az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be. Másodlagosan befelé fordul, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat. Társaságkedvelő, egyenes emberek. Lelkesek és könnyen izgalomba jönnek, akik a tettek világában élnek. Nyers Részletek —>

  • ESTP Vállalkozók magánélete

   Az ESTP vállalkozók erősségei egy kapcsolatban: Bájos, lenyűgözi az embereket Szellemes, okos és népszerű A konfliktus és kritika nem érinti személyesen Kiváló és hidegfejű vészhelyzetekben Lelkes és jó kedélyű, mindent próbál élvezetessé tenni Mivel ő maga is egy nagy gyerek, szívesen tölt időt a gyerekeivel Hajlamos elkényeztetni a szeretteit nagy Részletek —>

  • ESTP Vállalkozók munkája

   A “Vállalkozó” (ESTP) jellemzően a sok aktivitással járó foglalkozásokat keresi, pl. mentős, katona, rendőr vagy pilóta. Egyeseket a pénzügyi területek nyűgöznek le, pénzügyi tanácsadó vagy bróker lehet belőlük. Az eladásban is jók, illetve imádják még a pénzdíjas versenyeket. Mások újságírónak, sportriporternek, fitnesszedzőnek, kereskedőnek mennek. Roger azt meséli: “Szeretek új emberekkel Részletek —>