INFJ – „Tanácsadók” általános jellemzése

Az INFJ – Tanácsadó elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét, ahova az információt megérzések, ráérzések formájában fogadja be. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahol a szerint áll hozzá dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe.

A Tanácsadók gyengéd, törődő, összetett és nagyon intuitív egyének. Művésziek és kreatívak, a rejtett jelentések és lehetőségek világában élnek. A népességnek mindössze 1%-át teszi ki, ami azt jelenti, hogy ez a legritkább típus az összes közül.

Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az őket körülvevő külvilágban rendezettség és rendszer legyen. Sok energiát fektetnek abba, hogy rájöjjenek, mi a legjobb rendszer a dolgok elvégzésére. Folyamatosan meghatározzák és újraértelmezik a prioritásokat az életükben.

Az INFJ – Tanácsadó meghatározó intuitív irányítottsága

A Tanácsadók egymagukban intuitív alapokon működnek, ami teljesen spontán. Ösztönösen tudnak dolgokat, anélkül, hogy meg tudnák mondani honnan, és úgy, hogy közben nem rendelkeznek részletes tudással a témáról. Általában igazuk van, és ezt tudják is.

Következésképpen az Tanácsadók elképesztően erős hittel bízzák rá magukat az ösztöneikre és a megérzéseikre. Ez amolyan konfliktust jelent a külvilág és a belső világuk között. Ami azt eredményezheti, hogy az INFJ – Tanácsadó nem olyan rendezett, mint amilyen a többi Megítélő (Judging) típus szokott lenni. Vagy megfigyelhetünk rendetlenségre utaló jeleket egy egyébként rendezettségre való hajlamban, mint például egy állandóan rendetlen íróasztal.

Szélsőséges példaként, néhány INFJ pszichikus természetű élményekről számol be. Például erős megérzésük van, hogy egy szerettük bajban van, majd később derül ki számukra, hogy az illetőt autóbaleset érte.

Ez az a fajta dolog, amin más típusok gúnyolódni szoktak és kinevetik. S maguk az INFJ – Tanácsadók sem érti igazán a saját intuícióját olyan szinten, hogy el tudja magyarázni másoknak.

Az INFJ – Tanácsadó, a titokzatos

Következésképpen a legtöbb INFJ – Tanácsadó féltve őrzi a belső énjét. S csak azt osztja meg, amit meg akar, akkor amikor ő akarja. Mély, összetett egyének, akik elég maguknak valók és jellemzően nehezen kiismerhetőek. Az Tanácsadók nem fedik fel magukat teljesen, és olykor titokzatoskodóak.

De az INFJ – Tanácsadó épp annyira őszintén kedves, mint amilyen összetett. Az INFJ különleges helyet foglalnak el azok szívében, akikhez közel állnak, akik képesek meglátni a sajátos képességeiket és mélységes törődésüket.

Az INFJ – Tanácsadó társas viselkedése

Az INFJ – Tanácsadók tekintettel vannak mások érzéseire, és kedvesek próbálnak lenni nehogy megbántsanak valakit. Nagyon érzékenyek a konfliktusra, és nem is viselik túl jól. Azok a szituációk, melyek konfliktustól terhesek, az általában békés Tanácsadóban nyugtalanságot vagy felgyülemlő dühöt kelthetnek.

Hajlamosak lehetnek a konfliktusokat fizikailag magukba zárni, internalizálni, ezáltal egészségügyi problémákat tapasztalni, amikor sok stressz éri őket.

Mivel az INFJ – Tanácsadónak ennyire erős az intuíciója, mindennél jobban bízik a megérzéseiben. Ez amolyan INFJ – Tanácsadó makacsságot eredményezhet, és hajlamot mások véleményének figyelmen kívül hagyására. Hisznek benne, hogy nekik van igazuk.

Az INFJ – Tanácsadó értékrendje

Ugyanakkor az INFJ – Tanácsadó maximalista, aki kételkedik benne, hogy kihozza magából a maximumot. Az INFJ – Tanácsadók ritkán vannak teljesen kibékülve önmagukkal. Mindig akad valami, amit tehetnének, hogy fejlesszék magukat vagy jobbá tegyék a világot maguk körül. Hisznek a folyamatos növekedésben. S ritkán szánnak időt a saját teljesítményeikben való gyönyörködésre.

Erős értékrendjük van, és annak megfelelően kell élniük az életüket, hogy mit éreznek jónak, helyesnek. Ami a személyiségük Érző oldalát illeti, az INFJ – Tanácsadók bizonyos értelemben véve gyengédek és könnyedek. Viszont nagyon magasak az elvárásaik önmagukkal és gyakran a családtagjaikkal szemben. Nem hívei a kompromisszumoknak, ha a nézeteikről van szó.

Az INFJ – Tanácsadó családi viselkedése

A Tanácsadó született nevelő; türelmes, odaadó és védelmező. Szerető szülők válnak belőlük, és általában erős kötelék fűzi őket az utódaikhoz.

Magas elvárásokat támasztanak a gyermekeikkel szemben. S arra ösztönzik őket, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból. Ez olykor a Tanácsadó makacsságában és önfejűségében is megnyilvánul.

De ennek ellenére a legtöbb Tanácsadó gyermeke odaadó és nyílt szülői gondoskodást kap, mély törődéssel kombinálva.

