ISTJ : „Felügyelők” általános jellemzése

ISTJ – Felügyelő elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét, ahova az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat.

Az ISTJ – Felügyelők csöndes, visszafogott személyek, akik biztonságérzetre és nyugalmas életre törekednek. Erős belső kötelességtudatuk van, ami egyfajta komolyságot kölcsönöz nekik és motiválja őket, hogy véghezvigyék a feladataikat. Rendezettek és módszeresek, általában bármilyen feladatot végrehajtanak, amibe belekezdtek.

Az ISTJ – Felügyelő társas viselkedése

Az ISTJ – Felügyelők nagyon hűségesek és megbízhatóak. Nagy fontosságot tulajdonítanak az őszinteségnek és a becsületességnek. Amolyan „rendes állampolgárok” ők, akikre számíthatunk, hogy a helyes dolgot teszik a családjuk és a közösségük érdekeiért.

Bár általában mindent nagyon komolyan vesznek, de van egyfajta szokatlan humoruk. Ettől nagyon szórakoztatóak tudnak lenni – főleg családi vagy munkahelyi összejövetelekkor.

Az ISTJ – Felügyelőnek fontos az előírások követése

Az ISTJ – Felügyelők hajlamosak hinni a törvényekben és a hagyományokban, és ugyanezt másoktól is elvárják. Számukra kényelmetlen, ha meg kell szegni a törvényeket vagy ha a szabályokkal ellentétesen kell cselekedni. Ha belátja, hogy jó oka van annak, hogy az elfogadott módtól eltérjünk, akkor az ISTJ – Felügyelő támogatni fogja az erőfeszítést. Mindemellett az ISTJ-k inkább arra hajlanak, hogy a dolgokat az eljárásoknak és a terveknek megfelelően kell végrehajtani.

Ha egy ISTJ – Felügyelőnek nem fejlődik ki kellően az intuitív oldala, akkor előfordulhat, hogy megszállottan ragaszkodik a rendszerességhez, és ragaszkodik hozzá, hogy mindent úgy csináljunk, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

Az ISTJ – Felügyelő kötelességtudatos munkája

Az ISTJ – Felügyelő rendkívüli módon megbízható, ha korábban megígért valamit, akkor azt be is tartja. Épp ezért sokszor egyre több és több munka hárul rájuk, halmozódik fel. Mivel az ISTJ – Felügyelőnek nagyon erős a kötelességtudata. Nagyon nehezére esik nemet mondani, amikor több teendőt kap, mint amit normális esetben el tudna végezni. Ebből kifolyólag az ISTJ – Felügyelő gyakran hosszú órákon át dolgozik. Mások esetleg akaratlanul is kihasználják.

Az ISTJ – Felügyelő képes hosszú ideig dolgozni és rengeteg energiát áldozni bármilyen feladatra, amit fontosnak tart egy cél elérése érdekében. Ugyanakkor nem hajlandóak olyan dolgokra energiát fordítani, ami számukra értelmetlennek tűnik, vagy amiről úgy látják, hogy semmilyen gyakorlati alkalmazása sincs.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Szívesebben tevékenykednek egyedül, de ha a helyzet azt kívánja, akkor képesek csapatban is dolgozni. Szeretnek felelősséget vállalni a tetteikért, és szívesen töltenek be hatalmi pozíciókat.

Az ISTJ – Felügyelő gyakorlatias gondolkodása

Az ISTJ – Felügyelőt hidegen hagyják a teóriák és az elvont gondolkodás, hacsak a gyakorlati haszna nem egyértelmű.

Az ISTJ – Felügyelők rendkívül fontosnak tartják a tényeket. Hihetetlen mennyiségű tényszerű ismeretet raktároznak magukban, amiket az Érzékelésükkel (Sensing) gyűjtöttek össze.

Előfordul, hogy nehezen értenek meg egy teóriát vagy eszmét, ami eltér az ő saját nézőpontjuktól. Ugyanakkor, ha megmutatjuk nekik, hogy az az eszme fontos vagy lényeges valaki számára, akit tisztelnek vagy akivel törődnek, akkor az eszme ténnyé válik, amit az ISTJ – Felügyelő elfogad és támogat. Ha az ISTJ – Felügyelő támogat egy ügyet vagy eszmét, akkor bármit megtesz, hogy tegye a kötelességét, hogy támogatást adjon, ahol arra szükség van.

Az ISTJ – Felügyelő érzelmi megélése

Az ISTJ – Felügyelő nincs természetesen ráhangolódva a saját vagy mások érzéseire. Előfordulhat, hogy nehézségeik akadnak, ha az adott pillanatban felmerülő érzelmi szükségletekre kell reagálniuk.

