Az ISFJ – Oltalmazók pszichológiai jellemzése

Az ISFJ – “Oltalmazók” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje:

Domináns: (Si) Introvertált Érzékelés
Kiegészítő: (Fe) Extravertált Érzés
Harmadlagos: (Ti) Introvertált Gondolkodás
Alárendelt: (Ne) Extravertált Intuíció

Az ISFJ – Oltalmazók belsőjükre figyelnek elsősorban, s a külvilágot az érzéseik révén ragadják meg.

Az ISFJ – Oltalmazók Extravertált Érzése (Fe)

Az ESFJ oltalmazó életét az Extravertált Érzés vezérli. Az Érzés, mint racionális (pontosabban döntéshozó) funkció, könnyen megfogalmazza és kifejezi a véleményét a tárgyakról és emberekről.

Rendelkezik az érzések (melegség, harag és sok másik érzelem) kifejezésének képességével. A különböző magatartásokat bátorítja vagy bírálja, attól függően, hogy azok milyen hatással vannak más emberekre.

Különösen azok esetén, akikhez ragaszkodik és akikhez közel áll. Ezt a típust a határozott hangneme teszi alkalmassá az igazgatásra és ellenőrzésre.

Az ISFJ – Oltalmazók Introvertált Érzékelése (Si)

A másodlagos Érzékelés funkció segíti és ösztönzi a domináns Extravertált Érzés alapú döntési funkciót (Fe) azzal, hogy összegyűjti az érzékelt adatokat, és azonnal összeveti, összehasonlítja a belső formákkal vagy mértékekkel.

A döntésekhez alapul szolgáló adatok épp ezért élesek és kontrasztosak, és ez a kontraszt erősebb és tisztább az eredeti érzéklethez képest.

Az introvertált érzékelés (Si) az extravertált érzési döntési funkcióra (Fe) gyakorolt megerősítő hatása lehet a felelős a típus híres-hírhedt, “ami a szívemen, az a számon” tulajdonságáért, de az biztos, hogy az gondviselők (SJ) típusokra oly jellemző fekete-fehér életszemlélet egyértelműen megmutatkozik.

Az ISFJ – Oltalmazók Extravertált Intuíciója (Ne)

Az Intuív érzékelés csupán harmadlagos funkciót tölt be egy ISFJ oltalmazó életében. Ahogy megérik rá, és olyan helyzetek adódnak, amik megkövetelik a kritizálás mellőzését, az extravertált intuició (Ne) kész játékossá tenni őket.

Az extravertált érzékelés (Fe) irányítása alatt az Intuíció képes megszabadulni a sokkal merevebb helyes és helytelen, az introvertált érzékelés (Si) általi meghatározásaitól; s ez csipkelődő és bohókás humorként tör a felszínre.

A ISTP oltalmazó képes felismerni a mintákat, összefüggéseket és gondolatokat, de az észlelés harmadlagos pozíciója a dolgok megértését gátolhatja. Végeredményben gyakran hiányzik náluk az összefüggések és kapcsolatok változatossága és komplexitása, amiket egy bonyolultabb rendszer igényelne.

Az ISFJ – Oltalmazók Introvertált Gondolkodás (Ti)

Az alárendelt Gondolkodás ritkán nyer teret magának egy ISFT Oltalmazó életében.

Ráadásul könnyen megbántódhat, sértésnek veheti az introvertált gondolkodást  (Ti) domináns módon használó típusok elfogulatlan, tartózkodó természetét, vagy épp ellenkezőleg, vonzódik hozzájuk.

Néhányan olyan módon racionálisak, hogy ugyan a (jungi értelemben vett) Gondolkodók, de alapos megfigyelés után látszik, hogy a Gondolkodás náluk az Érzés alapú döntéshozatal szolgálatában áll.

A gondolkodásból adódó eredmények, amik nem vetik alá magukat a személytelen logika elveinek inkább azokon a rideg tényeken alapulnak, amik a domináns Extravertált Érzés által elért konklúziót támasztják alá.

Ennek tipikus példája az, amit Miss Röfi a kínai kajáról mondott:

Mivel nem kötünk pulóvert villával, ezért annak sem látom értelmét, hogy kötőtűvel együk a vacsorát.

forrás:; http://typelogic.com/esfj.html

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A ISFJ – “Oltalmazók” további jellemzői

  • ISFJ : „Oltalmazók” általános jellemzése

   Az ISFJ – Oltalmazó elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét, ahova az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahol aszerint áll hozzá a dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe. Az Oltalmazók számára Részletek —>

  • ISFJ Oltalmazók magánélete

   Az ISFJ Oltalmazók erősségei egy kapcsolatban: Barátságos, melegszívű Mások kedvében akar járni Jó hallgató Sok energiát fektet a kötelességeibe Kitűnő szervezőképessége van Jól kezeli a pénzt Komolyan veszi az elköteleződést és életre szóló kapcsolatot keres Az ISFJ Oltalmazók gyengeségei egy kapcsolatban: A saját szükségleteit hajlamos semmibe venni Nehezen viseli a Részletek —>

  • ISFJ Oltalmazók munkája

   Az “Oltalmazó” (ISFJ) a többi Gondviselőhöz képest a legkevésbé valószínű, hogy vezetői pozíciót próbál betölteni, mert ez a típus nem érzi jól magát a rivaldafényben. Jellemzően arról gondoskodnak inkább, hogy a dolgok simán menjenek. Mindent megtesznek, hogy elhárítsák a lehetséges problémák felmerülését. A Gondoskodókhoz (ESFJ) hasonlóan az egészségügy, oktatás vagy Részletek —>