ISFP : „Alkotók” áltatános jellemzése

Az ISFP – Alkotó elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét. Aszerint áll hozzá dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahonnan az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be.

Az ISFP – Alkotók az érzékek birodalmában élnek.

Kiélezett érzékeikkel tapasztalják meg, milyen alakja, íze, hangja, érzete és illata van valaminek. Nagyra értékelik a művészetekben rejlő esztétikai szépséget. Gyakran ők maguk is művészek, mivel általában van tehetségük olyan dolgok készítéséhez és megalkotásához, amelyek intenzíven hatnak az érzékekre.

Az ISFP – Alkotók értékrendje

Határozott értékrendjük van, amihez igyekeznek következetesen tartani magukat az élet mindent területén. Érezniük kell, hogy aszerint élnek, ami szerintük helyes. Ellenszegülnek bárminek, ami ellenkezik ezen törekvéseikkel. Feltehetően olyan munkát és hivatást választanak, ami lehetőséget ad nekik belső értékeikhez igazodó személyes céljaik megvalósítására.

Az ISFP – Alkotók hajlamosak csendesek és visszafogottak lenni, és nehéz őket kiismerni. Az ötleteiket és a véleményüket csak a hozzájuk legközelebb állókkal osztják meg. Kedvesen, szelíden és érzékenyen bánnak másokkal.

Fontosnak tartják, hogy hozzájáruljanak az emberek jólétéhez és boldogságához, és sok erőt és energiát képesek áldozni olyan tettekre, amikben hisznek.

Az ISFP – Alkotók erősen vonzódnak az esztétikus és szép dolgokhoz. Gyakori, hogy nagy állatbarátok, és igazán becsülik a természet szépségeit. Eredetiek és függetlenek, és szükségük van személyes térre.

Becsülik azokat az embereket, akik veszik a fáradságot, hogy megértsék az ISFP – Alkotót, és akik támogatják az ISFP – Alkotót a céljai sajátos és egyedi módon történő elérésében. Azok akik nem ismerik őket eléggé, a gondtalan jókedv jelének tekintik ezt a fajta sajátos életvitelt. Pedig az ISFP – Alkotó tulajdonképpen nagyon is komolyan veszi az életet. Folyamatosan konkrét információt gyűjtve, és azt az értékrendjének alávetve keresi a tisztánlátást és a mögöttes jelentését a dolgoknak.

Az ISFP – Alkotók a tettek emberei.

„Cselekvők”, és általában nem szeretik a fogalmakról és ötletekről szóló elmélkedést, hacsak nem látják kézzelfogható hasznát.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Olyan környezetben tanulnak a legkönnyebben, ahol mindent kipróbálhatnak. Épp ezért könnyen elunhatják magukat, ha a hagyományos tanítási módszerekkel találkoznak, amik az elvont gondolkodásra építenek.

Nem szeretik a személytelen elemzést. S nincsenek kibékülve a gondolattal, hogy szigorúan logikára támaszkodva hozzanak döntéseket. A határozott értékrendjük megköveteli, hogy a döntéseiket a személyes meggyőződéseikre alapozzák. Nem pedig holmi személytelen szabályokra vagy törvényekre.

Az ISFP – Alkotók társas viselkedése

Az ISFP – Alkotók rendkívül jó megfigyelők az embereket illetően. Folyamatosan gyűjtik a konkrét információt az emberekről, és próbálnak rájönni ezek jelentésére. Általában átütő pontossággal mérnek fel másokat.

Az ISFP – Alkotók kedvesek és együttérzők. Őszintén törődnek az emberekkel, és szeretik, ha kiszolgálhatnak másokat. Szokatlanul mély törődéssel kezelik azokat, akik közel állnak hozzájuk. Sokkal inkább tettekkel mutatják ki a szeretetüket, mint szavakkal.

Az ISFP – Alkotók épp úgy nem vágynak arra, hogy vezessenek vagy irányítsanak másokat, ahogy arra sem, hogy őket vezessék vagy irányítsák. Szükségük van térre és egyedüllétre, hogy kiértékeljék az életükben adódó körülményeket az értékrendjüknek megfelelően. S legtöbbször tiszteletben tartják mások hasonló igényeit.

Az ISFP – Alkotó hajlamos rá, hogy ne becsülje meg magában azokat a dolgokat, amikhez rendkívül jól ért. A szilárd értékrendjük nagyfokú maximalizmusra sarkallhatja őket, ami ahhoz vezet, hogy szükségtelenül keményen ítélik meg önmagukat.

Az ISFP – Alkotó sok különleges adottsággal szolgál a világnak, főleg ami a művészi szépség közvetítését és mások önzetlen kiszolgálását illeti.

Az ISFP – Alkotó számára az élet ritkán könnyű, mert annyira komolyan veszik azt. De minden eszközzel rendelkeznek ahhoz, hogy a saját életüket és azokét, akik közel állnak hozzájuk, kellemes élményekben gazdaggá varázsolják.