Az INFJ – Tanácsadó hivatása

A munkát illetően az INFJ-k általában olyan területeken bukkannak fel, ahol kreatív és valamelyest független lehetnek. Van érzékük a művészetekhez, és sokuk jeleskedik a tudományok terén, ahol az intuíciójukat ki tudják használni.

A Tanácsadók szolgáltatás orientált munkakörökben is megtalálhatóak. Nem boldogulnak túl jól az apró részletekkel vagy a nagyon részletes feladatokkal. Ezért vagy kerülik az ilyen feladatokat, vagy, ha nincs választásuk, akkor átesnek a ló túloldalára, és úgy elmerülnek a részletekben, hogy akár az átfogó képet is elveszíthetik.

Egy INFJ – Tanácsadó, aki rálépett az aprólékos részletek útjára, igencsak bírálóvá, ítélkezővé válhat azokkal szemben, akik nem tették ugyanezt.

Az INFJ – Tanácsadó személynek olyan fajta adottságai vannak, amik más típusoknak nincsenek. Az élet nem feltétlenül könnyű számukra, de nagyon mély érzésekre és személyes eredmények elérésére képesek.

A csöndes külső mögött a Tanácsadónak határozott meggyőződései vannak az élet fontosabb dolgairól. Tipikus aktivisták, akik egy célért küzdenek, s nem a dicsőségért, vagy a politikai hatalomért. S a Tanácsadók hajlamosak vonzódni az ilyen szerephez, helyzetekhez.

Az INFJ – Tanácsadók az elnyomottak és az alárendeltek bajnokai.

Az INFJ – Tanácsadónak sokszor álmodoznak a bosszúról, hogy megbüntethessék azokat, akik a védteleneknek ártanak. A ’költői igazságszolgáltatás’ ötlete nagyon vonzó lehet számukra.

Kételkednek mások indítékaiban, ezért őket nem könnyű átverni vagy rászedni. Igaz, a legtöbb emberrel nyájasak és barátságosak. Ennek ellenére az INFJ – Tanácsadók nagyon válogatósak a barátaikat illetően. Ezek a barátságok szoros kapcsolatok, amelyek rendszerint túlmutatnak a puszta szavakon.

Tehetségesek a folyékony nyelvezet és könnyű kommunikáció terén. Emellett, a nonverbális érzékenységük lehetővé teszi, hogy az mélyrehatóan ismerjék a környezetüket és a környezetük is ismerje őket.

Az írás, tanácsadás, közszolgálat, de akár még a politika is olyan terület, ahol az INFJ – Tanácsadók örömöt lelnek.


infj illuzionista munka közben

Amit egy infj tesz, az gyakran olyan varázslat, melyet maga sem ért.

Az INFJ – Tanácsadó stresszes helyzetben:

 • Csendesen aggódik, hogy mindenki más elvárásait kielégítse.
 • Folyamatosan akadályokat és problémákat vár, amik felbosszantják.
 • Önkritikusabb, nyugtalan, frusztrált lesz.
 • A globális problémákat (éhezés, túlnépesedés, háború) saját problémaként éli meg.
 • Elhatározza, hogy ő lesz a világ legjobban gondoskodó és leginkább odafigyelő embere.
 • Ábrákat, rajzokat készít mindazokról a lehetőségekről, amelyek kontrollálják a stresszt.

Stresszkezelési stratégiák:

 • Fókuszáljon egy közeli barátjával való kapcsolatára.
 • Tudja, hogy van, aki akkor is támogatja Önt, ha nem ad tanácsot, véleményt vagy bírálatot.
 • Relaxáljon: sétáljon a természetben, nézzen meg egy filmet vagy olvasson verseket.
 • Csökkentse a tennivalóit és jelöljön ki időszakokat, amikor egyedül van.

Forrás:

http://typelogic.com/infj.html

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A INFJ – „Tanácsadók” további jellemzői

  • Az INFJ Tanácsadók pszichológiai jellemzése

   INFJ – “Tanácsadók” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje: Domináns: (Ni) Introvertált Intuíció Kiegészítő: (Fe) Extravertált Érzés Harmadlagos: (Ti) Introvertált Gondolkodás Alárendelt: (Se) Extravertált Érzékelés INFJ Tanácsadók Introvertált iNtuíciója (Ni) Mint introvertált intuícióval rendelkező emberek, az INFJ Tanácsadók tisztábban látják a belső, tudatalatti folyamatokat az összes típusnál, kivéve az INTJ Zseni rokonaikat. Részletek —>

  • INFJ Tanácsadók magánélete

   Az INFJ Tanácsadók Erősségei egy kapcsolatban: Természeténél fogva kedves melegszívű A “végső” kapcsolatot keresi Érzékeny mások érzéseire Általában jól kommunikál, főleg írásban Nagyon komolyan veszi az elköteleződést, életre szóló kapcsolatot keres Nagyon sokat vár el magától és a többiektől is Jó hallgató Képes tovább lépni, ha egy kapcsolatának vége Az Részletek —>

  • INFJ Tanácsadók munkája

   A “Tanácsadó” (INFJ) a Tanárokhoz képest zárkózottabb típus. Ők is megtalálhatóak az oktatásban mint tanárok, professzorok, tanácsadók vagy oktatási konzultánsokként. Néha a vallásos életben találják meg a helyüket, a papságban, szerzetesként vagy vallásos oktatási igazgatóként. Szociális munkásként, mediátorként dolgozva vagy a társadalomtudományok kutatójaként elégíthetik ki érdeklődésüket a társadalmi célú feladatok Részletek —>