INFP : „Gyógyítók” általános jellemzése

az infp jellemű ember kapcsolódásai
Az infp elsődleges fókusza a befele irányuló érzésein van, miközben kifele az intuíciója révén kapcsolódik

Az INFP – gyógyító elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét. Aszerint áll hozzá dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe.

Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahonnan az információt megérzések, ráérzések formájában fogadja be.

Az INFP – gyógyítók – a többi Intuitív Érző (NF) típusnál is jobban -, arra törekszenek, hogy a világot egy jobb hellyé tegyék az emberek számára.

Legfőbb céljuk, hogy rájöjjenek létezésük értelmére. Mi a céljuk? Hogyan szolgálhatnák leginkább az emberiséget?

Idealisták és maximalisták, akik keményen hajtják magukat előre küldetésükben, hogy elérjék azokat a célokat, melyeket kitűztek maguk elé. Az INFP – gyógyítók nagyon intuitívak más embereket illetően. Nagymértékben támaszkodnak a megérzéseikre, hogy azok vezessék őket.

Az INFP – gyógyítók folyamatosan kutatnak

Felfedezéseiket felhasználva folyamatosan értékek után kutatnak az életben. Szakadatlanul kutatják az igazságot és a dolgok valódi jelentését. Minden átélt élmény és minden megszerzett tudásmorzsa keresztülmegy az INFP – gyógyító belső értékrendjén. Ennek megfelelően kiértékelődik, hogy kiderüljön rejlik-e benne lehetőség.

Ezen felfedezőút segíthet a gyógyítóknak meghatározni vagy pontosítani saját életük ösvényét. A cél ezen ösvény végén mindig ugyanaz: az INFP – gyógyító segíteni akar az embereknek és jobbá szeretné tenni a világot.

Ebből adódóan:

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

 • Alapvetően figyelmesek és tapintatosak lévén az INFP – gyógyítók
 • jó hallgatóság, és
 • nyugtatólag hatnak az emberekre.
 • Habár visszafogottak lehetnek az érzelmeik kimutatásával,
 • nagyon mély törődést képesek érezni mások iránt, és
 • őszintén érdeklődnek az emberek iránt. Ez az őszinteség érezhető, ami
 • értékes baráttá és bizalmassá teszi az INFP – gyógyítót.
 • Egy INFP – gyógyító meglehetősen szívélyes tud lenni azokkal, akiket jól ismer.

Az INFP – gyógyítók a munka területén

Az INFP – gyógyítók alkalmazkodóak és lazák, amíg egy számukra fontos nézetüket meg nem sértik. Ha az értékrendjüket fenyegetve érzik, az INFP – gyógyítók agresszív védelmezőkké válhatnak, és ilyenkor szenvedélyesen küzdenek az ügyükért.

Amikor egy INFP – gyógyító magáénak érez egy olyan feladatot vagy munkát, ami érdekli, az általában „üggyé” válik számára. Habár nem a részletek emberei, minden lehetséges részletre elszántan és lelkesen figyelnek, amikor az „ügyüket” viszik előre.

Az INFP – gyógyítóknak általában van tehetségük az íráshoz. Lehet, hogy szóban esetlenül és ügyetlenül fejezik ki magukat, de rendelkeznek egy csodálatos képességgel, mellyel képesek meghatározni és papíron kifejezni amit éreznek.

Továbbá az INFP – gyógyítók gyakran tűnnek fel a társadalmat szolgáló munkakörökben, mint például a tanácsadás vagy a tanítás. Azokban a szituációkban nyújtják a legtöbbet, ahol a közjó érdekében dolgozhatnak, és ahol nem szükséges hideg logikát alkalmazniuk.

Azok az INFP – gyógyítók, akik az erősségeiket kihasználva élnek, nagy és csodálatos dolgokat vihetnek véghez, amiért azonban sokszor nem becsülik meg magukat. A világ néhány nagy humanista katalizátora INFP – gyógyító volt.

Az INFP – gyógyítók társas viselkedése

Az INFP – gyógyítók nem szeretik a konfliktust, és bármit megtesznek, hogy elkerüljék. Ha szembe kell vele nézniük, akkor mindig az érzelmeik felől közelítik meg.

