Az ISFP Alkotók pszichológiai jellemzése

Az ISFP  – „Alkotók” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje:

Domináns: (Fi) Introvertált Érzés
Kiegészítő: (Se) Extravertált Érzékelés
Harmadlagos: (Ni) Introvertált Intuíció
Alárendelt: (Te) Extravertált Gondolkodás

Az ISFP Alkotók öntörvényű emberek, akik csak az érzéseik által meghatározott értékrend szerint élnek.

Az ISFP Alkotók introvertált érzése (Fi):

Az alkotók életében az Érzés (F) a domináns funkció, melyet nem tart kordában a társadalom, vagy más külső behatás.

Magától fejleszti ki saját törvényeit és hitvallását, melyet mindig szem előtt tart, s melyhez igen erősen ragaszkodik.

Az alkotók keresők, akiket a tisztaság és az idealizmus felkutatása hajt, ám hogy ez kinek mit jelent, azt már ő maga határozza meg. Az Érzések ideiglenesen kifelé is irányulhatnak, ám képtelenség hosszasan távol tartani saját magát, az elzárt kis otthonától.

Ha az egyén hatalmas, nagyszerű értékekkel rendelkezik, az Érzés bátor önzetlenségben nyilvánulhat meg.

Ugyanakkor, ha saját maga felé fordítja, gátlástalan, szeszélyes és rejtélyes lénnyé válik, aki akár olyan szörnyű tettekre is képes, mint a csalás vagy az árulás.

Az ISFP Alkotók extravertált érzékelése (Se):

Az ISFP alkotók egyik ujját mindig az „itt és most” pulzusán tartja, jobban ért a cselekvéshez, a tettekhez és az dolgok megízleléséhez, mint a töprengéshez, a visszajelzésekhez vagy a tűnődéshez. Ahogy a legtöbb életművész SP, az alkotó is élénken érzékeli a színeket, a hangokat, a különböző szerkezeteket és a mozgásokat.

Nem ritka, hogy kitűnnek érzékelésükkel, mozgással kapcsolatos képességeikkel, vagy kéz-szem koordinációjukkal.

Mgbecsüli belső sugallatait, s a leggyönyörűbb, legelegánsabb és legművészibb alkotások ezen fizikai és érzéki kifejezésre sarkalló belső hajtóerőnek köszönhetők.

Az ISFP Alkotók introvertált Intuíciója (Ni):

A harmadlagos intuíció az ISFP belső világának hátterében dolgozik leghatékonyabban. Talán innen származnak a megérzések is, melyekből az életművész SP-k tájékozódnak az esélyeket illetően.

Jóllehet, az ISFP alkotóknak „szerencséje” van néha, az Intuíció, mint a kommunikáció eszköze, általában igen gyenge segítő. Ezt bizonyítja a következetlenség, a képzavar, és alkalmasint bizonyos kezdőbetűk felcserélése.

Az ISFP Alkotók extravertált gondolkodása (Te):

Az ISFP az Extravertált Gondolkodást használhatja olyan külső helyzetekben, melyek lezárást igényelnek.

Ahogyan az alárendelt funkciók esetében, az efféle Gondolkodás is mindent vagy semmit elven működik. Így aztán, ahogy más FP típusoknál is, könnyen előfordulhat, hogy az Extravertált Gondolkodás kontextus nélküli és aránytalan.

Az esetek nagy részében az e típusba tartozó emberek nagyon könnyedek, ahogy a nyitott Érzékelésüknek élnek, mely indirekt módon közvetíti az Érzésen alapuló értékeket és véleményeket, ahogy az az introvertált funkciókra jellemző.

Forrás: http://typelogic.com/isfp.html

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A ISFP – „Alkotók” további jellemzői

  • ISFP : „Alkotók” áltatános jellemzése

   Az ISFP – Alkotó elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét. Aszerint áll hozzá dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahonnan az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be. Kiélezett érzékeikkel tapasztalják meg, milyen alakja, Részletek —>

  • ISFP Alkotók munkája

   A legnehezebben bekategorizálható típus az “Alkotó” (ISFP). Talán a legfőbb jellegzetességük, hogy az értékeik szerint döntenek a legtöbb dologról és általában jó az esztétikai érzékük. Ha az az életcéljuk, hogy jót tegyenek másokkal, gyakran mennek el az egészségügybe vagy az állategészségügybe dolgozni vagy a szociális szolgáltatások területét választják. Ha a Részletek —>

  • ISFP Alkotók magánélete

   Az ISFP alkotók erősségei egy kapcsolatban: Melegszívű, barátságos Általában optimista Jó hallgató Jól bánik a mindennapi gondokkal Rugalmas, laza Imádja az esztétikát és s szépséget, valószínűleg attraktív otthona van Komolyan veszi az elköteleződést és képes életre szóló kapcsolatokban kitartani Értékeli és tiszteli a másik személyes életterét Szereti kimutatni a szeretetét Részletek —>