Az ISTP Kézművesek pszichológiai jellemzése

Az ISTP – „Kézművesek” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje:

Domináns: (Ti) Introvertált Gondolkodás
Kiegészítő: (Se) Extravertált Érzékelés
Harmadlagos: (Ni) Introvertált Intuíció
Alárendelt: (Fe) Extravertált Érzés

Az ISTP Kézművesek Introvertált Gondolkodása (Ti)

A Gondolkodás, mint domináns funkció, általában megtartja a véleményét magának. Az introvertált gondolkodók benső világa Platón ideáinak világához hasonlít, ahol minden kipróbálatlan ötletnek ki kell állnia az Igazság próbáját.

A Gondolkodásnak nem különösebben számít egy állítólagos személyes vagy politikai indok; minden elvnek meg kell felelnie a saját feltételének.

Az introvertált gondolkodók a saját irányelveikre és igényeikre fókuszálnak, és semmi sem lenne jobban kedvükre, mint ha mások is ugyanezt tennék.

Egy ISTP kézműves képes olyan posztert kiragasztani, amin egy orángután szerepel, alatta a szöveggel, „ha kíváncsi leszek a véleményedre, kiverem belőled”. Elég annyit mondani, hogy az ISTP természeténél fogva meglehetősen szabad szellemű.

Az ISTP Kézművesek Extravertált Érzékelése (Se)

Az Érzékelés, mint segédfunkció gondoskodik róla, hogy a Gondolkodás a fizikai világ minden részletéről információt kapjon.

Felerősödött, tudatos érzékeléssel rendelkezik, és mint a többi életművész SP, a kézműves is saját késztetéseinek kielégítésével tud legjobban feltöltődni. A sportok számára vonzóak a tisztán érzékleti élmények miatt.

A domináns introvertált gondolkodás és a segédfunkcióként működő extravertált érzékelés kombinációja józan realizmust jellemzi.

A rendkívüli hibafelfedező és elhárító képessége fogékonnyá teszi a gyakorlati diagnosztikai feladatokra (különösen a gépek és számítógépek világában) vagy a nyomozói munkákra, valószínűleg ebből a párosból eredeztethető.

Az ISTP Kézművesek Introvertált Intuíciója (Ni)

A harmadlagos funkcióként jelen lévő intuíció nem kap túl nagy szerepet. Az ISTP hajlamos a zsigeri megérzéseitől „tanácsot kérni”, amik nagy valószínűséggel ebből a funkcióból erednek, öntudatlanul.

Mint a többi életművész SP típus, általában nem lelkesedik a teóriák és filozófiai problémák iránt, és még kevésbé érdeklik a végtelen viták, amiben az intuitív típusok (különösen az NP-k) olyan sűrűn szeretnek elmélyedni.

Az ISTP Kézművesek Extravertált Érzése (Fe)

Az alárendelt (legkevésbé érzékelhető) funkció, az érzés ennél a típusnál extravertált, és ha épp használatban van, akkor meglehetősen jól érzékelhető.

Mint mindegyik típusnál, az alárendelt funkció relatíve egyszerű, és gyakran öntudatlanul működik amolyan „mindent vagy semmit” módon.

Ha tudatosan van alkalmazva, az Érzés érzékennyé és lojálissá teszi, ami könnyen a javára szolgálhat, de akár hatalmas bajba is sodorhatja.

Tanácsos fenntartani és ápolni az Érzést, de állandó éberséggel is kell figyelnie, és védelmeznie a kizsákmányolástól és egyéb katasztrófáktól.

Forrás: http://typelogic.com/istp.html

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A ISTP – „Kézművesek” további jellemzői

  • ISTP : „Kézművesek” általános jellemzése

   Az ISTP – Kézműves elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahonnan az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be. Az ISTP – Kézművesek ellenállhatatlan késztetést éreznek, hogy megértsék, mi hogyan működik. Jók a Részletek —>

  • ISTP Kézművesek magánélete

   Az ISTP Kézművesek erősségei egy kapcsolatban: Jó hallgató Általában magabiztos Általában optimista és jó vele lenni Praktikus és realista, jól kezeli a minden napi gondokat Nem érzi magát fenyegetve a kritikától és konfliktustól Relatív könnyedséggel képes kilépni egy kapcsolatból, ha úgy érzi vége Tiszteletben tartja mások egyedüllétre vonatkozó igényét Az Részletek —>

  • ISTP Kézművesek munkája

   Valószínűleg a “Kézműveseket” (ISTP) nevezhetjük a legfüggetlenebb személyiségtípusnak. Ez a típus a legjobb a mozgáskoordinációban, gyakran ki is használják ezt a képességüket, amikor pályát választanak. Saját vállalkozásuk lehet csontkovácsként vagy szemészként, lehetnek számítógép-programozók vagy technikusok. Az aktívabb foglalkozásokat is előszeretettel keresik, pl. pilóta, autóversenyző, rendőrbíró, katonai hírszerző ügynök. Nagyon jók Részletek —>