Konfliktushelyzetben az INFP – gyógyítók számára elhanyagolható, hogy kinek van igaza és ki téved.

Arra összpontosítanak, hogy a konfliktus hatására hogyan éreznek, és tényleg nem törődnek vele, hogy igazuk van-e vagy sem.

Nem akarják magukat rosszul érezni. Ezen tulajdonságuk miatt olykor ésszerűtlennek és logikátlannak tűnnek konfliktushelyzetben.

Másrészről az INFP – gyógyítók nagyon jó közvetítők tudnak lenni, és jellemzően jók a mások közötti konfliktusok elsimításában, mert ösztönösen megértik mások nézőpontját és érzéseit, és őszintén segíteni akarnak.

Az INFP – gyógyítók a hétköznapokban

Amikor az élet mindennapos jelentéktelen részleteiről van szó, az INFP – gyógyítók jellemzően egyáltalán nincsenek képben. Képesek hosszú ideig tevékenykedni anélkül, hogy észrevennék, hogy van egy folt a szőnyegen, de közben törődően és módszeresen letisztogatnak minden kis porfoltot a projekt füzetükről.

Az INFP – gyógyítók nem szeretnek konkrét tényekkel és logikával foglalkozni. A saját érzéseikre és az emberi tényezőre összpontosított figyelmük megnehezíti számukra a személytelen döntések kezelését. Nem értik a személytelen döntéseket és nem hisznek az érvényességében sem, emiatt elég rosszul is alkalmazzák.

A legtöbb INFP – gyógyító kerüli az objektív elemzést, bár néhányuk fejlesztette ezt a képességét, és képesek meglehetősen logikusan gondolkodni.

Stressz hatására az INFP – gyógyítók nem ritkán hibásan alkalmazzák a logikát haragjuk hevében, egymás után dobálózva a (gyakran pontatlan) tényekkel egy érzelmi kitörés kíséretében.

Az INFP – gyógyítók magas elvárásai

Az INFP – gyógyítóknak nagyon magasak az elvárásaik és maximalisták. Emiatt általában nagyon szigorúak önmagukkal, és nem becsülik magukat eléggé.

Az INFP – gyógyítóknak problémát jelenthet csapatban dolgozni egy projekten, mert az elvárásaik gyakran magasabbak, mint a csapat többi tagjáé. Csoportos munka esetén előfordul, hogy „kontroll” problémáik vannak.

Az INFP – gyógyítónak figyelmet kell fordítania arra, hogy egyensúlyt teremtsen a magas elvárásai és a mindennapos élet szükségességei között. Ennek a konfliktusnak a megoldása nélkül soha nem lesznek elégedettek önmagukkal, és összezavarodnak és lebénulnak, ha arról kell dönteniük, hogy mihez kezdjenek az életükkel.

 Az INFP – gyógyítók stresszes helyzetben:

 • Marslakónak és túlterheltnek érzi magát, előfordul, hogy a legegyszerűbb feladatot sem teljesíti a megszokott szinten.
 • Negatív hangulattal veszi körbe magát, úgy érzi, hiányzik a hitelesség.
 • Saját magával kapcsolatos kétségekkel lesz teli.
 • Éles kritikát és destruktív ítéleteket mond bárkivel kapcsolatban, aki kéznél van.
 • Késztetést érez, hogy tegyen valamit a valódi vagy elképzelt hibák kijavítására.
 • Minden probléma között összefüggést lát.

Stresszkezelési stratégiák:

 • Hagyja, hogy az események és problémák saját maguktól eloszoljanak.
 • Meditáljon, találjon időt és helyet, hogy reflektáljon, és újra megerősítse az alapértékeit.
 • Egy már létező projekthez álljon hozzá másképpen, vagy gondoljon tovább egy érdekes ötletet.
 • Foglalja el magát magányos tevékenységgel, menjen sétálni, főzzön magának egy jót, stb.

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf

One Reply to “INFP : „Gyógyítók” általános jellemzése”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..