ISFJ : „Oltalmazók” általános jellemzése

ISFJ – Oltalmazó elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét, ahova az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahol aszerint áll hozzá a dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe.

Az ISFJ – Oltalmazók

 • számára a világ kézzelfogható és jóindulatú.
 • Ők valóban melegszívűek és kedvesek, és
 • hinni akarnak az emberek jóságában.
 • Az összhangot és az együttműködést szeretik, és
 • gyakran nagyon érzékenyek más emberek érzéseire.

Az ISFJ – Oltalmazó gondolkodása

Az ISFJ – Oltalmazóknak nagyon világos elképzelésük van arról, hogy a dolgoknak milyennek kellene lenniük, és törekednek rá, hogy ezt megvalósítsák. Fontosnak tartják a biztonságot és a kedvességet, és tisztelik a hagyományokat és a törvényeket.

Hajlamosak abban hinni, hogy a jelenlegi rendszerek azért működnek, mert beváltak. Éppen ezért nehéz őket rávenni, hogy valamit úgy csináljanak, ahogy eddig még soha. Hacsak nem mondja meg nekik valaki érthetően, hogy miért jobb úgy, mint a régi, jól bevált módszerekkel.

Az ISFJ – Oltalmazók és a tanulás

Az ISFJ – Oltalmazók úgy tanulnak meg valamit a legkönnyebben, ha kipróbálják, ahelyett, hogy egy könyvben olvasnának róla vagy elméleti tudást alkalmaznának a gyakorlatban. Épp ezért ritkán találkozunk velük olyan területeken, amik sok fogalmi analízist vagy elméletet igényel. A gyakorlati alkalmazást szeretik.

A hagyományos felsőoktatás, ami gyakran elméleti és elvont gondolkodást igényel, olyan az ISFJ – Oltalmazónak, mint az elvégzendő házimunka. Az ISFJ – Oltalmazó úgy tanul meg a legkönnyebben egy feladatot, ha megmutatják neki a gyakorlati felhasználását. Amint a feladatot megtanulta és a gyakorlati jelentőségét megértette, az ISFJ – Oltalmazó teljes odaadással és fáradhatatlanul csinálja végig, míg be nem fejezi. Az ISFJ – Oltalmazók rendkívül megbízhatóak.

Az ISFJ – Oltalmazók kötelességtudata

Az ISFJ – Oltalmazónak erős a felelősség és kötelesség tudata. Nagyon komolyan veszik a kötelességeiket, és számíthatunk rá, hogy meg is teszi, amit kell. Ezen oknál fogva az emberek természetes módon hajlamosak rájuk támaszkodni.

Az ISFJ – Oltalmazó nehezen mond nemet, ha megkérik valamire, és emiatt sokszor túlvállalja magát. Ilyen esetekben az ISFJ – Oltalmazó általában nem adja mások tudtára, hogy nehézségei vannak. Mivel nagymértékben irtóznak a konfliktusoktól, és mert hajlamosak mások szükségleteit a sajátjaik elé helyezni.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Az ISFJ – Oltalmazónak meg kell tanulnia felismerni, értékelni és kifejezni a saját szükségleteit, ha el akarja kerülni, hogy túlhajszolt legyen és mások ezt természetesnek vegyék.

Az ISFJ – Oltalmazók társas kapcsolatai

Az emberek általában becsülik az ISFJ – Oltalmazókat megfontoltságukért és tudatosságukért, és a képességükért, hogy másokból a legjobbat tudják kihozni azáltal, hogy erősen hinni akarnak a emberek jóságában.

Az ISFJ – Oltalmazóknak gazdag belső világa van, ami általában nem tűnik fel a külső szemlélőnek. Folyamatosan gyűlik bennük az információ olyan emberekről és helyzetekről, amik fontosak számukra, és ezeket az információkat el is tárolják. Ez a hatalmas méretű információ halmaz általában ijesztően pontos.

