ISTP : „Kézművesek” általános jellemzése

Az ISTP – Kézműves elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat.

Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahonnan az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be.

Az ISTP – Kézművesek ellenállhatatlan késztetést éreznek, hogy megértsék, mi hogyan működik. Jók a logikai elemzésben, amit szeretnek gyakorlati célokra felhasználni.

Jellegzetességük, hogy jól érvelnek, bár nem érdeklik őket az olyan elméletek vagy fogalmak, amiknek nem látják a gyakorlati hasznát. Szeretnek mindent ízekre szedni és megérteni, hogyan működik.

Az ISTP – Kézművesek értékrendje

Nem hisznek a szabályokban és az előírásokban vagy azok követésében. Mivel ez akadályozná őket abban, hogy a saját fejük után menjenek. A kalandos természetük és a folyamatos izgalmak utáni vágyuk miatt hajlamosak nagyon könnyen elunni magukat.

Az ISTP – Kézművesek kitartanak a meggyőződéseik és az ügyeik mellett. Szilárd meggyőződésük, hogy mindenkit egyenrangúként és méltányosan kell kezelni.

Habár nem tisztelik a „Rendszer” szabályait, a saját szabályaikat és irányelveiket viszont hűen követik. Nem vesznek részt olyasmiben, ami sérti a saját törvényeiket.

Az ISTP – Kézművesek szeretnek egyedül lenni, és szükségük is van erre. Ekkor tudják a leginkább rendezni a gondolataikat. Nagy mennyiségű személytelen adatot szívnak magukba a külvilágból, és ezeket az adatokat rendezik, véleményeket formálnak, amikor egyedül vannak.

Az ISTP – Kézművesek cselekvés orientált emberek.

Szeretnek pörögni miközben mindenfélét csinálnak. Ők nem olyan emberek, akik egész nap egy asztalnál ülve hosszú távú terveket szövögetnek.

Vonzza őket a motorozás, a repülőgépek, az ejtőernyőzés, a szörfözés, stb. Élnek-halnak az izgalomért, és általában vakmerőek.

Az ISTP – Kézművesek félelmetesen függetlenek. Mozgástérre van szükségük, hogy meghozhassák a saját döntéseiket arról, hogy merre tartanak. Alkalmazkodók és spontánok lévén arra figyelnek, ami közvetlenül a szemük előtt van.

Általában jól értenek a műszaki dolgokhoz. Eredményes műszaki vezetőkké válhatnak. A részletekre és a praktikusságra koncentrálnak. Nagyon jó érzékük van a hasznossághoz és a részletek megragadásához.

Ez lehetővé teszi számukra, hogy gyors, hatékony döntéseket hozzanak. Az ISTP – Kézművesek kerülik, hogy személyes értékek alapján hozzanak döntéseket. Úgy érzik, hogy a döntéseket tárgyilagosan, a tényekre alapozva kell meghozni.

Az ISTP – Kézművesek érzelmi kihívásai

Nincsenek természetes módon tisztában azzal, hogy hogyan hatnak másokra.

Nem fordítanak figyelmet a saját érzéseikre, sőt nem is bíznak bennük, mert nehezen tesznek különbséget érzelmi reakciók és értékítélet között. Ez sok ISTP – Kézművesnek problémás terület.

Ha egy ISTP – Kézműves túl feszült, olykor heves érzelmi kitöréseket produkálhat. Míg a másik véglet az, amikor elárasztják az érzelmek és érzések, amiket úgy érzi meg kell osztania másokkal (gyakran nem a megfelelő módon).

Az az ISTP – Kézműves, aki maga alatt van, elmerül az értékítélet világában. Ez a hely nem természetes az ISTP – Kézműves számára. S egy-egy feladat elvégzésére való alkalmatlanságuk alapján ítélik meg magukat. Ezt követően zord érzelmi állapotban állnak neki az adott feladatnak, a legrosszabbakra számítva.

Az ISTP – Kézművesek jól teljesítenek krízis helyzetekben.

