INFJ – „Tanácsadók” általános jellemzése

Az INFJ – Tanácsadó elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét, ahova az információt megérzések, ráérzések formájában fogadja be. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahol aszerint áll hozzá dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe.

Az INFJ – Tanácsadók gyengéd, törődő, összetett és nagyon intuitív egyének. Művésziek és kreatívak, a rejtett jelentések és lehetőségek világában élnek. A népességnek mindössze 1%-át teszi ki az INFJ – Tanácsadó személyiség típus. Ez azt jelenti, hogy ez a legritkább típus az összes közül.

Az INFJ – Tanácsadók nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az őket körülvevő külvilágban rendezettség és rendszer legyen. Sok energiát fektetnek abba, hogy rájöjjenek, mi a legjobb rendszer a dolgok elvégzésére. Folyamatosan meghatározzák és újraértelmezik a prioritásokat az életükben.

Az INFJ – Tanácsadó meghatározó intuitív irányítottsága

Ugyanakkor az INFJ – Tanácsadók egymagukban intuitív alapokon működnek, ami teljesen spontán. Ösztönösen tudnak dolgokat, anélkül, hogy meg tudnák mondani honnan, és úgy, hogy közben nem rendelkeznek részletes tudással a témáról. Általában igazuk van, és ezt tudják is.

Következésképpen az Tanácsadók elképesztően erős hittel bízzák rá magukat az ösztöneikre és a megérzéseikre. Ez amolyan konfliktust jelent a külvilág és a belső világuk között.  Ez azt eredményezheti, hogy az INFJ – Tanácsadó nem olyan rendezett, mint amilyen a többi Megítélő (Judging) típus szokott lenni. Vagy megfigyelhetünk rendetlenségre utaló jeleket egy egyébként rendezettségre való hajlamban, mint például egy állandóan rendetlen íróasztal.

Az INFJ – Tanácsadók zavarba ejtően pontos meglátásokkal rendelkeznek embereket és szituációkat illetően. Megérzéseik vannak dolgokról és ösztönösen megértik őket.

Szélsőséges példaként, néhány INFJ – Tanácsadó pszichikus természetű élményekről számol be. Például erős megérzésük van, hogy egy szerettük bajban van, majd később derül ki számukra, hogy az illetőt autóbaleset érte.

Ez az a fajta dolog, amin más típusok gúnyolódni szoktak és kinevetik. S maga az INFJ – Tanácsadó sem érti igazán a saját intuícióját olyan szinten, hogy el tudja magyarázni másoknak.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Az INFJ – Tanácsadó, a titokzatos

Következésképpen a legtöbb INFJ – Tanácsadó féltve őrzi a belső énjét. S csak azt osztja meg, amit meg akar, akkor amikor ő akarja. Mély, összetett egyének, akik elég maguknak valók és jellemzően nehezen kiismerhetőek. Az INFJ – Tanácsadók nem fedik fel magukat teljesen, és olykor titokzatoskodóak.

De az INFJ – Tanácsadó épp annyira őszintén kedves, mint amilyen összetett. Az INFJ – Tanácsadók különleges helyet foglalnak el azok szívében, akikhez közel állnak, akik képesek meglátni a sajátos képességeiket és mélységes törődésüket.

Az INFJ – Tanácsadó társas viselkedése

Az INFJ – Tanácsadók tekintettel vannak mások érzéseire, és kedvesek próbálnak lenni nehogy megbántsanak valakit. Nagyon érzékenyek a konfliktusra, és nem is viselik túl jól. Azok a szituációk, melyek konfliktustól terhesek, az általában békés INFJ – Tanácsadóban nyugtalanságot vagy felgyülemlő dühöt kelthetnek.

Hajlamosak lehetnek a konfliktusokat fizikailag magukba zárni, internalizálni, ezáltal egészségügyi problémákat tapasztalni, amikor sok stressz éri őket.

Mivel az INFJ – Tanácsadónak ennyire erős az intuíciója, mindennél jobban bízik a megérzéseiben. Ez amolyan INFJ – Tanácsadó makacsságot eredményezhet, és hajlamot mások véleményének figyelmen kívül hagyására. Hisznek benne, hogy nekik van igazuk.

Az INFJ – Tanácsadó értékrendje

Ugyanakkor az INFJ – Tanácsadó maximalista, aki kételkedik benne, hogy kihozza magából a maximumot. Az INFJ – Tanácsadók ritkán vannak teljesen kibékülve önmagukkal. Mindig akad valami, amit tehetnének, hogy fejlesszék magukat vagy jobbá tegyék a világot maguk körül. Hisznek a folyamatos növekedésben. S ritkán szánnak időt a saját teljesítményeikben való gyönyörködésre.

