ESFP : „Előadók” általános jellemzése

Az ESFP – Előadó elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét, ahonnan az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be. Másodlagosan befelé fordul, ahol aszerint áll hozzá dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe.

Az emberekkel kapcsolatos lehetőségek világában élnek. Imádják az embereket és az új tapasztalatokat. Elevenek és szórakoztatóak, és szívesen vannak a figyelem középpontjában. Az „itt és most”-ban élnek.  Imádják az izgalmakat és a drámát az életükben.

Az ESFP – Előadók nagyon jól értenek az emberekhez. Gyakran találják magukat a békéltető szerepében. Mivel személyes értékrendjük alapján hoznak döntéseket, ezért általában nagyon együttérzőek és a szívükön viselik mások sorsát.

Az ESFP – Előadók jellemvonásai

Általában meglehetősen nagylelkűek és kedvesek. Nagyon jó megfigyelők, ha emberekről van szó. Látszólag azelőtt tudják, hogy mi a baja valakinek, mielőtt bárki más  észrevenné. Együttérzően találnak megoldást egy-egy praktikus szükségletre.

Nem biztos, hogy ők a legjobb tanácsadók a világon, mert irtóznak a teóriáktól és a hosszú távú tervezéstől, de nagyszerűen képesek azonnali törődést biztosítani.

Az ESFP – Előadó egyértelműen egy spontán, derűlátó személy. Imádnak szórakozni. Ha az ESFP – Előadónak nem fejlődött ki a Gondolkozó oldala azáltal, hogy a racionális gondolkozásra figyelmet fordított volna, akkor hajlamosak élvhajhásszá válni. Ilyenkor fontosabbnak tekinteni az azonnali élményeket és kielégülést, mint a kötelezettségeiket. Az is előfordulhat, hogy nem veszik figyelembe a tetteik hosszú távú következményeit.

Arról nem is beszélve, hogy a nagyzási hóbort alapvető jellemhibájuk tud lenni. Képesek bármire, hogy szebbnek, jobbnak és vonzóbbnak látszódjanak, mint bárki más. És éppen ezért, ha bármit ki akar találni, ahhoz neki hatalmas keretek kellenek. Például egy terv alapjainak megalkotásához nem elég neki egy A5-ös írólap, nekik a a3 méret a megfelelő nagyságrend az önkifejezéshez…

Az ESFP – Előadó számára az egész világ egy színpad.

Imádnak a figyelem középpontjában lenni és másokat szórakoztatni. Folyamatosan előadnak, hogy így szórakoztassanak és tegyenek boldoggá másokat. Örömöt okoz nekik, ha mások érzékeit stimulálhatják és nagyon jók is ebben. Semmit sem szeretnének jobban, minthogy az egész világ egy folyamatos buli legyen, amiben ők a szórakoztató házigazdák.

Az ESFP – Előadók imádják az embereket és mindenki imádja őket. Az egyik legnagyszerűbb adottságuk, hogy mindenkit elfogadnak úgy ahogy vannak. Vidámak és lelkesek, és szinte mindenkit szívből szeretnek.

Az ESFP – Előadó végtelenül kedves és nagylelkű a barátaival, és általában mindenkit a barátjuknak tekintenek. Viszont ha valaki egyszer keresztbe tesz nekik, akkor arról a személyről nagyon erős és makacs véleményt alakítanak ki. Ilyen esetekben mély utálatra képesek.

Az ESFP – Előadók kihívásai

Az ESFP – Előadót nagy nyomás alatt negatív gondolatok és eshetőségek árasztják el. Derűlátó emberek lévén, akik a lehetőségek világában élnek, a negatív eshetőségek gondolatát rosszul viselik. Annak érdekében, hogy szembeszálljanak ezekkel a gondolatokkal, sokszor egyszerű, általános kijelentésekkel állnak elő, hogy megmagyarázzák a baj okát. Ezek a leegyszerűsített magyarázatok vagy a gondok mélyére hatolnak vagy nem, de jól szolgálják az ESFP – Előadót abban, hogy túljusson rajtuk.

Az ESFP – Előadók nagyon gyakorlatiasak tudnak lenni, bár gyűlölik a rendszert és a rutint. Szeretnek csak úgy sodródni az árral, bízva abban a képességükben, hogy minden helyzetben képesek rögtönözni. Akkor tanulnak a legkönnyebben, ha saját kezűleg „kipróbálhatják”, ahelyett hogy egy könyvben olvasnának róla. Az elméleti dolgokkal nincsenek kibékülve.

Ha egy ESFP – Előadó intuitív oldala nem fejlődött ki. Hajlamosak lehetnek az olyan helyzetek kerülésére, amelyek rengeteg elvont gondolkodást igényelnek, vagy amelyek összetettek és nem egyértelműek.

