ESTP : „Vállalkozók” általános jellemzése

Öltönyös vállalkozó épp egy megoldáson agyal

Az ESTP Vállalkozók a problémák megoldásának emberei.

Az ESTP – Vállalkozó elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét, ahonnan az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be. Másodlagosan befelé fordul, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat.

Társaságkedvelő, egyenes emberek. Lelkesek és könnyen izgalomba jönnek, akik a tettek világában élnek.

Nyers és egyenes, a kockázatokat vállalók. Készségesen vetik bele magukat a dolgok közepébe, s nem félnek közben bepiszkolni a kezüket.

Az „itt és most”-ban élnek. Nem tartják sokra az önelemzést vagy az elméleteket. Megnézik, hogy mik a tények egy adott helyzetben, gyorsan eldöntik, hogy mit kell tenni, cselekszenek, és mennek is tovább.

Az ESTP – Vállalkozók személyisége

Az ESTP – Vállalkozóknak van egy rejtélyes képességük, mellyel érzékelik más emberek hozzáállását és motivációit. Olyan jelentéktelen jeleket is képesek észre venni, melyek más típusok figyelmét teljesen elkerülik, mint például arckifejezések vagy a testtartás.

Jellemzően pár lépéssel a beszélgetőpartnerük előtt járnak. Amit arra használnak, hogy azt hozzák ki egy helyzetből, amit szeretnének.

A szabályokat és törvényeket inkább a viselkedésre vonatkozó javaslatoknak tekintik, semmint rendelkezéseknek. Ha egy ESTP – Vállalkozó elhatározta, hogy valamit meg kell tenni, akkor a „megteszem és kész” hozzáállása érvényesül a szabályok ellenében.

Ugyanakkor gyakran megvan a saját meggyőződésük arról, hogy mi a jó és mi a rossz. Makacsul ragaszkodnak az elveikhez. Még akkor is, ha az előírt szabályok nem jelentenek sokat számukra.

De a saját becsületük előírja számukra, hogy soha semmilyen körülmények között se tegyenek olyat, ami szerintük rossz.

Az ESTP – Vállalkozó társasági élete

Az ESTP – Vállalkozóknak jó érzéke van a drámához és a stílushoz. Lendületes, gyorsan beszélő emberek, akik értékelik az élet szépségeit. Olykor szerencsejátékosok vagy pazarlók is lehetnek. Általában nagyon jól mesélnek történeteket és ügyesen rögtönöznek. Tipikusan inkább az adott pillanatban találnak ki mindent, minthogy egy terv szerint cselekedjenek.

Szeretik a szórakozást, és jó társaságot nyújtanak. Időnként megbánthatnak másokat, anélkül, hogy azt észrevennék. Mivel általában nincsenek tisztában és talán nem is érdekli őket, hogy milyen hatással van másokra, amit mondanak.

Nem arról van szó, hogy nem törődnek másokkal, hanem arról, hogy a döntéshozás folyamatában nem veszik figyelembe más emberek érzéseit. Mert a tényekre és logikára alapozva hoznak döntést.

Az Vállalkozók legfejletlenebb területe az intuitív oldaluk.

Nincs türelmük a teóriákhoz, és nem tartják őket hasznosnak a „mindent elintézek” küldetésük során. Egy ESTP – Vállalkozónak alkalmanként lehetnek erős megérzései, amik gyakran teljesen tévesek, de időnként nagyon élénkek és pozitívak. Az ESTP – Vállalkozók nem bíznak az ösztöneikben, és gyanakodva tekintenek más emberek megérzéseire is.

Az ESTP – Vállalkozónak gyakran vannak problémái a tanulással. Főleg a felsőoktatásban, ami olyan területekkel foglalkozik, ahol az elméletek nagyon fontosak. Unalmasnak tartják az olyan tárgyakat, amelyeknél úgy érzi, nem nyújt neki semmi hasznosat, amivel megoldhatnának vagy elintézhetnének dolgokat.

S ez még akkor is igaz, ha ragyogóan intelligens.

Az ESTP a hivatás területén

Az ESTP – Vállalkozónak szüksége van arra, hogy mozgásban legyen, pörögjön. Ezért jól teljesítenek olyan hivatásokban, amik nem korlátoznak vagy szabnak határokat.