Az ISFJ – Oltalmazónak nagyon jó a memóriája, ha az értékrendjének fontos dolgokról van szó. Nem szokatlan, hogy az ISFJ évek múltán is pontos részletességgel emlékszik egyes arckifejezésekre vagy beszélgetésekre, amennyiben azok hatással voltak rá.

Az ISFJ – Oltalmazók és az érzelmek

Sokkal inkább mint más személyiségtípusok, az ISFJ – Oltalmazók rendkívüli módon tisztában vannak a saját érzelmeikkel, ahogy más emberek érzelmeivel is. Általában nem mutatják ki érzelmeiket, magukban tartják őket. Ha ezek az érzelmek negatívak, előfordulhat, hogy felhalmozódnak az ISFJ – Oltalmazóban. Végül egy-egy személlyel kapcsolatos határozott véleménnyé válnak, amiket ezután már nehéz megváltoztatni. Sok ISFJ – Oltalmazó megtanulja hogyan fejezze ki önmagát, és találnak valamit, amin levezethetik erős érzelmeiket.

Ahogy az ISFJ – Oltalmazó nem mutatja ki érzelmeit, ugyanúgy nem kérkednek vele, hogy tisztában vannak mások érzéseivel. Ugyanakkor nyíltan beszélnek, ha úgy érzik, hogy egy másik személynek tényleg segítségre van szüksége. Az ilyen esetekben nagy segítségére lehetnek másoknak, hogy megértsék saját érzelmeiket.

AZ ISFJ oltalmazók énképe ingatag

szabályok
Néha a kőbe vésett szabályok a legigazságtalanabbak.

Az ISFJ – Oltalmazóknak pozitív visszajelzésre van szüksége. Ennek hiányában, illetve ha kritizálják őket, az ISFJ – Oltalmazó elbátortalanodik, és akár még depressziós is lehet.

Amikor maguk alatt vannak vagy stressz éri őket, az ISFJ – Oltalmazó elkezdi elképzelni mindazt, ami az életében kritikusan elromolhat. Teljesen alkalmatlannak érzik magukat, és meggyőződésükké válik, hogy „minden rossz, úgy ahogy van” vagy „képtelen vagyok bármit is jól csinálni”.

Az ISFJ – Oltalmazó kedves, nagylelkű és megbízható. Sokat képesek nyújtani, a mások iránti érzékenységükkel és azáltal, hogy mindent rendben tartanak.

Fontos észben tartaniuk, hogy nem szabad túlzott önkritikát gyakorolniuk, és hogy adjanak maguknak is abból a kedvességből és szeretetből, amit másoknak önzetlenül adnak.

Az ISFJ – Oltalmazók művészi érzéke

Az ISFJ – Oltalmazónak elképesztően jól fejlett érzéke van a térhez, rendeltetéshez és a művészi szépséghez. Ebből kifolyólag otthonuk gyakran gyönyörűen berendezett és praktikus. Rendkívül jó belső lakberendező válhat belőlük. Ez a különleges képességük, kombinálva a mások érzései és vágyai iránti érzékenységgel, nagyszerű ajándékozóvá teszi őket – megtalálják a megfelelő ajándékot, aminek az ajándékozó igazán örül.


Az ISFJ – Oltalmazó Stresszes helyzetben:

 • Túlságosan gondoskodó, édes lesz.
 • A körülötte lévő valamennyi ember valamennyi igényének minden egyes részletére odafigyel.
 • Kicsit hosszabb ideig hezitál, mielőtt egy fontos döntést meghozna.
 • Igyekszik mindenáron fenntartani a status quot.
 • Azt hiszi, hogy minden problémáért ő a felelős.

Stresszkezelési stratégiák:

 • Végezzen több fizikai gyakorlatot (jóga,futás, stb.)
 • Összpontosítson arra, amit mások érdekében végez (pénz adományozás, önkéntes munka, stb)
 • Alakítsa át fizikai környezetét (akárcsak rövid időre).
 • Kérjen segítséget, ha elárasztják a részletek.

Forrás:

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..