ISFP : „Alkotók” áltatános jellemzése

Az ISFP – Alkotó elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét. Aszerint áll hozzá dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahonnan az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be.

Kiélezett érzékeikkel tapasztalják meg, milyen alakja, íze, hangja, érzete és illata van valaminek. Nagyra értékelik a művészetekben rejlő esztétikai szépséget. Gyakran ők maguk is művészek, mivel általában van tehetségük olyan dolgok készítéséhez és megalkotásához, amelyek intenzíven hatnak az érzékekre.

Határozott értékrendjük van, amihez igyekeznek következetesen tartani magukat az élet mindent területén. Érezniük kell, hogy aszerint élnek, ami szerintük helyes. Ellenszegülnek bárminek, ami ellenkezik ezen törekvéseikkel. Feltehetően olyan munkát és hivatást választanak, ami lehetőséget ad nekik belső értékeikhez igazodó személyes céljaik megvalósítására.

Az ISFP – Alkotók mindennapjai

Az ISFP – Alkotók hajlamosak csendesek és visszafogottak lenni, és nehéz őket kiismerni. Az ötleteiket és a véleményüket csak a hozzájuk legközelebb állókkal osztják meg. Kedvesen, szelíden és érzékenyen bánnak másokkal.

Fontosnak tartják, hogy hozzájáruljanak az emberek jólétéhez és boldogságához, és sok erőt és energiát képesek áldozni olyan tettekre, amikben hisznek.

Az ISFP – Alkotók erősen vonzódnak az esztétikus és szép dolgokhoz. Gyakori, hogy nagy állatbarátok, és igazán becsülik a természet szépségeit. Eredetiek és függetlenek, és szükségük van személyes térre.

Becsülik azokat az embereket, akik veszik a fáradságot, hogy megértsék őket, és akik ennek ismeretében hajlandók támogatni a céljaik sajátos és egyedi módon történő elérését.

Azok akik nem ismerik őket eléggé, a gondtalan jókedv jelének tekintik ezt a fajta sajátos életvitelt. Pedig az ISFP – Alkotó tulajdonképpen nagyon is komolyan veszi az életet. Folyamatosan konkrét információt gyűjtve, és azt az értékrendjének alávetve keresi a tisztánlátást és a mögöttes jelentését a dolgoknak.

Az ISFP – Alkotók a tettek emberei.

„Cselekvők”, és általában nem szeretik a fogalmakról és ötletekről szóló elmélkedést, hacsak nem látják kézzelfogható hasznát.

Olyan környezetben tanulnak a legkönnyebben, ahol mindent kipróbálhatnak. Épp ezért könnyen elunhatják magukat, ha a hagyományos tanítási módszerekkel találkoznak, amik az elvont gondolkodásra építenek.

Nem szeretik a személytelen elemzést. S nincsenek kibékülve a gondolattal, hogy szigorúan logikára támaszkodva hozzanak döntéseket. A határozott értékrendjük megköveteli, hogy a döntéseiket a személyes meggyőződéseikre alapozzák. Nem pedig holmi személytelen szabályokra vagy törvényekre.

Éppen ezért a szabályok követésében néha elég rugalmasak. Inkább egy hozzávetőleges keretet jelentenek nekik számukra, s nem egy abszolút dolgot, ami mint egy fal, útját állja a kreativitásuknak. Például az alkotó munka során az A4 lap mérete lehet akár gond is, mint a lehetőségek tárháza…

Az ISFP – Alkotók társas viselkedése

Az ISFP – Alkotók rendkívül jó megfigyelők az embereket illetően. Folyamatosan gyűjtik a konkrét információt az emberekről, és próbálnak rájönni ezek jelentésére. Általában átütő pontossággal mérnek fel másokat.

Kedvesek és együtt érzők. Őszintén törődnek az emberekkel, és szeretik, ha kiszolgálhatnak másokat. Szokatlanul mély törődéssel kezelik azokat, akik közel állnak hozzájuk. Sokkal inkább tettekkel mutatják ki a szeretetüket, mint szavakkal.

