INFP : „Gyógyítók” általános jellemzése

az infp jellemű ember kapcsolódásai

Az infp elsődleges fókusza a befele irányuló érzésein van, miközben kifele az intuíciója révén kapcsolódik

Az INFP – gyógyítók elsődlegesen befelé fókuszálva élik az életüket. Aszerint állnak hozzá dolgokhoz, hogy mit éreznek velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjükbe.

Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahonnan az információt megérzések, ráérzések formájában fogadja be.

A gyógyítók a többi Intuitív Érző (NF) típusnál is jobban törekszenek arra, hogy a világot egy jobb hellyé tegyék az emberek számára.

Legfőbb céljuk, hogy rájöjjenek létezésük értelmére. Arra, hogy mi a céljuk, és hogy hogyan szolgálhatnák leginkább az emberiséget?

Az INFP – gyógyítók idealisták és maximalisták, akik keményen hajtják magukat előre küldetésükben, hogy elérjék azokat a célokat, melyeket kitűztek maguk elé. Nagyon intuitívak más embereket illetően. Nagymértékben támaszkodnak a megérzéseikre, hogy azok vezessék őket.

Az INFP – gyógyítók folyamatosan kutatnak

Felfedezéseiket felhasználva folyamatosan értékek után kutatnak az életben. Szakadatlanul kutatják az igazságot és a dolgok valódi jelentését. Minden átélt élmény és minden megszerzett tudásmorzsa keresztülmegy az INFP-k belső értékrendjén. Ennek megfelelően kiértékelődik, hogy kiderüljön rejlik-e benne lehetőség.

Ezen felfedezőút segíthet a gyógyítóknak meghatározni vagy pontosítani saját életük ösvényét. A cél ezen ösvény végén mindig ugyanaz: segíteni akar az embereknek és jobbá szeretné tenni a világot.

Ebből adódóan:

 • Alapvetően figyelmesek és tapintatosak
 • jó hallgatóság, és
 • nyugtatólag hatnak az emberekre.

Habár visszafogottak lehetnek az érzelmeik kimutatásával, nagyon mély törődést képesek érezni mások iránt, és őszintén érdeklődnek az emberek iránt.

Ez az őszinteség érezhető, ami értékes baráttá és bizalmassá teszi az INFP-ket, mert meglehetősen szívélyesek tudnek lenni azokkal, akiket jól ismernek.

Az INFP – gyógyítók a munka területén

Az INFP – gyógyítók alkalmazkodóak és lazák, amíg egy számukra fontos nézetüket meg nem sértik. Ha az értékrendjüket fenyegetve érzik, az  gyógyítók agresszív védelmezőkké válhatnak, és ilyenkor szenvedélyesen küzdenek az ügyükért.

Amikor magáénak érez egy olyan feladatot vagy munkát, ami érdekli, az általában „üggyé” válik számára. Habár nem a részletek emberei, minden lehetséges részletre elszántan és lelkesen figyelnek, amikor az „ügyüket” viszik előre.

Az INFP-knek általában van tehetségük az íráshoz. Lehet, hogy szóban esetlenül és ügyetlenül fejezik ki magukat, de rendelkeznek egy csodálatos képességgel, mellyel képesek meghatározni és papíron kifejezni amit éreznek.

Továbbá az gyakran tűnnek fel a társadalmat szolgáló munkakörökben, mint például a tanácsadás vagy a tanítás. Azokban a szituációkban nyújtják a legtöbbet, ahol a közjó érdekében dolgozhatnak, és ahol nem szükséges hideg logikát alkalmazniuk.

Azok a gyógyítók, akik az erősségeiket kihasználva élnek, nagy és csodálatos dolgokat vihetnek véghez, amiért azonban sokszor nem becsülik meg magukat. A világ néhány nagy humanista katalizátora szintén INFP – gyógyító volt.

Az INFP – gyógyítók társas viselkedése

Az INFP – gyógyítók nem szeretik a konfliktust, és bármit megtesznek, hogy elkerüljék. Ha szembe kell vele nézniük, akkor mindig az érzelmeik felől közelítik meg.

Konfliktushelyzetben számukra elhanyagolható, hogy kinek van igaza és ki téved. Arra összpontosítanak, hogy a konfliktus hatására hogyan éreznek, és tényleg nem törődnek vele, hogy igazuk van-e vagy sem.

Nem akarják magukat rosszul érezni. Ezen tulajdonságuk miatt olykor ésszerűtlennek és logikátlannak tűnnek konfliktushelyzetben.

Másrészről a gyógyítók nagyon jó közvetítők tudnak lenni, és jellemzően jók a mások közötti konfliktusok elsimításában is, mert ösztönösen megértik mások nézőpontját és érzéseit, és őszintén segíteni akarnak.

