ESTP : „Vállalkozók” általános jellemzése

Az ESTP – Vállalkozó elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét, ahonnan az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be. Másodlagosan befelé fordul, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat.

Az ESTP – Vállalkozók társas viselkedése

Az ESTP – Vállalkozók társaságkedvelő, egyenes emberek. Lelkesek és könnyen izgalomba jönnek, az ESTP – Vállalkozók tevékeny emberek, akik a tettek világában élnek. Nyers, egyenes kockázat vállalók ők. Készségesen vetik bele magukat a dolgok közepébe. Nem félnek közben bepiszkolni a kezüket.

Az „itt és most”-ban élnek. Nem tartják sokra az önelemzést vagy az elméleteket. Megnézik, hogy mik a tények egy adott helyzetben, gyorsan eldöntik, hogy mit kell tenni, cselekszenek, és mennek is tovább.

Az ESTP – Vállalkozóknak van egy rejtélyes képességük, mellyel érzékelik más emberek hozzáállását és motivációit. Olyan jelentéktelen jeleket is képesek észre venni, melyek más típusok figyelmét teljesen elkerülik, mint például arckifejezések vagy a testtartás.

Jellemzően pár lépéssel a beszélgetőpartnerük előtt járnak. Az ESTP – Vállalkozók arra használják ezt, hogy azt hozzák ki egy helyzetből, amit szeretnének.

Az ESTP – Vállalkozók értékrendje

A szabályokat és törvényeket inkább a viselkedésre vonatkozó javaslatoknak tekintik, semmint rendelkezéseknek. Ha egy ESTP – Vállalkozó elhatározta, hogy valamit meg kell tenni, akkor a „megteszem és kész” hozzáállása érvényesül a szabályok ellenében.

Ugyanakkor az ESTP – Vállalkozónak gyakran megvan a saját meggyőződése arról, hogy mi a jó és mi a rossz. Makacsul ragaszkodnak az elveikhez. Az előírt szabályok nem jelentenek sokat az ESTP – Vállalkozó számára. De a saját becsületük előírja számukra, hogy soha semmilyen körülmények között se tegyenek olyat, ami szerintük rossz.

Az ESTP – Vállalkozó társasági élete

Az ESTP – Vállalkozóknak jó érzéke van a drámához és a stílushoz. Lendületes, gyorsan beszélő emberek, akik értékelik az élet szépségeit. Olykor szerencsejátékosok vagy pazarlók is lehetnek. Általában nagyon jól mesélnek történeteket és ügyesen rögtönöznek. Tipikusan inkább az adott pillanatban találnak ki mindent, minthogy egy terv szerint cselekedjenek.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Szeretik a szórakozást, és jó társaságot nyújtanak.

Időnként megbánthatnak másokat, anélkül, hogy azt észrevennék. Mivel általában nincsenek tisztában és talán nem is érdekli őket, hogy milyen hatással van másokra, amit mondanak. Nem arról van szó, hogy nem törődnek másokkal, hanem arról, hogy a döntéshozás folyamatában nem veszik figyelembe más emberek érzéseit.

Tényekre és logikára alapozva hoznak döntést.

Az ESTP – Vállalkozók legfejletlenebb területe az intuitív oldaluk.

Nincs türelmük a teóriákhoz, és nem tartják őket hasznosnak a „mindent elintézek” küldetésük során. Egy ESTP – Vállalkozónak alkalmanként lehetnek erős megérzései, amik gyakran teljesen tévesek, de időnként nagyon élénkek és pozitívak. Az ESTP – Vállalkozók nem bíznak az ösztöneikben, és gyanakodva tekintenek más emberek megérzéseire is.

Az ESTP – Vállalkozók kihívásai a tanulmányaiban

Az ESTP – Vállalkozónak gyakran vannak problémái a tanulással. Főleg a felsőoktatásban, ami olyan területekkel foglalkozik, ahol az elméletek nagyon fontosak. Az ESTP – Vállalkozó unalmasnak tartja az olyan tárgyakat, amelyeknél úgy érzi, nem nyújt neki semmi hasznosat, amivel megoldhatna, elintézhetne dolgokat. Az ESTP – Vállalkozó lehet akár ragyogóan intelligens is, de az iskola így is nehézségeket okoz neki.

Az ESTP – Vállalkozók a hivatás területén

Az ESTP – Vállalkozónak szüksége van arra, hogy mozgásban legyen, pörögjön. Ezért jól teljesítenek olyan hivatásokban, amik nem korlátoznak vagy szabnak határokat.

Az ESTP – Vállalkozókból rendkívül jó kereskedő válhat. Fojtogatva érzik magukat és boldogtalanokká válnak, ha rutinszerű robotolásra kényszerülnek.Az ESTP – Vállalkozók természetes energia- és lelkesedés többlettel rendelkeznek, ami jó vállalkozókká teszi őket.

Képesek nagyon izgatottá válni, és ezt másokra átsugározni, fellelkesítve, majd tettekre sarkallva őket. Bárkinek bármit el tudnak adni. Akció orientáltak, gyorsan hoznak döntéseket.

Mindent egybevetve, kivételes tehetséggel képesek mozgásba hozni dolgokat. Általában nem túl jók abban, hogy mindezeket végig is vigyék, ezt inkább másokra hagyják.

Kitartóan végigcsinálni valamit olyasmi, aminek az elsajátítására az ESTP – Vállalkozóknak külön érdemes odafigyelniük.

Az ESTP – Vállalkozók:

 • praktikusak,
 • jó megfigyelők,
 • szeretnek szórakozni,
 • spontán kockázat vállalók, azzal a kiváló képességgel, hogy
 • újító megoldásokat tudnak rögtönözni egy-egy problémára.
 • Lelkesek és
 • szórakoztatóak, és
 • remek ösztönzők.

Ha egy ESTP – Vállalkozó felismeri a valódi adottságait, és olyan területen helyezkedik el, ahol ezeket kamatoztathatja, akkor igazán nagyszerű dolgokat vihet véghez.


Az ESTP – Vállalkozó stresszes helyzetben:

 • A kedves humor szinte eltűnik
 • Kételkedni kezd abban, hogy képes tisztán felmérni a helyzetet
 • Fél, hogy mások képtelennek tartják bizonyos dolgokra, és alkalmatlannak látják
 • Minden változást negatívnak és ijesztőnek lát
 • Precízen, szigorúan, ridegen viselkedik

Stresszkezelési stratégiák:

 • Dolgozzon ki racionális és józan terveket a helyzetre
 • Hívjon össze egy csoportot (barátokat), és beszéljék meg a helyzetet, hogy kapjon objektív visszajelzést
 • Vegyen részt másokkal lendületes fizikai tevékenységben (pl. csapatjátékok)
 • Alaposabban vizsgálja meg evési szokásait

Forrás:

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..