ISFJ : „Oltalmazók” általános jellemzése

Az ISFJ – Oltalmazó elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét, ahova az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be.

Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahol aszerint áll hozzá a dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe.

Az Oltalmazók számára a világ kézzelfogható és jóindulatú. Melegszívűek és kedvesek, és minden áron hinni akarnak az emberek jóságában. Az összhangot és az együttműködést szeretik, és gyakran nagyon érzékenyek más emberek érzéseire.

Az nagyon világos elképzelésük van arról, hogy a dolgoknak milyennek kellene lenniük, és törekednek rá, hogy ezt megvalósítsák. Fontosnak tartják a biztonságot és a kedvességet, és tisztelik a hagyományokat és a törvényeket.

Az ISFJ – Oltalmazók szemlélete

Hajlamosak abban hinni, hogy a jelenlegi rendszerek azért működnek, mert beváltak. Éppen ezért nehéz őket rávenni, hogy valamit úgy csináljanak, ahogy eddig még soha. Hacsak nem mondja meg nekik valaki érthetően, hogy miért jobb úgy, mint a régi, jól bevált módszerekkel.

Az ISFJ – Oltalmazók úgy tanulnak meg valamit a legkönnyebben, ha kipróbálják, ahelyett, hogy egy könyvben olvasnának róla vagy elméleti tudást alkalmaznának a gyakorlatban. Épp ezért ritkán találkozunk velük olyan területeken, amik sok fogalmi analízist vagy elméletet igényel. A gyakorlati alkalmazást szeretik.

A hagyományos felsőoktatás, ami gyakran elméleti és elvont gondolkodást igényel, olyan az ISFJ – Oltalmazónak, mint az elvégzendő házimunka. Úgy tanul meg a legkönnyebben egy feladatot, ha megmutatják neki a gyakorlati felhasználását.

Amint a feladatot megtanulta és a gyakorlati jelentőségét megértette, teljes odaadással és fáradhatatlanul csinálja végig, míg be nem fejezi. Ezért rendkívül megbízhatóak.

szabályok

Néha a kőbe vésett szabályok a legigazságtalanabbak.

Az ISFJ – Oltalmazók kötelességtudata

Az ISFJ – Oltalmazónak erős a felelősség és kötelesség tudata. Nagyon komolyan veszik a kötelességeiket, és számíthatunk rá, hogy meg is teszi, amit kell. Ezen oknál fogva az emberek természetes módon hajlamosak rájuk támaszkodni.

Nehezen mondanak nemet, ha megkérik valamire őket, és emiatt sokszor túlvállalják magukat. Ilyen esetekben általában nem adják mások tudtára, hogy nehézségeik vannak. Mivel nagymértékben irtóznak a konfliktusoktól, és mert hajlamosak mások szükségleteit a sajátjaik elé helyezni.

Meg kell tanulniuk felismerni, értékelni és kifejezni a saját szükségleteiket, ha el akarják kerülni, hogy túlhajszoltak legyenek és mások ezt természetesnek vegyék.

Az ISFJ – Oltalmazók társas kapcsolatai

Az emberek általában becsülik az ISFJ – Oltalmazókat megfontoltságukért és tudatosságukért, és a képességükért, hogy másokból a legjobbat tudják kihozni azáltal, hogy erősen hinni akarnak a emberek jóságában.

Az ISFJ – Oltalmazóknak gazdag belső világa van, ami általában nem tűnik fel a külső szemlélőnek. Folyamatosan gyűlik bennük az információ olyan emberekről és helyzetekről, amik fontosak számukra, és ezeket az információkat el is tárolják. Ez a hatalmas méretű információ halmaz általában ijesztően pontos.

Az ISFJ – Oltalmazónak nagyon jó a memóriája, ha az értékrendjének fontos dolgokról van szó. Nem szokatlan, hogy az ISFJ évek múltán is pontos részletességgel emlékszik egyes arckifejezésekre vagy beszélgetésekre, amennyiben azok hatással voltak rá.

Az ISFJ – Oltalmazók és az érzelmek

Sokkal inkább mint más személyiségtípusok, az ISFJ – Oltalmazók rendkívüli módon tisztában vannak a saját érzelmeikkel, ahogy más emberek érzelmeivel is. Általában nem mutatják ki érzelmeiket, magukban tartják őket. Ha ezek az érzelmek negatívak, előfordulhat, hogy felhalmozódnak az ISFJ – Oltalmazóban.

Végül egy-egy személlyel kapcsolatos határozott véleménnyé válnak, amiket ezután már nehéz megváltoztatni. Sok ISFJ – Oltalmazó megtanulja hogyan fejezze ki önmagát, és találnak valamit, amin levezethetik erős érzelmeiket.

