Az ENTJ Vezetők pszichológiai jellemzése

Az ENTJ – Vezetők Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje:

Domináns: (Te) Extravertált Gondolkodás
Kiegészítő: (Ni) Introvertált Intuíció
Harmadlagos: (Se) Extravertált Érzékelés
Alárendelt: (Fi) Introvertált Érzés

A vezető ENTJ-k fő fókusza a világ dolgainak irányításán van.

Az ENTJ Vezetők Extravertált Gondolkozás (Te)

Az ENTJ vezető nem beszél félre, és ezt másoktól is elvárja. A gondolkozás a legdominánsabb funkciója, ebből (is) adódóan meglehetősen szigorú és eltökélt ember.

A tiszta meggyőződései hajlamossá teszik a vitázásra, mivel a többi embert is meg akarja győzni a saját nézeteiről. Heves megnyilvánulűásai erőteljes irányítóvá, hatásos vezetővé teszi, gyakran képtelenség ellenkezni vele.

Azonban nagyon sok ENTJ Vezető a saját kárán tanulja meg, hogy vissza kell vennie a “hősködésből” és parancsolgatásból. Mert felismeri, hogy hiába győz le valakit képletesen vagy szó szerint, a végén mégiscsak magára marad.

ENTJ vezető tipikusan a ahhoz ért, hogyan irányítson másokat.

Az ENTJ Vezetők Introvertált Intuíció (Ni)

A Vezetők kiegészítő funkciója a befele forduló Intuíció. Az intuíció a segítségével képes összefüggéseket felfedezni, észrevenni a mintákat, megérteni a dolgok eredetét. Felfogása dinamikus, általában könnyen rájön, mi hogyan működik. Erőssége a váratlan helyzetekben szükséges gyors improvizáció.

Mivel a gondolkozás dominál nála, az intuíció pedig alárendelt, a meglátásai csak addig fontosak az ENTJ – Vezető számára, amíg azok előrébb viszik a céljai elérésében.

(Fontos megjegyezni, hogy sok Vezetőnek mégis sikerül minden tekintetben egy úgymond magasabb szintre lépnie, ha eléggé figyel erre, és megtanulja mások érveit, személyes véleményét figyelembe venni, nem elnyomni.)

Az ENTJ Vezetők Extravertált Érzékelés (Se)

Az ENTJ Vezető elsősorban azt érzékeli, amit megérinthet, megragadhat, amit fizikai valójában is feldolgozhat. Tudatában van annak, ami a környezetében játszódik le, látja és felfogja a valóságot.

Ha sikerül lecsillapítania magában a gondolkozás és az intuíció intenzitását, megtapasztalhatja az “ITT ÉS MOST” érzését. Ezen tapasztalat révén olyan dolgokkal ismerkedhet meg, amiket intuitív énjének filozófiája visszatartott benne.

Mivel az Extravertált Érzékelésnek meglehetősen kis szerepe van a Vezető vezető esetében, fennáll a veszélye, hogy eltorzul vagy extrém gyengeséggé válik a nagyon erős intuíció és a még az annál is erősebb gondolkodás árnyékában.

Az ENTJ Vezetők Introvertált Érzés (Fi)

Ha képes egy vezető kilépni a saját maga által kreált vagy formált világból, az érzései egészen romantikusak, gyengédek. Csakhogy gyakran szándékosan nem vesz tudomást erről.

Ha azonban “felébred”, olyan szenvedélyes érzelmekre lehet képes, amik rá nem jellemző módon a legkevésbé sem foglalkoznak a logikával és összefüggésekkel. Ez a funkció kevésbé fontos, mégis rá tudja venni, hogy szórakozási lehetőségek után kutasson olyan helyeken, ahol azelőtt nem járt, addig ismeretlen élmények esélyével kecsegtetve őt.

Mikor azonban kiég, vagy túl komolyan veszi az érzéseit, a kifelé megnyilvánuló Fi gyakran érzelgős, siránkozó és melodramatikus lehet. Az Érzés ebben a típusban akkor tűnik a leghitelesebbnek, amikor érződik vagy burkoltan kifejeződik egy erős kézfogásban, elfogadó magatartásban vagy önfeláldozásban, amit gyenge kifogások kísérnek a feláldozott dolog iránti személyes érdeklődés hiányát illetően.

Forrás: http://typelogic.com/entj.htm

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A ENTJ – „Vezetők” további jellemzői

  • ENTJ : „Vezetők” általános jellemzése

   Az ENTJ elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat. Másodlagosan befelé fordul, ahova az információt megérzések, ráérzések formájában fogadja be. Az ENTJ-k született vezetők. A lehetőségek világában élnek, tele mindenféle leküzdendő kihívással, és ők akarnak lenni azok, akik ezeket legyűrik. Részletek —>

  • ENTJ Vezetők magánélete

   ENTJ Vezetők erősségei egy kapcsolatban: Őszintén érdekli őt az emberek gondolatai és ötletei Lelkes és energikus Nagyon komolyan veszi az elköteleződést Igazságos és a megfelelő utat választja mindig Nagyon jól bánik a pénzzel Direkt és egyenes Folyékonyan képes kifejezni magát szóban Bátorítja az önismeretet Képes úgy kiszállni kapcsolatából, hogy nem Részletek —>

  • ENTJ Vezetők munkája

   ENTJ termett vezető pozícióra. David Keirsey úgy fejezte ki, hogy az ENTJ nem képes nem vezetni. Az üzleti életben az ENTJ-ket gyakran találjuk meg ügyvezetői, topmenedzseri pozíciókban, csakúgy mint az értékesítés vagy a marketing vezetőiként. Mivel az hajtja őket, hogy célkitűzéseket érjenek el, gyakran projekt menedzserek, befektetési brókerek, pénzügyi tervezők, Részletek —>