Épp úgy nem vágynak arra, hogy vezessenek vagy irányítsanak másokat, ahogy arra sem, hogy őket vezessék vagy irányítsák. Szükségük van térre és egyedüllétre, hogy kiértékeljék az életükben adódó körülményeket az értékrendjüknek megfelelően. S legtöbbször tiszteletben tartják mások hasonló igényeit.

Az ISFP – Alkotó hajlamos rá, hogy ne becsülje meg magában azokat a dolgokat, amikhez rendkívül jól ért. A szilárd értékrendjük nagyfokú maximalizmusra sarkallhatja őket, ami ahhoz vezet, hogy szükségtelenül keményen ítélik meg önmagukat.

Az ISFP – Alkotó sok különleges adottsággal szolgál a világnak, főleg ami a művészi szépség közvetítését és mások önzetlen kiszolgálását illeti.

Az ISFP – Alkotó számára az élet ritkán könnyű, mert annyira komolyan veszik azt. De minden eszközzel rendelkeznek ahhoz, hogy a saját életüket és azokét, akik közel állnak hozzájuk, kellemes élményekben gazdaggá varázsolják.

Az ISFP – Alkotók önmegvalósítása

Az ISFP – Alkotók hamar képesek új utakra tévedni. Sokan közülük mohón fejest ugranak az új divatokba, avantgárd élményekbe és menő trendekbe. Néhányan egyenesen diktálják a divatot.

Mivel érzékeik szorosabb kapcsolatban állnak a valósággal, mint az INFP Gyógyítóké, az ISFP – Alkotók az „itt és most”-ban élnek. A késztetéseik szabadság után sóvárognak. S gyakran olyankor bontakoznak ki, amikor mások a legkevésbé sem számítanak rá.

Azok az ISFP-k, akik folyamatosan elfojtják e késztetéseiket, belül halottnak érzik magukat. S végül talán pánikszerű menekülésre fogják.

Egy ISFP – Alkotó barátom öt év alatt úgy lebetegedett, hogy mostanra mozdulni sem bír. Ennek ellenére ő továbbra is elhagyja otthonát az éjszaka közepén, s Las Vegasba megy, vagy akárhová, függetlenül fizikai állapotának nehézségeitől.

Az ISFP – Alkotók kihívásai

Első találkozáskor az ISFP – Alkotó igen bájos és megnyerő tud lenni, eláraszt bókjaival (melyekre talán rá sem szolgált az ember). Máskor viszont ugyanaz a személy akár zárkózott és elkülönült is lehet.

Egyes Alkotó férfiakban túlteng a versenyszellem, különösen a sportok és táblajátékok terén. S alkalmasint igen nehezükre esik veszíteni. Ez a versengő természet, mely megfigyelhető más SP – Életművész típusoknál is, néha „szerencsés megérzéseket” ébreszt az ISFP – Alkotókban, és kockázatvállalásra sarkallja őket.

Az Alkotók többségének nehéz feladat a szervezett oktatás. Sokan otthagyják a középiskolát, még mielőtt elvégeznék azt. De ez közel sem jelenti az, hogy képzetlenek vagy alacsony tudásúak lennének.

Holott az érdeklődésük könnyebben fenntartható tapasztalati tanulással, melyben sokuk egészen kiváló. Órákig képesek megállás nélkül gyakorolni egy hangszeren, vagy csiszolgatni egy számukra fontos készséget. Nem is elsősorban a gyakorlás, sokkal inkább a tapasztalás öröme miatt.

Megkülönböztető diagnózis

Az ISFP – Alkotók kevésbé fantázia-orientáltak, mint az INFP – tanácsadók. Ugyanakkor ezen típusokat gyakran összekeverik. Az INFP – tanácsadók erőteljesen az álmodozás, a költészet, a próza és a filozófiai eszmefuttatások felé hajlanak. Az ISFP – Alkotók pedig inkább megélik az ösztöneiket, mintsem hogy írjanak vagy akár beszéljenek róluk.

