ESTJ : „Ellenőrök” általános jellemése

ESTJ – Ellenőrök elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat. Másodlagosan befelé fordul, ahova az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be.

Az ESTJ – Ellenőrök a tények és az egyértelmű szükségletek világában élnek. A jelenben élnek, egyik szemüket folyamatosan a közvetlen környezetükön tartva, így biztosítván, hogy minden simán és rendezetten működjön. Tisztelik a hagyományokat és a törvényeket, és világos elvárásaik és nézeteik vannak.

Mindezeket másoktól is elvárják, nincs türelmük és értetlenül állnak az olyan emberekkel szemben, akik nem becsülik ezeket a rendszereket. Sokra tartják a hozzáértést és a hatékonyságot, és szeretik, ha erőfeszítéseik gyors eredményt produkálnak.

Az ESTJ – Ellenőr: a vezető

Az ESTJ – Ellenőrök vezetésre termett emberek. Olyan világosan látják, hogy a dolgoknak hogy kéne lenniük, hogy ösztönösen lépnek elő vezetői szerepekbe.

Magabiztosak és agresszívek. Elképesztő tehetségük van ahhoz, hogy rendszereket dolgozzanak ki és tevékenységeket tervezzenek meg. Ahhoz is, hogy átlássák, hogy milyen lépések megtételére van szükség egy adott feladat teljesítéséhez.

Az ESTJ – Ellenőr társas viselkedése

Időnként túlzott elvárásaik vannak másokkal szemben és nagyon kritikusak tudnak lenni, mivel igen erősek a meggyőződéseik.

Hajlamosak nyersen kifejezni nemtetszésüket, ha úgy érzik valaki nem felel meg a mércéjüknek. De legalább ami a szívükön, az a szájukon (vagy az arcukon), mert az ESTJ – Ellenőrök hihetetlenül egyenesek és őszinték.

Az ESTJ – Ellenőr általában mintapolgár és a közösség támpillére. A kötelezettségeiket komolyan veszik és betűre pontosan követik azt az elképzelésüket, ami a saját felfogásuk szerint a „jó polgár”.

Az ESTJ – Ellenőrök szeretnek emberekkel érintkezni és szeretik jól érezni magukat. Az ESTJ – Ellenőrök nagyon féktelenek és vidámak tudnak lenni társas összejöveteleken, főleg olyan tevékenységek során, melyek a családhoz, a közösséghez vagy a munkához köthetők.

Az ESTJ – Ellenőr kihívásai

Az ESTJ – Ellenőrnek oda kell figyelnie arra, hogy hajlamos túl merevvé válni és túlságosan a részletekre koncentrálni. Mivel nagy jelentőséget tulajdonítanak a nézeteiknek, fontos, hogy észben tartsák, hogy mások véleményét is érdemes meghallgatniuk.

Érző oldaluk elhanyagolása esetén nehézségeik adódhatnak, amikor mások gyengédség iránti igényének kellene megfelelniük. Könnyen akaratlanul is megbánthatják mások érzéseit azáltal, hogy logikával és érveléssel reagálnak olyan helyzetekre, amik empátiát és érzékenységet igényelnek.

Stressz alatt az ESTJ – Ellenőr gyakran elszigetelve érzi magát másoktól. Úgy érzik senki sem érti és becsüli őket, és a törekvéseiket mások magától értetődőnek veszik.Habár normál esetben az ESTJ – Ellenőr nagyon verbális és nem okoz neki gondot, hogy kifejezze mit gondol, amikor stressz alatt áll, nagy nehézséget okoz neki, hogy szavakba öntse az érzéseit és megossza azokat másokkal.

Az ESTJ – Ellenőrt motiváló értékrendje

Az ESTJ – Ellenőrök mindennél többre értékelik a biztonságot és a társadalmi rendet. Úgy érzik kötelességük minden tőlük telhetőt megtenni ezek fejlesztése és támogatása érdekében.

 • Lenyírják a füvet,
 • elmennek szavazni,
 • belépnek az Iskolai Szülői Szervezetbe,
 • eljárnak a társasházi lakógyűlésekre, és
 • úgy általában mindent megtesznek, hogy támogassák a személyi és társadalmi biztonságot, stabilitást.

Az ESTJ – Ellenőr szinte mindenbe hatalmas energiát fektet amit csinál. Mindent megtesznek, amiről úgy gondolják, hogy meg kell tenni a munkájukban, a házasságukban és a közösségükben, sok energiát fordítva erre.

Lelkiismeretes, gyakorlatias, realista és megbízható. Bár az ESTJ – Ellenőr kötelességtudóan megtesz mindent, ami egy konkrét ügy vagy cél eléréséhez szükséges, nem mindig látják vagy becsülik az olyan célok fontosságát, amik a gyakorlatiasság hatáskörén kívül esnek.

Ugyanakkor ha az ESTJ – Ellenőr képes meglátni a gyakorlati jelentőségét egy ilyen célnak, akkor biztosra vehető, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megértse és magáévá tegye az egyértelműségre és biztonságra való törekvése jegyében.


Az ESTJ – Ellenőr stresszes helyzetben:

 • Megpróbálja elrejteni a belső izgalmat és megtartani az irányítást
 • Tisztán, pergősen, tömören érvel
 • Egy adott tényhez, példához vagy elvhez mereven ragaszkodik
 • Erőteljesen vitatkozik azért, hogy azonnal tegyenek valamit
 • Kimerültté válik, és nehéznek érzi a logikus gondolkodást

Stresszkezelési stratégiák:

 • Menjen el nyaralni a barátaival vagy családjával
 • Listázzon a helyzettel kapcsolatos érveket és fontos álláspontokat
 • Fogadja el a csendes támogatást és az objektív visszajelzést
 • Aludjon egy jót, egyen jól, foglalja el magát másokkal együtt végzett fizikai aktivitásban.

Forrás:

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A ESTJ – „Ellenőrök” további jellemzői

  • Az ESTJ Ellenőrök pszichológiai jellemzése

   Az ESTJ – “Ellenőrök” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje: Domináns: (Te) Extravertált Gondolkodás Kiegészítő: (Si) Introvertált Érzékelés Harmadlagos: (Ne) Extravertált Intuíció Alárendelt: (Fi) Introvertált Érzés Az ESTJ Ellenőrök Extravertált Gondolkodása Az ESTJ ellenőrök nagyon jók gyors és személytelen döntések meghozatalában, melyek mellett ki is állnak. Az Extravertált Gondolkodásuknak élnek, ebből adódóan Részletek —>

  • ESTJ Ellenőrök magánélete

   Az ESTJ ellenőrök erősségei egy kapcsolatban: Általában lelkes és barátságos Kiegyensúlyozott, megbízható, lehet rá számítani Megteremti a biztonságot a családjának Sok erőfeszítést fektet bele, hogy a kötelezettségeinek eleget tegyen Általában jól bánik a pénzzel Nem érinti személyesen a konfliktus vagy kritika Nagyon komolyan veszi az elköteleződést Jól old meg konfliktusokat Részletek —>

  • ESTJ Ellenőrök munkája

   A leginkább vezetőnek alkalmas Gondviselő típus az “Ellenőr” (ESTJ). Sokan közülük saját üzletet nyitnak, vagy a karrierjükben fokozatosan a létrát megmászva jutnak el a vezető szerepéig, esetleg egy önkéntes szervezetben lesznek vezetők. Mások a kormány alkalmazottjaként vagy a hadseregben ill. a rendőrségben töltenek be tisztviselői szerepet. Egyes Ellenőrök műszakibb pályára Részletek —>