Az INTP Tervezők pszichológiai jellemzése

INTP – “Tervezők” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje:

 • Domináns: (Ti) Introvertált Gondolkodás
 • Kiegészítő: (Ne) Extravertált Intuíció
 • Harmadlagos: (Si) Introvertált Érzékelés
 • Alárendelt: (Fe) Extravertált Érzés

Az INTP – Tervezők sokat gondolkodnak, s a világot főleg intuitíve érzékelik. Az érzéseikben viszont bizonytalanok.

Az INTP Tervezők introvertált gondolkodása (Ti)

Az INTP Tervező az introvertált gondolkodással arra törekszik, hogy a külvilág különféle ismereteiből kiszűrje a lényeget. Végső soron nem akarja ellenőrizni a forma és a tartalom realitását. Az igazság elegendő számára, hisz a dolgok bizonyíthatóságának tudata kielégíti azok ismerőjét.

A „gondolkodom, tehát vagyok”

meglehetősen tömören kifejezi ezt a fő irányelvet.

Az alacsony energiaszintű időszakokban vagy a célirányos koncentráció pillanataiban az INTP tervező bizonyos tekintetben zárkózott és közönyös, ami kellemetlenül érintheti a nagyobb kapcsolódási igényű, extravertáltabb egyéniségeket.

Az INTP Tervezők extravertált iNtuíciója (Ne)

Az intuíció lágyítja és szocializálja a gondolkodást, továbbfejleszti a domináns belső világ által formált igazságok törékeny csontjait. Tagadhatatlan, hogy mialatt ennek aktuális alkalmazása kiterjeszti a tudást, annak szüksége van kvalitásokra és összefüggésekre ebben az idegen anyagi világban.

Amikor a gondolkodás félreáll, szabadon ötletel, segítségül hívva a tudattalan észlelést (azaz az intuíciót), ami az anyag, a tér és az idő birodalmának motívumaiban tükröződik. Ezek az észlelések – teóriák vagy előérzetek formájában – végső soron alkalmazkodnak a belső alapelvekhez, vagy legalábbis nem mondanak ellent nekik.

A szabadjára engedett intuíció teret ad a játéknak. Az INTP-k pedig élvezik a játékot – szabályokhoz kötötten vagy épp rögtönözve -, amely kicsalogatja az önmagukon túlmutató analógiákat, rendszereket és teóriákat a látatlanból a spontán kifejezésbe.

Az INTP Tervezők Introvertált érzékelése (Si)

Az érzékelés szubjektív, belső természete hasonlít a Gondviselő SJ-kéhez. Ez koncentrálja a tudatot az érzékelés formáira a nyers, analogikus ingerek helyett. Törekszik arra, hogy megtisztítsa, összehasonlítsa a korábban beérkező tények és ábrák egyre növekvő skáláját. Az érzékelés támogatja az intuíciót, hogy az a gondolkodás bonyolult rendszerei számára kiválogassa, és alapegységekbe rendezze az információkat.

Az érzékelő funkciójának internalizáló természete relatív környezettudatossági (extravertált érzékelés) hiányt eredményez, kivéve, mikor a környezet áll az aktuális fókuszban. Az ilyen állapotok tudatossága legfeljebb mulandó jelenség.

Az INTP Tervezők Extravertált érzése (Fe)

Az érzéseivel hajlamos arra, hogy a „mindent vagy semmit” elv alapján működjön. Mikor jelen van, az Tervezők mások iránti aggodalma heves, mindazonáltal naiv is. Válsághelyzetben ezt az ítélkező érzést a gondolkodás megjelenése rendszerint elhallgattatja, ami a káosz és rombolás elhárításáért küzd.

Egyértelmű érv hiányában azonban az tervezőkről ismert, hogy személyes dolgokban az ítéletet elhalasztják, levegőben hagyják, nehogy valaki valamilyen módon megsérüljön. Ezért fenn áll a kockázat, hogy saját erős érzelmi impulzusaik árnyékformája elsöpörje őket.

 Forrás: http://typelogic.com/intp.html

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A INTP – „Tervezők” további jellemzői

  • INTP – “tervezők” általános jellemzése

   Az INTP – tervezők elsődlegesen befelé fókuszálva élik az életüket. Racionálisan és logikusan gondolkodva kezelik az életüket. Másodlagosan kifelé fordulnak a külvilág felé, ahonnan az információt megérzések, ráérzések formájában fogadják be. Az INTP – tervezők az elméleti lehetőségek világában élnek. Mindenben azt látják, hogy hogyan lehetne fejleszteni vagy mivé lehetne Részletek —>

  • INTP Tervezők magánélete

   Az INTP Tervezők erősségei egy kapcsolatban: Erős szeretet és vonzódást érez azok iránt, akik közel állnak hozzá Általában laza és könnyű vele kijönni, hajlandó követni a párja kívánságait Nagy lelkesedéssel fogadja azokat a dolgokat, amik érdeklik Nagy a fantáziája és nagyon kreatív Nem veszi személyesen a konfliktusokat vagy kritikát Nem Részletek —>

  • INTP Tervezők munkája

   A racionalisták között a legzárkózottabb a Tervező INTP. Hatalmas mennyiségű információt tárol a fejében és nagy éleselméjűséggel képes elemezni a problémákat. Többnyire olyan foglalkozásokhoz vonzódik, ahol a saját főnöke lehet, például optometrista, plasztikai sebész, neurológus, tudós. S lehet belőle jogász, építész vagy pénzügyi elemző is. Sok INTP tervező található a Részletek —>