Az ENTJ Vezetők pszichológiai jellemzése

Az ENTJ Vezetők Extravertált Gondolkozás (Te)

Az ENTJ vezető nem beszél félre, és ezt másoktól is elvárja. A gondolkozás a legdominánsabb funkciója, ebből (is) adódóan meglehetősen szigorú és eltökélt ember.

A tiszta meggyőződései hajlamossá teszik a vitázásra, mivel a többi embert is meg akarja győzni a saját nézeteiről. Az ENTJ Vezető heves, ez pedig erőteljes irányítóvá, hatásos vezetővé teszi, gyakran képtelenség ellenkezni vele.

Azonban sok ENTJ saját kárán tanulja meg, hogy vissza kell vennie a “hősködésből” és parancsolgatásból, máskülönben tudja, hogy hiába győz le valakit képletesen vagy szó szerint, a végén mégiscsak magára marad.

Az ENTJ Vezetők Introvertált Intuíció (Ni)

A vezetők kiegészítő funkciója a befele forduló Intuíció. Az intuíció a segítségével képes összefüggéseket felfedezni, észrevenni a mintákat, megérteni a dolgok eredetét.

A vezetők felfogása dinamikus, általában könnyen rájön, mi hogyan működik. Az ENTJ-k erőssége a váratlan helyzetekben szükséges gyors improvizáció.

Mivel a gondolkozás dominál, az intuíció pedig alárendelt, a meglátások csak addig fontosak az ENTJ számára, amíg azok előrébb viszik a céljai elérésében.

(Fontos megjegyezni, hogy sok ENTJ-nek mégis sikerül minden tekintetben egy úgymond magasabb szintre lépnie, ha eléggé figyel erre, és megtanulja mások érveit, személyes véleményét figyelembe venni, nem elnyomni.)

Az ENTJ Vezetők Extravertált Érzékelés (Se)

Az ENTJ elsősorban azt érzékeli, amit megérinthet, megragadhat, amit fizikai valójában is feldolgozhat. Tudatában van annak, ami a környezetében játszódik le, látja és felfogja a valóságot.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Ha sikerül lecsillapítania magában a gondolkozás és az intuíció intenzitását, megtapasztalhatja az “ITT ÉS MOST” érzését. Ezen tapasztalat révén olyan dolgokkal ismerkedhet meg, amiket intuitív énjének filozófiája visszatartott benne.

Mivel ennek a funkciónak meglehetősen kis szerepe van az ENTJ vezető esetében, fennáll a veszélye, hogy eltorzul vagy extrém gyengeséggé válik a nagyon erős intuíció és a még az annál is erősebb gondolkodás árnyékában.

Az ENTJ Vezetők Introvertált Érzés (Fi)

Ha képes egy vezető kilépni a saját maga által kreált vagy formált világból, az érzései egészen romantikusak, gyengédek. Csakhogy gyakran szándékosan nem vesz tudomást erről.

Ha azonban “felébred”, olyan szenvedélyes érzelmekre lehet képes, amik rá nem jellemző módon a legkevésbé sem foglalkoznak a logikával és összefüggésekkel. Ez a funkció kevésbé fontos, mégis rá tudja venni, hogy szórakozási lehetőségek után kutasson olyan helyeken, ahol azelőtt nem járt, addig ismeretlen élmények esélyével kecsegtetve őt.

Mikor azonban kiég, vagy túl komolyan veszi az érzéseit, a kifelé megnyilvánuló Fi gyakran érzelgős, siránkozó és melodramatikus lehet. Az Érzés ebben a típusban akkor tűnik a leghitelesebbnek, amikor érződik vagy burkoltan kifejeződik egy erős kézfogásban, elfogadó magatartásban vagy önfeláldozásban, amit gyenge kifogások kísérnek a feláldozott dolog iránti személyes érdeklődés hiányát illetően.

Forrás: http://typelogic.com/entj.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..