Az ESTP – Vállalkozókból rendkívül jó kereskedő válhat. Fojtogatva érzik magukat és boldogtalanokká válnak, ha rutinszerű robotolásra kényszerülnek.Az ESTP – Vállalkozók természetes energia- és lelkesedés többlettel rendelkeznek, ami jó vállalkozókká teszi őket.

Képesek nagyon izgatottá válni, és ezt másokra átsugározni, fellelkesítve, majd tettekre sarkallva őket. Bárkinek bármit el tudnak adni. Akció orientáltak, gyorsan hoznak döntéseket.

Mindent egybevetve, kivételes tehetséggel képesek mozgásba hozni dolgokat. Általában nem túl jók abban, hogy mindezeket végig is vigyék, ezt inkább másokra hagyják.

Kitartóan végigcsinálni valamit olyasmi, aminek az elsajátítására az ESTP – Vállalkozóknak külön érdemes odafigyelniük.

Az ESTP – Vállalkozók:

 • praktikusak,
 • jó megfigyelők,
 • szeretnek szórakozni,
 • spontán kockázat vállalók, azzal a kiváló képességgel, hogy
 • újító megoldásokat tudnak rögtönözni egy-egy problémára.
 • Lelkesek és
 • szórakoztatóak, és
 • remek ösztönzők.

Ha egy ESTP – Vállalkozó felismeri a valódi adottságait, és olyan területen helyezkedik el, ahol ezeket kamatoztathatja, akkor igazán nagyszerű dolgokat vihet véghez.


A Vállalkozók stresszes helyzetben:

 • A kedves humor szinte eltűnik
 • Kételkedni kezd abban, hogy képes tisztán felmérni a helyzetet
 • Fél, hogy mások képtelennek tartják bizonyos dolgokra, és alkalmatlannak látják
 • Minden változást negatívnak és ijesztőnek lát
 • Precízen, szigorúan, ridegen viselkedik

Stresszkezelési stratégiák:

 • Dolgozzon ki racionális és józan terveket a helyzetre
 • Hívjon össze egy csoportot (barátokat), és beszéljék meg a helyzetet, hogy kapjon objektív visszajelzést
 • Vegyen részt másokkal lendületes fizikai tevékenységben (pl. csapatjátékok)
 • Alaposabban vizsgálja meg evési szokásait

Forrás:

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A ESTP – „Vállalkozók” további jellemzői

  • Az ESTP Vállalkozók pszichológiai jellemzése

   Az ESTP – „Vállalkozók” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje: Domináns: (Se) Extravertált Érzékelés Kiegészítő: (Ti) Introvertált Gondolkodás Harmadlagos: (Fe) Extravertált Érzés Alárendelt: (Ni) Introvertált Intuíció Az ESTP – Vállalkozók Extravertált Érzékelés (Se) Az ESTP – Vállalkozók a legrealistább lélektani típus. Az Extravertált Érzékelésének köszönhetően a jelenben él, az egyetlen élő, valóban Részletek —>

  • ESTP Vállalkozók magánélete

   Az ESTP vállalkozók erősségei egy kapcsolatban: Bájos, lenyűgözi az embereket Szellemes, okos és népszerű A konfliktus és kritika nem érinti személyesen Kiváló és hidegfejű vészhelyzetekben Lelkes és jó kedélyű, mindent próbál élvezetessé tenni Mivel ő maga is egy nagy gyerek, szívesen tölt időt a gyerekeivel Hajlamos elkényeztetni a szeretteit nagy Részletek —>

  • ESTP Vállalkozók munkája

   A “Vállalkozó” (ESTP) jellemzően a sok aktivitással járó foglalkozásokat keresi, pl. mentős, katona, rendőr vagy pilóta. Egyeseket a pénzügyi területek nyűgöznek le, pénzügyi tanácsadó vagy bróker lehet belőlük. Az eladásban is jók, illetve imádják még a pénzdíjas versenyeket. Mások újságírónak, sportriporternek, fitnesszedzőnek, kereskedőnek mennek. Roger azt meséli: “Szeretek új emberekkel Részletek —>