Az ESTJ Ellenőrök pszichológiai jellemzése

Az ESTJ – “Ellenőrök” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje:

Domináns: (Te) Extravertált Gondolkodás
Kiegészítő: (Si) Introvertált Érzékelés
Harmadlagos: (Ne) Extravertált Intuíció
Alárendelt: (Fi) Introvertált Érzés

Az ESTJ Ellenőrök jók a külvilág dolgainak elrendezésében, de döntéseik nem veszik figyelembe az egyéni igényeket s érdekeket.

Az ESTJ Ellenőrök Extravertált Gondolkodása

Az ESTJ ellenőrök nagyon jók gyors és személytelen döntések meghozatalában, melyek mellett ki is állnak. Az Extravertált Gondolkodásuknak élnek, ebből adódóan elsősorban a való világ logikus és valódi eseményeit fedezik fel.

A produktivitást igénylő körülmények arra késztetik, hogy másokat felügyeljen vagy irányítson az eredmények és eredményesség érdekében.

Az extravertáltakat az „objektum” vonzza, a körülöttük levő dolgok és az észlelhető valóságban megfigyelhető emberek. Ez a hajlam a javak és az anyagi dolgok iránti érdeklődésben nyilvánul meg.

Az ESTJ Ellenőrök Introvertált Érzékelése (Si)

A másodlagos funkció, az Introvertált Érzékelés az ISTJ felügyelőkhöz hasonló, de nem olyan erős. Az Introvertált Érzékelés (Si) gondoskodik a tapasztalati mintákról és a konkrét adatokról, amiket eljuttat az Extravertált Gondolkodáshoz.

Ez a tapasztalati minta azonban nem egy mindent felülíró alapelv, különösen, ha a Gondolkodás már döntött az adatok feldolgozása előtt. Nehezebb helyzetekben hajlamos szemet hunyni még fontos információk felett is, amennyiben azok akadályoznák az általa annyira áhított lezárást.

A másodlagos Érzékelés néha a sportok szeretetében is megnyilvánul. Az elsődleges Gondolkodás funkció konoksága és kitartása sok ESTJ ellenőrben felébreszt egyfajta vágyat a fegyelem és önuralom iránt, aminek jó hasznát veszi, ha például küzdősportokat választ.

Az ESTJ ellenőrök Extravertált Intuíciója

Ahogy az ESTJ ellenőr felnő, olyan helyzetekbe keveredik, ami igényli a kritikusság felfüggesztését, ilyenkor teret nyer az Extravertált Intuíció.

A Gondolkodás irányítása alatt az Intuíció kedveli a tág értelmezéseket, amik a legrosszabb esetben sztereotípiákhoz vezetnek. Azok, akik erősítik intuitív oldalukat, gyakran megtalálhatóak egyetemeken.

(Van olyan is, akinek az Intuíciója beárnyékolja a másodlagos Érzékelés funkciót, ilyen esetekben valamiért feltűnik a személyiségben az racionalista /NT/ típusokra jellemző különcség.)

Az ESTJ ellenőrök Introvertált Érzés

Ez a funkció ritkán tűnik fel. Annak, aki fejlesztette ezen oldalát, vagy meg van áldva egy olyan tulajdonsággal, aminek következtében természetes módon tudja éreztetni jó szándékát, jó esélye van őszinte, valódi barátságokat kötni.

(Ellentétben azokkal, akik pusztán eljátsszák az Extravertált Érzésre jellemző viselkedésformákat).

Egy ilyen gyenge, intorvertált funkció legkönnyebben az arckifejezésen, a szemkontaktuson és a testbeszéden figyelhető meg, továbbá közvetve a beszédben.

Forrás: http://typelogic.com/estj.html

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A ESTJ – „Ellenőrök” további jellemzői

  • ESTJ : „Ellenőrök” általános jellemése

   ESTJ – Ellenőrök elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat. Másodlagosan befelé fordul, ahova az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be. Az ESTJ – Ellenőrök a tények és az egyértelmű szükségletek világában élnek. A jelenben élnek, Részletek —>

  • ESTJ Ellenőrök magánélete

   Az ESTJ ellenőrök erősségei egy kapcsolatban: Általában lelkes és barátságos Kiegyensúlyozott, megbízható, lehet rá számítani Megteremti a biztonságot a családjának Sok erőfeszítést fektet bele, hogy a kötelezettségeinek eleget tegyen Általában jól bánik a pénzzel Nem érinti személyesen a konfliktus vagy kritika Nagyon komolyan veszi az elköteleződést Jól old meg konfliktusokat Részletek —>

  • ESTJ Ellenőrök munkája

   A leginkább vezetőnek alkalmas Gondviselő típus az “Ellenőr” (ESTJ). Sokan közülük saját üzletet nyitnak, vagy a karrierjükben fokozatosan a létrát megmászva jutnak el a vezető szerepéig, esetleg egy önkéntes szervezetben lesznek vezetők. Mások a kormány alkalmazottjaként vagy a hadseregben ill. a rendőrségben töltenek be tisztviselői szerepet. Egyes Ellenőrök műszakibb pályára Részletek —>