Az ENFJ Tanítók pszichológiai jellemzése

ENFJ – “Tanítók” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje:

Domináns: (Fe) Extravertált Érzés
Kiegészítő: (Ni) Introvertált Intuíció
Harmadlagos: (Se) Extravertált Érzékelés
Alárendelt: (Ti) Introvertált Gondolkodás

Tanítók az emberi kapcsolódás szakemberei.

Az ENFJ tanítók extravertált Érzése (Fe)

Az Extravertált Érzés szabályozza az ENFJ Tanárok lelkét. E racionális funkció uralma okozza, hogy ezek az emberek hajlamosak az emberekkel kapcsolatos kérdésekben a befejezettségre, különösen szeretteik irányában.

Mivel extravertáltak, széles körű kapcsolataik vannak. A szemtől szembeni kapcsolat velük intenzív, kellemes és szívélyes, de olyan ritkán elérhető, hogy az intim barátságok ritkák.

Az ENFJ tanítók introvertált intuíciója (Ni)

Akárcsak az INFJ tanácsadó unokatestvéreik, az introvertált intuíció révén az ENFJ tanítók is meg vannak áldva a tudattalan világos észlelésével. A domináns Érzés szereti megtalálni a jó oldalt még a leggyarlóbb szemléletben is a bővülő baráti körben és természetesen önmagában.

Kevésbé kiegyensúlyozott egyénekben a helytelennek ez a mentegetése végül aláássa az ENFJ tanítók tisztességét, és gyakran a jó hírnevét is. Egészségesebb egyénekben a mások belső igényeinek és vágyainak az ismerete képessé teszi ezt a ravasz típust, hogy barátokat szerezzen, befolyásolja az embereket, és elkerülje a veszélyes bonyodalmakat.

Az intuíció dinamikus természete az ENFJ-ket egyik projekttől a másikig hajtja, abban a tudatban, hogy a következő lesz a tökéletes, vagy legalábbis sokkal közelebb lesz ahhoz, mint a legutóbbi.

A tanítók állandóan keresik az újabb és jobb megoldásokat, hogy ezzel hasznára legyenek a kiterjedt családjuknak, kollégáiknak vagy beosztottjaiknak, és a szervezetnek.

Az ENFJ tanítók Extravertált Érzékelés (Se)

Az ENFJ-k érzékelése extravertált, melynek révén képesek kezelni a részleteket, különösen azokat, amelyek az uralkodó elképzelés megvalósításához szükségesek. Ám ezeknek az adatoknak van bizonyos mágikus rugalmasságuk.

Ha valamit veszünk, szinte semmibe sem kerül – ugyanez a valami felbecsülhetetlen értékű, ha el kell adni. (Nem vagyunk biztosak benne, de gyanítjuk, hogy az elsődleges funkció befolyásolja ilyen irányba.) Az érzékszervi észlelésnek ez a hullámzását a harmadlagos funkció gyengébb és kevésbé érett állapota teszi lehetővé.

Az ENFJ tanítók Introvertált Gondolkodás (Ti)

Az Introvertált Gondolkodás a legkevésbé nyilvánvaló és a legrejtélyesebb ebben a típusban. Valójában gyakorta kizárólag akkor jelenik, meg, ha az Érzés idézi meg. Időnként csak tréfákban, de ha kell, komolyan is előveszi.

A Gondolkodásuk csak olyan következtetéseket tart logikusnak, amelyek támogatják az Érzés értékeit. Más forgatókönyveket érvénytelennek, vagy legjobb esetben is jelentősen alacsonyabb rendűnek mutat. Az ilyen “Gondolkodás az Érzés szolgálatában” logikusnak tűnik első látásra, de valahogy soha nem áll össze.

Forrás: http://typelogic.com/enfj.html

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A ENFJ – „Tanítók” további jellemzői

  • ENFJ : „Tanítók” általános jellemzése

   Az ENFJ – Tanító elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét. Ahol aszerint áll hozzá dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe. Másodlagosan befelé fordul, ahova az információt megérzések, ráérzések formájában fogadja be. Az emberekre összpontosító személyek, s az emberekkel kapcsolatos lehetőségek Részletek —>

  • ENFJ Tanítók magánélete

   Az ENFJ tanítók erősségei egy kapcsolatban: Jó verbális kommunikációs készségek Nagyon jól felismeri az emberek gondolatait és motivációit Inspirálja a többieket, kihozza mindenkiből a legtöbbet Szenvedélyes Szórakoztató vele lenni: jó humora van, energikus, drámai, optimista Jól kezeli a pénzt Képes továbbállni, ha egy szerelmi kapcsolatnak vége van, bár hajlamos önmagát Részletek —>

  • ENFJ Tanítók munkája

   Az Idealisták közül a “Tanár” (ENFJ) típus a leginkább vezető szerepre termett a magánszektorban vagy akár a közszférában. Vonzódnak az oktatás vagy a szociális szolgáltatás területéhez, ami lehet például főiskolai vagy középiskolai tanári pálya, szociális munka vagy nonprofit szervezet igazgatása. Az üzleti életben gyakran lehetnek trénerek, üzletvezetők, vagy adminisztratív igazgatók. Részletek —>