Az ESFP Előadók pszichológiai jellemzése

Az ESFP – „Előadók” Jung-i funkcióinak preferencia sorrendje:

Domináns: (Se) Extravertált Érzékelés
Kiegészítő: (Fi) Introvertált Érzés
Harmadlagos: (Te) Extravertált Gondolkodás
Alárendelt: (Ni) Introvertált Intuíció

Az ESFP Előadók figyelme alapvetően kifele fordul, de a belső érzékeik révén egyensúlyban tudja tartani az érzéseit.

Az ESFP Előadók Extravertált Érzékelése (Se)

Az ESFP előadók domináns funkcióját az érzékelhető valóság érdekli. Leghőbb vágyuk, hogy átéljék a kézzelfoghatót ízeken, érintéseken, látványon, érzelmeken és hangokon át.

Folyamatosan új tapasztalatokra van szükségük, s ezért habzsolják az életet. Az Érzés dolgozza fel a begyűjtött információt, ez adja a sokak szerint barátságos természetüket.

Nem időznek érdemben morális problémák felett, hacsak az nem áll egy nagyobb jó, magasabb cél szolgálatában.

Az ESFP Előadók Introvertált Érzése (Fi)

Az Introvertált Érzés, mely a döntéseket hozza, kiegészítő funkciója az ESFP előadónak, melyet az emberek érdekei, vágyai kötnek le.

Mint az összes introvertált funkció, az Előadók Érzése is kap egyfajta szürreális, rejtélyes, megfoghatatlan árnyalatot. Gyakran csak sejtet, és nem kereken megmond dolgokat, inkább arcjátéka és tettei beszélnek szavai helyett.

A Introvertált Érzés olyan mókamesterré teheti, aki a móka közepette is képes figyelni mások érzéseire. Épp ezért nem jellemzőek rá a durva tréfák.

Az ESFP Előadók Extravertált Gondolkodása (Te)

A kifele tekintő Gondolkodás a harmadlagos funkciója segít az ESFP előadóknak szükség esetén gyors választ találni.

Az Extravertált Gondolkodás egyfajta egyensúlyt hoz létre az Introvertált Érzéssel, és védelmet nyújt az átverésekkel, kihasználásokkal szemben.

Ha túlerőltetik, vagy túlbecsülik az erejét, a Gondolkodás megbízhatatlanná válhat. Az előadóknak tanácsos komoly döntések előtt kikérni mások véleményét, megerősítést kapni.

Az ESFP Előadók Introvertált Intuíciója (Ni)

Az Intuitív észlelés a legkevésbé látható tulajdonsága az előadóknak. Lévén alárendelt funkció, az Introvertált Intuíció kiegyensúlyozatlan az ESFP előadóknál.

Jellemzőbb a típusra, hogy kapcsolatok, minták jelenlétét inkább gyakorlati vizsgálódások által ismerje fel, mely vizsgálódások egy nem életművész (SP) számára nagyon rendezetlennek és véletlenszerűnek tűnhetnek.

Habár felfejleszthetik logikai, analizáló és absztrakt gondolkodásbeli képességeiket, ezek használatát többnyire bonyolultnak és unalmasnak találják.

 Forrás: http://typelogic.com/esfp.html

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • A ESFP – „Előadók” további jellemzői

  • ESFP : „Előadók” általános jellemzése

   Az ESFP – Előadó elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét, ahonnan az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be. Másodlagosan befelé fordul, ahol aszerint áll hozzá dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe. Az emberekkel kapcsolatos lehetőségek világában Részletek —>

  • ESFP Előadók magánélete

   Az ESFP előadó erősségei egy kapcsolatban: Lelkes, imádja a szórakozást, mindent élvezetessé tud tenni Okos, szellemes, népszerű, magához vonzza az embereket Érzéki Földhözragadt, praktikus, képes a mindennapi dolgokat elintézni Tehetsége van a művészetekhez és kreatív, valószínűleg attraktív az otthona Rugalmas és szerteágazó az érdeklődése, könnyen sodródik Ki tud lépni a Részletek —>

  • ESFP Előadók munkája

   Az “Előadó” (ESFP) a Vállalkozó ESTP-hez hasonlóan jó lehet az értékesítésben, sport vagy szórakoztatás területén. Rendszerint kicsit több időt tölt az ügyféllel, mint az ESTP vállalkozó és annyira élvezi a beszélgetést, hogy néha emlékeztetni kell, hogy zárja le az üzletet. A szórakoztatóiparban előadóként, impresszárióként vagy zenészként csinálhat karriert. Az üzleti Részletek —>