Az ISTJ Felügyelők pszichológiai jellemzése

Az ISTJ – “Felügyelők” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje:

Domináns: (Si) Introvertált Érzékelés
Kiegészítő: (Te) Extravertált Gondolkodás
Harmadlagos: (Fi) Introvertált Érzés
Alárendelt: (Ne) Extravertált Intuíció

Az ISTJ ellenőröknek mindig határozott elképzeléseik vannak arról, mi a helyes, jó s megfelelő.

Az ISTJ Felügyelők Introvertált érzékelése (Si)

Az Introvertált érzékelés (Si) legszívesebben a szabályok, általánosságok és a dolgok lényege felé fordítja a figyelmét. A külső események értékelése során az idő az, amelyhez viszonyítani lehet, a precizitás legvégső, számszerűsíthető mértéke.

Hasonlóan a ISFJ oltalmazóhoz a belső szabályok alapján ítéli meg, hogy mi az ami helyén való és mi az ami nem felel meg az elvárásainak.

 • Egy almának „rendelkeznie kell” bizonyos jellemzőkkel, melyekhez alapján minden almát értékelni lehet.
 • Egy „rendes” széknek négy lába van (és egyéb olyan tulajdonságai, melyeket egy INTP tervező csak sejthet).
 • stb.

Jung az introvertált érzékelést egyfajta oximoronnak, önellentmondásnak tartotta, mivel az érzékelés természetes módon kifelé, a megfigyelés tárgyára irányul, nem befelé és attól távolodva.

Az introvertált érzékelők azt az érzetet keltik, hogy sokkal inkább vonzódnak a megfigyelés tárgya mögött megbújó elképzeléshez, mintsem az élmény tényeleges megtapasztalásához.

Az ISTJ Felügyelők extravertált gondolkodása (Te)

Az extravertált gondolkodás (Te) moderáló funkciót lát el, amelynek segítségével a környezete számára is érthetően juttatja kifejezésre a saját belső előírásait.

Amikor az Introvertált érzékelés (Si) készen áll arra, hogy információt közöljön, a extravertált gondolkodás (Te) lehetőséget kap a megnyilvánulásra.

Egyéb esetben a „hallgatni arany” alapelv lép érvénybe. Többnyire van néhány jól bevált szokása, melyeket a legtöbb helyzetben hasznosítani tud.

ISTJ  Felügyelő édesapám az hosszú éveken keresztül minden reggel ugyanazzal a mondattal ébresztett engem.  Ha megkérdezték tőle, hogy hogy van, vagy két évtizeden keresztül mindig ugyanazzal a sablon szöveggel válaszolt: „Ahogy azt a korom és a megszokás engedi”. Ez egy jó és kerek válasz. Nekem való.

Az ISTJ Felügyelők Introvertált érzése (Fi)

Mivel az introvertált érzés (Fi) befelé fordul, ritkán kerül kifejezésre és talán ez teszi lehetővé számára, hogy elszántan állja a sors megpróbáltatásait.

Lázár halálakor Tamás azt mondta:

„Menjünk mi is, haljunk meg vele együtt!” [Jn 11-16]

(Ennyi erővel azt is mondhatta volna, hogy „Tudtam, hogy ez előbb vagy utóbb bekövetkezik”.)

Az introvertált érzés csak nagy nehézségek idején jut kifejezésre (ahogy azt apámnál akkor láttam, amikor a szomszéd fia vadászbalesetben meghalt).

Különben ISTJ felügyelő érzésére csak következtetni lehet, esetleg megnyilvánulhat szavak nélkül, szemkontaktus vagy egy bátorító mosoly által.

Az ISTJ Felügyelők Extravertált intuíciója (Ne)

Az ISTJ számára az extravertált intuíció (Ne) funkció nem tesz nagy szolgálatot, mivel sok támogatást igényel. Nagyon meglepő lehet például, ha kiderül, hogy egy illető, akivel eddig csak telefonon beszélt, vörös hajú, mivel többnyire nem szereti a vörös hajú embereket.

Az alárendelt extravertált intuíció (Ne) természetes forrása és táptalaja a sztereotípiáknak. A bankrendszer összeomlása az ISTJ felügyelő egyik legnagyobb félelme, ami az anyagi világgal szembeni bizalmatlanságból és félelmekből ered. Az alárendelt intuíció funkcióban lakozó árnyék a domináns Si lényegét alkotó szabályokat és előírásokat támadja.

Forrás: http://typelogic.com/istj.html

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A ISTJ – „Felügyelők” további jellemzői

  • ISTJ : „Felügyelők” általános jellemzése

   ISTJ – Felügyelő elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét, ahova az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat. Csöndes, visszafogott emberek, akik biztonságérzetre és nyugalmas életre törekednek. Erős belső kötelességtudatuk van, ami egyfajta komolyságot Részletek —>

  • ISTJ Felügyelők magánélete

   Az ISTJ felügyelők erősségei egy kapcsolatban: Komolyan veszi az elköteleződéseit és kapcsolatát Általában képes rá, hogy pontosan kommunikálja, amit gondol Jó hallgató Nagyon jól bánik a pénzzel Elfogadja a konstruktív kritikát Képes a konfliktushelyzeteket tolerálni Képes büntetést vagy kritikát kiszabni, ha szükséges Az ISTJ Felügyelők gyengeségei egy kapcsolatban: Hajlamos azt Részletek —>

  • ISTJ Felügyelők munkája

   A “Felügyelő” (ISTJ) a perfekcionista Gondviselő típus, így leginkább az olyan szakmák érdeklik őket, ahol a pontosság és szabatosság elengedhetetlen. Gyakran az üzleti életben, ill. pénzügyi területeken találhatóak meg, többek között könyvelőként, biztosítóügynökként, ügyvezető igazgatóként vagy banki felügyelőként. Az Ellenőrökhöz (ESTJ) hasonlóan a polgári életben is megtalálhatják a helyüket, nyomozóként Részletek —>