Épp ezért egy ESFP – Előadónak gondjai lehetnek az iskolában. Másfelől viszont az ESFP – Előadó rendkívül jól teljesít olyan helyzetekben, melyekben szabadon tanulhat a másokkal való érintkezés során, vagy amelyekben úgy tanul, hogy „csinálja”.

Az ESFP – Előadóknak nagyon jól fejlett esztétikai érzék, és kitűnő tér és rendeltetés érzékük van. Ha lehetőségük van rá, valószínűleg számos gyönyörű műtárgyat és egy művészien berendezett otthont birtokolnak. Általánosságban nagy örömüket lelik az esztétikai szépséggel rendelkező tárgyakban. Gyakori, hogy nagyra értékelik az élet olyan szépségeit, mint a finom ételek és jó borok.

Az ESFP – Előadók erősen kötődnek

Az ESFP – Előadók általában szeretnek erős kötődést érezni másokkal. Úgy kötődnek az állatokhoz és a kisgyerekekhez, amire a legtöbb személyiségtípusnál nincs példa. Nem ritkán nagyra értékelik a természet szépségeit is.

Az életszeretetük hatalmas, és tudják hogyan érezzék jól magukat. Szeretnek másokat is magukkal ragadni a „móka-túráikra”, és jellemzően nagyon jól érzi magát az ember a társaságukban.

Rugalmasak, alkalmazkodóak. Őszintén érdeklődnek mások iránt és általában melegszívűek.

Különleges képességük, hogy rengeteg örömöt képesek az életből nyerni, de figyelniük kell a kizárólag az „itt és most”-nak élésükből adódó buktatókra is.

Az ESFP – Előadók a hívatásban

Az ESFP – Előadó remek csapatjátékos. Ritkán okoznak problémát vagy nyugtalanságot. Általában a lehető legvidámabb környezetet teremtik meg a munka elvégzéséhez.

Az ESFP – Előadó az olyan hivatásokban viheti sokra, amikben tudja hasznosítani a kiváló érzékét az emberekhez, azzal a képességével együtt, mely lehetővé teszi neki, hogy ötleteket használható formába öntsön.

Mivel folyamatosan pörögnek, s szeretik az új tapasztalatokat, olyan hivatást érdemes választaniuk, amely sok változatosságot kínál vagy követel meg, valamint érzéket az emberekhez.


Az ESFP – Előadó stresszes helyzetben:

 • Pesszimistává, aggódóvá válik, mások visszajelzéseit túl személyesre veszi
 • Fél attól, hogy elveszít vagy lerombol közeli kapcsolatokat
 • Túlságosan törődik másokkal – többet tesz másokért, mint amennyit azok igényelnek vagy szükséges lenne
 • Maga a szolgálat sokkal fontosabbá válik, mint ennek eredménye vagy kimenete

Stresszkezelési stratégiák:

 • Találkozzon barátaival, hogy megbeszélhessék a helyzetet
 • Hozzon létre az értékeinek megfelelő terveket
 • Találjon aktív fizikai tevékenységet barátaival együtt vagy csapatjátékot, menjen el táncolni, stb.
 • Összpontosítson olyan tevékenységekre, amelyek az emberek számára pozitív változással járnak.

Forrás:

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A ESFP – „Előadók” további jellemzői

  • Az ESFP Előadók pszichológiai jellemzése

   Az ESFP – „Előadók” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje: Domináns: (Se) Extravertált Érzékelés Kiegészítő: (Fi) Introvertált Érzés Harmadlagos: (Te) Extravertált Gondolkodás Alárendelt: (Ni) Introvertált Intuíció Az ESFP Előadók Extravertált Érzékelése (Se) Az ESFP előadók domináns funkcióját az érzékelhető valóság érdekli. Leghőbb vágyuk, hogy átéljék a kézzelfoghatót ízeken, érintéseken, látványon, érzelmeken és Részletek —>

  • ESFP Előadók magánélete

   Az ESFP előadó erősségei egy kapcsolatban: Lelkes, imádja a szórakozást, mindent élvezetessé tud tenni Okos, szellemes, népszerű, magához vonzza az embereket Érzéki Földhözragadt, praktikus, képes a mindennapi dolgokat elintézni Tehetsége van a művészetekhez és kreatív, valószínűleg attraktív az otthona Rugalmas és szerteágazó az érdeklődése, könnyen sodródik Ki tud lépni a Részletek —>

  • ESFP Előadók munkája

   Az “Előadó” (ESFP) a Vállalkozó ESTP-hez hasonlóan jó lehet az értékesítésben, sport vagy szórakoztatás területén. Rendszerint kicsit több időt tölt az ügyféllel, mint az ESTP vállalkozó és annyira élvezi a beszélgetést, hogy néha emlékeztetni kell, hogy zárja le az üzletet. A szórakoztatóiparban előadóként, impresszárióként vagy zenészként csinálhat karriert. Az üzleti Részletek —>