Maximalisták lévén hajlamosak mások erőfeszítéseit természetesnek venni, mint ahogy a saját törekvéseiket is annak veszik. Észben kell tartaniuk, hogy hátba kell veregetniük az embereket időnként.

Az ISTJ – Felügyelők kényelmetlenül érzik magukat, ha a mások iránti szeretetüket és az érzelmeiket kell kimutatniuk. Ugyanakkor erős kötelességtudattal és a képességgel rendelkeznek, amivel minden helyzetben látják, hogy mit kell tenni, mire van szükség. Ez képessé teszi őket arra, hogy felülkerekedjenek a természetükből adódó visszafogottságukon. Így általában nagyon támogatóak és törődőek azokkal, akiket szeretnek.

Amint az ISTJ – Felügyelő észreveszi a hozzá közel álló személy érzelmi szükségleteit, mindent megtesz, hogy megfeleljen ezeknek a szükségleteknek.

Az ISTJ – Felügyelő családi szerepe

Az ISTJ – Felügyelő rendkívül odaadó és hűséges. Hagyománytisztelők és családcentrikusak lévén nagy erőfeszítésekre képesek annak érdekében, hogy az otthonuk és a családjuk gond nélkül működhessen.

Felelősségteljes szülők, akik komolyan veszik szülői szerepüket. Általában odaadóan és nagylelkűen gondoskodnak a családjukról. Mély törődés jellemzi őket azok irányába, akik közel állnak hozzájuk, bár általában nehezen fejezik ki a szeretetüket. Az ISTJ – Felügyelő sokkal inkább tettekkel fejezi ki a szeretetét, mint szavakkal.

Az ISTJ – Felügyelő feladatmegoldó képessége

Az ISTJ – Felügyelőknek megvan az a nagyszerű képességük, hogy bármilyen feladatot nézve

 • azt meghatározzák,
 • megszervezzék,
 • megtervezzék és
 • mindezeket megvalósítsák, hogy a feladat teljesüljön.

Nagyon keményen dolgoznak és nem hagyják, hogy bármilyen nehézség megakadályozza őket a kötelességük teljesítésében.

Többnyire nem tekintenek magukra elismerően az érdemeik okán, mert az elért eredményeiket a kötelezettségeik magától értetődő teljesítésének fogják fel.

Az ISTJ – Felügyelőknek általában nagyszerű érzékük van a térhez és a rendeltetéshez, és értékelik a művészi szépséget.

Az otthonuk gyakran ízlésesen berendezett és kifogástalanul karbantartott. Élesek az érzékeik. Olyan környezetre vágynak, ami megfelel a strukturáltság, rendezettség és szépség iránti igényeiknek.

Az ISTJ – Felügyelő kihívásai

Stressz alatt az ISTJ – Felügyelők „katasztrófamódba” váltanak. Ekkor semmi mást nem látnak, csak a számos lehetőségét a dolgok rosszabbra fordulásának.

Neheztelnek saját magukra olyan dolgokért, amiket másképp kellett volna csinálniuk vagy olyan kötelességek miatt, amiknek elmulasztottak eleget tenni. Ilyenkor képtelenek nyugodtan és ésszerűen gondolkodni, és a saját baljós látomásaikkal sújtják magukat.

Az ISTJ – Felügyelő lehetőségei

Alapvetően az ISTJ – Felügyelőben hatalmas lehetőségek rejlenek.

Hozzáértő, logikus, ésszerű és hatékony egyének mélyről jövő vággyal, mely hajtja őket, hogy biztonságos és nyugodt életet éljenek.

Az ISTJ – Felügyelőnek minden adott, hogy nagyon hatékonyak legyenek a választott céljaik megvalósításában – bármik is legyenek azok.


Az ISTJ – Felügyelő stresszes helyzetben:

 • Felerősíti a feladatokra és részletekre irányuló figyelmet.
 • Türelmetlenné válik azokkal szemben, akik nem veszik észre a vonatkozó tényeket, vagy akik tagadják azokat.
 • Hezitálhat döntéshozatal előtt, több időre van szüksége, mielőtt következtetést vonna le valamiből.
 • Növekszik az ellenállása a változás iránt.

Stresszkezelési stratégiák:

 • Végezzen több fizikai testmozgást (sport,fizikai munka).
 • Változtassa meg a környezetét (menjen rövid szabadságra, rendezze át a bútorokat, stb.)
 • Emlékeztesse magát, hogy ha a tényekre és a részletekre figyel, az kifizetődik.
 • Készítsen listát a rendelkezésére álló eszközeiről (pl. képességei, amikben tehetséges, erősségei, stb.)

Forrás:

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..