Az INFJ Tanácsadók pszichológiai jellemzése

INFJ – “Tanácsadók” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje:

Domináns: (Ni) Introvertált Intuíció
Kiegészítő: (Fe) Extravertált Érzés
Harmadlagos: (Ti) Introvertált Gondolkodás
Alárendelt: (Se) Extravertált Érzékelés

Az INFJ Tanácsadók figyelme a belső világuk intuitív megismerésére irányul, de a külvilág érzékelésében sem bizonytalanok.

INFJ Tanácsadók Introvertált iNtuíciója (Ni)

Mint introvertált intuícióval rendelkező emberek, az INFJ Tanácsadók tisztábban látják a belső, tudatalatti folyamatokat az összes típusnál, kivéve az INTJ Zseni rokonaikat.

Ahogy a Életművész típusok belefolynak az eseményekbe és a kézzel fogható világ „itt és most”-jában élnek, úgy az INFJ Tanácsadók  könnyedén fogják fel a rejtett pszichológiai ingereket a jobban megfigyelhető viselkedés és hatás dinamikái mögött.

A bámulatos képességükből adódóan, hogy következtetéseket tudnak levonni mások elméjének belső folyamataiból, szándékaikból és érzelmeikből, gyakran prófétákként és látókként tartják számon.

A korlátolt, rutin természetű introvertált érzékeléssel ellentétben, az introvertált intuíció felszabadítja ezt a típust, hogy éles látóan és spontán cselekedjen, amint egyedi történések következnek be.

INFJ Tanácsadók Extravertált Érzése (Fe)

A kiegészítő funkció, az extravertált érzés magába foglalja az emberekről és az emberekért formált érzések és vélemények skáláját. Az INFJ Tanácsadók, mint sok más Érés alapú ítélkező (FJ) típus, sokszor találják magukat abban a helyzetben, hogy egyrészt ki akarják fejezni érzéseik és morális következtetéseik gazdagságát mások cselekedeteivel és hozzáállásával kapcsolatban, másrészt vissza szeretnék ezeket tartani, mert tisztában vannak a zabolátlan őszinteség következményeivel.

Néhányuk négyszemközt kiereszti a pillanatnyi érzelmeket egy-két szövetséges társaságában, akikben megbíznak. Az ilyesféle kebelbarátokat azonban gondosan választják ki, mert az INFJ Tanácsadók tisztában vannak az árulással, ami a halandók szívében rejtőzhet.

Az introvertált intuíciónak és az extravertált érzésnek ezen bizonyos kombinációja nyújtja számára azt az alapvető nyersanyagot, amiből az éleslátó tanácsadók formálódnak.

INFJ Tanácsadók Introvertált Gondolkodása (Ti)

Az INFJ gondolkodása introvertált, a tárgy felé irányul. Talán az a pillanat, amikor gondolkodó funkciója be van kapcsolva, akkor a legzárkózottabb.

Az ember azt feltételezheti, hogy ez az elkülönülés a kiábrándulás előszele lehet, mely szerint ő is gyarlónak találtatott az emberi lélek mélységeit kutató Tanácsadók vizsgálódó tekintete alatt.

A tapasztalatok alapján ez a távolságtartás pusztán annak a jele, hogy a látó épp azzal van elfoglalva, hogy az energiáit ebbe a kevésbé tevékeny harmadlagos funkcióba fektesse.

INFJ Tanácsadók Extravertált Érzékelése (Se)

Az INFJ-k kétszeresen vannak megáldva a tisztánlátás képességével, belsőleg és külsőleg is.

Ahogy birtokolják a belső éleslátást, ami a tudatalatti dolgok körül forog, úgy rendelkeznek a külső érzékeléssel, ami az e világi tárgyakat ragadják meg. Azonban az érzékelés a leggyengébb és egyúttal a legsebezhetőbb eleme a Tanácsadók arzenáljában.

Intuitív társaikhoz hasonlóan, annyira elmélyedhetnek az intuitív érzékelésükben, hogy megfeledkezhetnek a fizikai valóságról. S a megjelenő stressz hatására áldozatául eshet az azonnali kielégülés bármely formájának.

Az extravertált érzékelés lehet az INFJ Tanácsadók  életművészekhez (SP) hasonló megnyilvánulásainak forrása. Sokuk vágyódik a spontán életvitel felé: nem ritka, hogy INFJ Tanácsadó színészek SP (gyakran ESTP Kézművesekre jellemző) szerepeket játszanak el.

Forrás: http://typelogic.com/infj.html

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A INFJ – „Tanácsadók” további jellemzői

  • INFJ – „Tanácsadók” általános jellemzése

   Az INFJ – Tanácsadó elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét, ahova az információt megérzések, ráérzések formájában fogadja be. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahol a szerint áll hozzá dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe. A Tanácsadók gyengéd, törődő, összetett és nagyon Részletek —>

  • INFJ Tanácsadók magánélete

   Az INFJ Tanácsadók Erősségei egy kapcsolatban: Természeténél fogva kedves melegszívű A “végső” kapcsolatot keresi Érzékeny mások érzéseire Általában jól kommunikál, főleg írásban Nagyon komolyan veszi az elköteleződést, életre szóló kapcsolatot keres Nagyon sokat vár el magától és a többiektől is Jó hallgató Képes tovább lépni, ha egy kapcsolatának vége Az Részletek —>

  • INFJ Tanácsadók munkája

   A “Tanácsadó” (INFJ) a Tanárokhoz képest zárkózottabb típus. Ők is megtalálhatóak az oktatásban mint tanárok, professzorok, tanácsadók vagy oktatási konzultánsokként. Néha a vallásos életben találják meg a helyüket, a papságban, szerzetesként vagy vallásos oktatási igazgatóként. Szociális munkásként, mediátorként dolgozva vagy a társadalomtudományok kutatójaként elégíthetik ki érdeklődésüket a társadalmi célú feladatok Részletek —>