Az ISFP – Alkotók önmegvalósítása

Az ISFP – Alkotók hamar képesek új utakra tévedni. Sokan közülük mohón fejest ugranak az új divatokba, avantgárd élményekbe és menő trendekbe. Néhányan egyenesen diktálják a divatot.

Mivel érzékeik szorosabb kapcsolatban állnak a valósággal, mint INFP társaiké, az ISFP – Alkotók az „itt és most”-ban élnek. A késztetéseik szabadság után sóvárognak. S gyakran olyankor bontakoznak ki, amikor mások a legkevésbé sem számítanak rá. Az az ISFP – Alkotó, aki folyamatosan elfojtja e késztetéseit, belül halottnak érzi magát. S végül talán pánikszerű menekülésre fogja.

Egy ISFP – Alkotó barátom öt év alatt úgy lebetegedett, hogy mostanra mozdulni sem bír. Ennek ellenére ő továbbra is elhagyja otthonát az éjszaka közepén, s Las Vegasba megy, vagy akárhová, függetlenül fizikai állapotának nehézségeitől.

Első találkozáskor az ISFP – Alkotó igen bájos és megnyerő tud lenni, eláraszt bókjaival (melyekre talán rá sem szolgált az ember). Máskor viszont ugyanaz a személy akár zárkózott és elkülönült is lehet.

Egyes ISFP – Alkotó férfiakban túlteng a versenyszellem, különösen a sportok és táblajátékok terén. S alkalmasint igen nehezükre esik veszíteni. Ez a versengő természet, mely megfigyelhető más SP – Életművész típusoknál is, néha „szerencsés megérzéseket” ébreszt az ISFP – Alkotóban és kockázatvállalásra sarkallja.

Az ISFP – Alkotók többségének nehéz feladat a szervezett oktatás. Sokan otthagyják a középiskolát, még mielőtt elvégeznék azt. Érdeklődésük könnyebben fenntartható tapasztalati tanulással, melyben sokuk egészen kiváló. Az ISFP – Alkotók órákig képesek megállás nélkül gyakorolni egy hangszeren, vagy csiszolgatni egy számukra fontos készséget, nem is a gyakorlás, sokkal inkább a tapasztalás öröme miatt.

Megkülönböztető diagnózis

Az ISFP – Alkotók kevésbé fantázia-orientáltak, mint az INFP – tanácsadók. Ugyanakkor ezen típusokat gyakran összekeverik. Az INFP – tanácsadók erőteljesen az álmodozás, a költészet, a próza és a filozófiai eszmefuttatások felé hajlanak. Az ISFP – Alkotók pedig inkább megélik az ösztöneiket, mintsem hogy írjanak vagy akár beszéljenek róluk.

Az ISFJ – Oltalmazókat az elvárások vezérlik, a „kell” és a „kéne”. Az ISFP – Alkotók viszont az Érzésükre támaszkodnak (ami természetéből adódóan döntéshozó funkció). Mely véletlenszerűen tör ki, és épp oly hirtelen és rejtélyesen távozik, ahogyan megjelent.

Az érzelmi megítélés sokféle kifejezése miatt az ISFP – Alkotókat néha összetévesztik az ESFJ – Gondoskodókkal is. Ám az ISFP – Alkotó zárkózottabb és gyakran elrejti érzelmeit, melyeket az ESFJ – Gondoskodó igen hajlamos kimutatni.

Az ESFP – Előadók szívesebben kifejezik gondolataikat (amit általában jól megy nekik). Az ISFP – Alkotók lenyűgözően teljesítenek reflektorfényben, de általában nem sok mondanivalójuk van a produkcióval kapcsolatban. Például, igen kevés ISFP – Alkotóból lenne lemezlovas. Hisz ez egy olyan terület, ahol az ESFP – Előadók képviseltetik magukat igen erősen.


Az ISFP – Alkotó stresszes helyzetben:

  • Azt éli meg, hogy nem felelt meg mások elvárásainak.
  • Fél attól, hogy elveszít fontos kapcsolatokat vagy elszigetelődik.
  • Nyugtalanságot gerjeszthet ott, ahol eddig nem volt.
  • A világ összes negatív és destruktív elemét észreveszi.
  • Egyre frusztráltabb attól, hogy egyedül kell azon dolgoznia, hogy ez a világ jobb hely legyen.

Stresszkezelési stratégiák:

  • Hagyja, hogy az események a maguk tempójában veszítsék el az energiát.
  • Találjon helyet és időt, hogy átgondolja, ami fontos.
  • Kezdjen bele kézműves tevékenységbe, ahol ismerős, bevált készségeit használhatja.
  • Találjon egy megbízható barátot, akinek elmondhatja a gondjait, és biztosan támogatni fogja érzéseiben.

Forrás:

http://typelogic.com/isfp.html

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..