Erős értékrendjük van, és annak megfelelően kell élniük az életüket, hogy mit éreznek jónak, helyesnek. Ami a személyiségük Érző oldalát illeti, az INFJ – Tanácsadók bizonyos értelemben véve gyengédek és könnyedek. Viszont nagyon magasak az elvárásaik önmagukkal és gyakran a családtagjaikkal szemben. Nem hívei a kompromisszumoknak, ha a nézeteikről van szó.

Az INFJ – Tanácsadó családi viselkedése

Az INFJ – Tanácsadó született nevelő; türelmes, odaadó és védelmező. Szerető szülők válnak belőlük, és általában erős kötelék fűzi őket az utódaikhoz.

Magas elvárásokat támasztanak a gyermekeikkel szemben. S arra ösztönzik őket, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból. Ez olykor az INFJ – Tanácsadó makacsságában és önfejűségében nyilvánul meg.

De általánosságban egy INFJ – Tanácsadó gyermeke odaadó és nyílt szülői gondoskodást kap, mély törődéssel kombinálva.

Az INFJ – Tanácsadó hivatása

A munkát illetően az INFJ – Tanácsadó általában olyan területeken bukkan fel, ahol kreatív és valamelyest független lehet. Van érzékük a művészetekhez, és sokuk jeleskedik a tudományok terén, ahol az intuíciójukat ki tudják használni.

Az INFJ – Tanácsadók szolgáltatás orientált munkakörökben is megtalálhatóak. Nem boldogulnak túl jól az apró részletekkel vagy a nagyon részletes feladatokkal. Az INFJ – Tanácsadó vagy kerüli az ilyesmit. Ha nincs választása, akkor átesik a ló túloldalára, és úgy elmerül a részletekben, hogy már nem látja az átfogó képet. Egy INFJ – Tanácsadó, aki rálépett az aprólékos részletek útjára, igencsak bírálóvá válhat azokkal szemben, akik nem tették ugyanezt.

Az INFJ – Tanácsadó személynek olyan fajta adottságai vannak, amik más típusoknak nincsenek. Az élet nem feltétlenül könnyű az INFJ – Tanácsadó számára. De nagyon mély érzésekre és személyes eredmények elérésére képesek.

A csöndes külső mögött az INFJ – Tanácsadónak határozott meggyőződései vannak az élet fontosabb dolgairól. Az aktivisták – az INFJ – Tanácsadók gyakran  vonzódnak ehhez a szerephez – a célért küzdenek, nem a dicsőségért, vagy a politikai hatalomért.

Az INFJ – Tanácsadók az elnyomottak és az alárendeltek bajnokai.

Egy vészhelyzet esetén gyakran észrevehetjük, amint azokat segítik, akik nagy veszélynek vannak kitéve.

Sokszor álmodoznak a bosszúról, hogy megbüntethessék azokat, akik a védteleneknek ártanak. A ’költői igazságszolgáltatás’ ötlete nagyon vonzó lehet az INFJ – Tanácsadónak.

Kételkednek mások indítékaiban, ezért az INFJ – Tanácsadókat nem könnyű átverni. Ők azok, akiket aligha lehet rászedni. Igaz, a legtöbb emberrel nyájasak és barátságosak. Ennek ellenére az INFJ – Tanácsadók nagyon válogatósak a barátaikat illetően. Ezek a barátságok szoros kapcsolatok, amik túlmutatnak a puszta szavakon.

Az INFJ – Tanácsadók tehetségesek a folyékony nyelvezet és könnyű kommunikáció terén. Emellett, a nonverbális érzékenységük lehetővé teszi, hogy az INFJ – Tanácsadók mélyrehatóan ismerjék a környezetüket és a környezetük is ismerje őket.

Az írás, tanácsadás, közszolgálat, de akár még a politika is olyan terület, ahol az INFJ – Tanácsadók örömöt lelnek.


Az INFJ – Tanácsadó stresszes helyzetben:

  • Csendesen aggódik, hogy mindenki más elvárásait kielégítse.
  • Folyamatosan akadályokat és problémákat vár, amik felbosszantják.
  • Önkritikusabb, nyugtalan, frusztrált lesz.
  • A globális problémákat (éhezés, túlnépesedés, háború) saját problémaként éli meg.
  • Elhatározza, hogy ő lesz a világ legjobban gondoskodó és leginkább odafigyelő embere.
  • Ábrákat, rajzokat készít mindazokról a lehetőségekről, amelyek kontrollálják a stresszt.

Stresszkezelési stratégiák:

  • Fókuszáljon egy közeli barátjával való kapcsolatára.
  • Tudja, hogy van, aki akkor is támogatja Önt, ha nem ad tanácsot, véleményt vagy bírálatot.
  • Relaxáljon: sétáljon a természetben, nézzen meg egy filmet vagy olvasson verseket.
  • Csökkentse a tennivalóit és jelöljön ki időszakokat, amikor egyedül van.

Forrás:

http://typelogic.com/infj.html

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..