Ahogy az ISFJ – Oltalmazó nem mutatja ki érzelmeit, ugyanúgy nem kérkednek vele, hogy tisztában vannak mások érzéseivel. Ugyanakkor nyíltan beszélnek, ha úgy érzik, hogy egy másik személynek tényleg segítségre van szüksége. Az ilyen esetekben nagy segítségére lehetnek másoknak, hogy megértsék saját érzelmeiket.

Az ISFJ Oltalmazók elsődleges fókusza az embereken van.

AZ ISFJ oltalmazók énképe ingatag

Az ISFJ – Oltalmazóknak pozitív visszajelzésre van szüksége. Ennek hiányában, illetve ha kritizálják őket, az ISFJ – Oltalmazó elbátortalanodik, és akár még depressziós is lehet.

Amikor maguk alatt vannak vagy stressz éri őket, az ISFJ – Oltalmazó elkezdi elképzelni mindazt, ami az életében kritikusan elromolhat. Teljesen alkalmatlannak érzik magukat, és meggyőződésükké válik, hogy „minden rossz, úgy ahogy van” vagy „képtelen vagyok bármit is jól csinálni”.

Az ISFJ – Oltalmazó kedves, nagylelkű és megbízható. Sokat képesek nyújtani, a mások iránti érzékenységükkel és azáltal, hogy mindent rendben tartanak.

Fontos észben tartaniuk, hogy nem szabad túlzott önkritikát gyakorolniuk, és hogy adjanak maguknak is abból a kedvességből és szeretetből, amit másoknak önzetlenül adnak.

Az ISFJ – Oltalmazók művészi érzéke

Az ISFJ – Oltalmazónak elképesztően jól fejlett érzéke van a térhez, rendeltetéshez és a művészi szépséghez. Ebből kifolyólag otthonuk gyakran gyönyörűen berendezett és praktikus. Rendkívül jó belső lakberendező válhat belőlük. Ez a különleges képességük, kombinálva a mások érzései és vágyai iránti érzékenységgel, nagyszerű ajándékozóvá teszi őket – megtalálják a megfelelő ajándékot, aminek az ajándékozó igazán örül.


Az Oltalmazó Stresszes helyzetben:

 • Túlságosan gondoskodó, édes lesz.
 • A körülötte lévő valamennyi ember valamennyi igényének minden egyes részletére odafigyel.
 • Kicsit hosszabb ideig hezitál, mielőtt egy fontos döntést meghozna.
 • Igyekszik mindenáron fenntartani a status quot.
 • Azt hiszi, hogy minden problémáért ő a felelős.

Stresszkezelési stratégiák:

 • Végezzen több fizikai gyakorlatot (jóga,futás, stb.)
 • Összpontosítson arra, amit mások érdekében végez (pénz adományozás, önkéntes munka, stb)
 • Alakítsa át fizikai környezetét (akárcsak rövid időre).
 • Kérjen segítséget, ha elárasztják a részletek.

Forrás:

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A ISFJ – “Oltalmazók” további jellemzői

  • Az ISFJ – Oltalmazók pszichológiai jellemzése

   Az ISFJ – “Oltalmazók” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje: Domináns: (Si) Introvertált Érzékelés Kiegészítő: (Fe) Extravertált Érzés Harmadlagos: (Ti) Introvertált Gondolkodás Alárendelt: (Ne) Extravertált Intuíció Az ISFJ – Oltalmazók Extravertált Érzése (Fe) Az ESFJ oltalmazó életét az Extravertált Érzés vezérli. Az Érzés, mint racionális (pontosabban döntéshozó) funkció, könnyen megfogalmazza és kifejezi Részletek —>

  • ISFJ Oltalmazók magánélete

   Az ISFJ Oltalmazók erősségei egy kapcsolatban: Barátságos, melegszívű Mások kedvében akar járni Jó hallgató Sok energiát fektet a kötelességeibe Kitűnő szervezőképessége van Jól kezeli a pénzt Komolyan veszi az elköteleződést és életre szóló kapcsolatot keres Az ISFJ Oltalmazók gyengeségei egy kapcsolatban: A saját szükségleteit hajlamos semmibe venni Nehezen viseli a Részletek —>

  • ISFJ Oltalmazók munkája

   Az “Oltalmazó” (ISFJ) a többi Gondviselőhöz képest a legkevésbé valószínű, hogy vezetői pozíciót próbál betölteni, mert ez a típus nem érzi jól magát a rivaldafényben. Jellemzően arról gondoskodnak inkább, hogy a dolgok simán menjenek. Mindent megtesznek, hogy elhárítsák a lehetséges problémák felmerülését. A Gondoskodókhoz (ESFJ) hasonlóan az egészségügy, oktatás vagy Részletek —>