Általában atletikusak, és jó a szem- kéz koordinációjuk. Jók abban, hogy keresztülvigyenek egy projectet és elvarrják a szálakat.

Általában nincs gondjuk a tanulással, mert befelé fordulók és logikusan gondolkodnak.

Általában türelmes emberek, bár hajlamosak alkalmanként a heves érzelmi kitörésekre, a saját érzéseik figyelmen kívül hagyása folytán.

Az ISTP – Kézművesek adottságai

Az ISTP – Kézművesek sok természetes adottsággal rendelkeznek, és emiatt sok mindenhez értenek. Mindamellett akkor érzik igazán jól magukat, amikor olyan aktív, cselekvés orientált tevékenységekkel vannak elfoglalva, amik részletes logikus elemzést és technikai tudást igényelnek. Büszkék arra a képességükre, hogy mindig tudják mit kell lépni.

Az ISTP – Kézművesek optimisták, tele vannak jókedvvel. Hűek azokhoz, akiket magukkal egyenrangúnak tekintenek. Egyszerűek a vágyaik. Nagylelkűek, bizakodó és fogékony emberek, akik nem kérnek a korlátozó elköteleződésekből.


Az ISTP – Kézműves stresszes helyzetben:

 • Erősen fókuszál az adott pillanatra és az azonnali tényekre.
 • Aggodalmát és bosszúságát nagyon finom testbeszéddel fejezi ki, például felvonja a szemöldökét.
 • Csökönyössé válhat, amikor a helyes logikát kell alkalmazni.
 • A megoldhatatlan problémákat megoldhatónak tekinti, és nem akar addig tovább lépni, amíg nincs rájuk megoldás.

Stresszkezelési stratégiák:

 • Foglalja el magát kihívást jelentő, lehetőleg fizikai aktivitással, mint a kirándulás vagy sziklamászás.
 • Találjon időt arra, hogy egyedül olvas, pasziánszozik, vagy megnyugtatóan monoton tevékenységet végez.
 • Delegáljon megbízásokat másoknak és foglalkozzon a külvilággal.
 • Egy megbízható emberrel (szakértővel) ellenőrizze le, hogy mi a tényleges helyzet.

Forrás:

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A ISTP – „Kézművesek” további jellemzői

  • Az ISTP Kézművesek pszichológiai jellemzése

   Az ISTP – „Kézművesek” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje: Domináns: (Ti) Introvertált Gondolkodás Kiegészítő: (Se) Extravertált Érzékelés Harmadlagos: (Ni) Introvertált Intuíció Alárendelt: (Fe) Extravertált Érzés Az ISTP Kézművesek Introvertált Gondolkodása (Ti) A Gondolkodás, mint domináns funkció, általában megtartja a véleményét magának. Az introvertált gondolkodók benső világa Platón ideáinak világához hasonlít, ahol Részletek —>

  • ISTP Kézművesek magánélete

   Az ISTP Kézművesek erősségei egy kapcsolatban: Jó hallgató Általában magabiztos Általában optimista és jó vele lenni Praktikus és realista, jól kezeli a minden napi gondokat Nem érzi magát fenyegetve a kritikától és konfliktustól Relatív könnyedséggel képes kilépni egy kapcsolatból, ha úgy érzi vége Tiszteletben tartja mások egyedüllétre vonatkozó igényét Az Részletek —>

  • ISTP Kézművesek munkája

   Valószínűleg a “Kézműveseket” (ISTP) nevezhetjük a legfüggetlenebb személyiségtípusnak. Ez a típus a legjobb a mozgáskoordinációban, gyakran ki is használják ezt a képességüket, amikor pályát választanak. Saját vállalkozásuk lehet csontkovácsként vagy szemészként, lehetnek számítógép-programozók vagy technikusok. Az aktívabb foglalkozásokat is előszeretettel keresik, pl. pilóta, autóversenyző, rendőrbíró, katonai hírszerző ügynök. Nagyon jók Részletek —>