Az ISFJ – Oltalmazókat az elvárások vezérlik, a „kell” és a „kéne”. Az ISFP – Alkotók viszont az Érzésükre támaszkodnak (ami természetéből adódóan döntéshozó funkció). Mely véletlenszerűen tör ki, és épp oly hirtelen és rejtélyesen távozik, ahogyan megjelent.

Az érzelmi megítélés sokféle kifejezése miatt az ISFP – Alkotókat néha összetévesztik az ESFJ – Gondoskodókkal is. Ám az ISFP – Alkotó zárkózottabb és gyakran elrejti érzelmeit, melyeket az ESFJ – Gondoskodó igen hajlamos kimutatni.

Az ESFP – Előadók szívesebben kifejezik gondolataikat (amit általában jól megy nekik). Az ISFP – Alkotók lenyűgözően teljesítenek reflektorfényben, de általában nem sok mondanivalójuk van a produkcióval kapcsolatban. Például, igen kevés ISFP – Alkotóból lenne lemezlovas. Hisz ez egy olyan terület, ahol az ESFP – Előadók képviseltetik magukat igen erősen.

Az ISFP alkotók mindig nyitottak a világra.


Az ISFP – Alkotó stresszes helyzetben:

 • Azt éli meg, hogy nem felelt meg mások elvárásainak.
 • Fél attól, hogy elveszít fontos kapcsolatokat vagy elszigetelődik.
 • Nyugtalanságot gerjeszthet ott, ahol eddig nem volt.
 • A világ összes negatív és destruktív elemét észreveszi.
 • Egyre frusztráltabb attól, hogy egyedül kell azon dolgoznia, hogy ez a világ jobb hely legyen.

Stresszkezelési stratégiák:

 • Hagyja, hogy az események a maguk tempójában veszítsék el az energiát.
 • Találjon helyet és időt, hogy átgondolja, ami fontos.
 • Kezdjen bele kézműves tevékenységbe, ahol ismerős, bevált készségeit használhatja.
 • Találjon egy megbízható barátot, akinek elmondhatja a gondjait, és biztosan támogatni fogja érzéseiben.

Forrás:

http://typelogic.com/isfp.html

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A ISFP – „Alkotók” további jellemzői

  • Az ISFP Alkotók pszichológiai jellemzése

   Az ISFP  – „Alkotók” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje: Domináns: (Fi) Introvertált Érzés Kiegészítő: (Se) Extravertált Érzékelés Harmadlagos: (Ni) Introvertált Intuíció Alárendelt: (Te) Extravertált Gondolkodás Az ISFP Alkotók introvertált érzése (Fi): Az alkotók életében az Érzés (F) a domináns funkció, melyet nem tart kordában a társadalom, vagy más külső behatás. Magától Részletek —>

  • ISFP Alkotók munkája

   A legnehezebben bekategorizálható típus az “Alkotó” (ISFP). Talán a legfőbb jellegzetességük, hogy az értékeik szerint döntenek a legtöbb dologról és általában jó az esztétikai érzékük. Ha az az életcéljuk, hogy jót tegyenek másokkal, gyakran mennek el az egészségügybe vagy az állategészségügybe dolgozni vagy a szociális szolgáltatások területét választják. Ha a Részletek —>

  • ISFP Alkotók magánélete

   Az ISFP alkotók erősségei egy kapcsolatban: Melegszívű, barátságos Általában optimista Jó hallgató Jól bánik a mindennapi gondokkal Rugalmas, laza Imádja az esztétikát és s szépséget, valószínűleg attraktív otthona van Komolyan veszi az elköteleződést és képes életre szóló kapcsolatokban kitartani Értékeli és tiszteli a másik személyes életterét Szereti kimutatni a szeretetét Részletek —>