Az INFP – gyógyítók a hétköznapokban

Amikor az élet mindennapos jelentéktelen részleteiről van szó, az INFP – gyógyítók jellemzően egyáltalán nincsenek képben. Képesek hosszú ideig tevékenykedni anélkül, hogy észrevennék, hogy van egy folt a szőnyegen, de közben törődően és módszeresen letisztogatnak minden kis porfoltot a projekt füzetükről.

Nem szeretnek konkrét tényekkel és logikával foglalkozni. A saját érzéseikre és az emberi tényezőre összpontosított figyelmük megnehezíti számukra a személytelen döntések kezelését.

Nem értik a személytelen döntéseket és nem hisznek az érvényességében sem, emiatt elég rosszul is alkalmazzák. Kerülik az objektív elemzést, bár néhányuk fejlesztette ezt a képességét, és képesek meglehetősen logikusan gondolkodni.

Stressz hatására az INFP – gyógyítók nem ritkán hibásan alkalmazzák a logikát haragjuk hevében, egymás után dobálózva a (gyakran pontatlan) tényekkel egy érzelmi kitörés kíséretében.

Az INFP – gyógyítók magas elvárásai

Az INFP – gyógyítóknak nagyon magasak az elvárásaik és maximalisták. Emiatt általában nagyon szigorúak önmagukkal, és nem becsülik magukat eléggé.

Problémát jelenthet nekik csapatban dolgozni egy projekten, mert az elvárásaik gyakran magasabbak, mint a csapat többi tagjáé. Csoportos munka esetén előfordul, hogy „kontroll” problémáik vannak.

Ezért figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy egyensúlyt teremtsenek a magas elvárásaik és a mindennapos élet szükségességei között. Ennek a konfliktusnak a megoldása nélkül soha nem lesznek elégedettek önmagukkal, és összezavarodnak és lebénulnak, ha arról kell dönteniük, hogy mihez kezdjenek az életükkel.

Az INFP – gyógyítók stresszes helyzetben:

 • Marslakónak és túlterheltnek érzi magát, előfordul, hogy a legegyszerűbb feladatot sem teljesíti a megszokott szinten.
 • Negatív hangulattal veszi körbe magát, úgy érzi, hiányzik a hitelesség.
 • Saját magával kapcsolatos kétségekkel lesz teli.
 • Éles kritikát és destruktív ítéleteket mond bárkivel kapcsolatban, aki kéznél van.
 • Késztetést érez, hogy tegyen valamit a valódi vagy elképzelt hibák kijavítására.
 • Minden probléma között összefüggést lát.

Stresszkezelési stratégiák:

 • Hagyja, hogy az események és problémák saját maguktól eloszoljanak.
 • Meditáljon, találjon időt és helyet, hogy reflektáljon, és újra megerősítse az alapértékeit.
 • Egy már létező projekthez álljon hozzá másképpen, vagy gondoljon tovább egy érdekes ötletet.
 • Foglalja el magát magányos tevékenységgel, menjen sétálni, főzzön magának egy jót, stb.

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

 1. No mondta:

  Van már magyar nyelvű facebook csoport INFP személyiségeknek, akit érdekel, várjuk. (INFP – böl ott is hiány van 🙂 )
  https://www.facebook.com/groups/1948485098764677/?fref=ts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A INFP – „Gyógyítók” további jellemzői

  • Az INFP Gyógyítók pszichológiai jellemzése

   INFP – “Gyógyítók” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje: Domináns: (Fi) Introvertált Érzés Kiegészítő: (Ne) Extravertált Intuíció Harmadlagos: (Si) Introvertált Érzékelés Alárendelt: (Te) Extravertált Gondolkodás Az INFP gyógyítók Introvertált Érzése (Fi) Az INFP gyógyítók elsődlegesen egy gazdag, belső érzelemvilágban élnek. Mivel befelé fordulnak, s belső ideák nyűgözik le őket, gyakran távol állnak Részletek —>

  • INFP Gyógyítók magánélete

   Az INFP gyógyítók erősségei egy kapcsolatban: Gondoskodó Érzékeny és észreveszi mások érzéseit Lojális és elkötelezett, egy életre szóló kapcsolatot keres Mások kedvében akar járni Támogató, bátorító Felismeri és elfogadja a másik szabadságigényét Jól ki tudja fejezni magát Rugalmas és sokoldalú Az INFP gyógyítók gyengeségei egy kapcsolatban: Hajlamos szégyenlős és visszafogott Részletek —>

  • INFP Gyógyítók munkája

   A “Gyógyító” (INFP) a legérzékenyebb Idealista személyiségtípus. Általában a tipikus Idealista karriereket választják, de ők törődnek leginkább a világról alkotott saját egyedi elképzelésük kifejezésével, így a munkájukban is az egyediségre törekednek. A zene, művészetek, szórakoztatás és a táncművészet mind alkalmasak a látomásaik értelmezésére. Tanárként, professzorként, tanácsadóként vagy szociális munkásként is Részletek —>